Οι απειλές του Trump στην Τουρκία και πώς θα την επηρεάσουν
Του Mark Pierini
Carnegie Europe
Ο πρόεδρος Trump επαναπροσδιόρισε την πολιτική του για τη Συρία με απανωτά tweets την Κυριακή, απειλώντας να “καταστρέψει την Τουρκία οικονομικά” εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας. Το θέμα αφορά την εδώ και καιρό αντίδραση της Άγκυρας στην αμερικανική συμμαχία με τις δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία (YPG), οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ο πιο αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στα βορειοανατολικά της Συρίας, στην μάχη εναντίον του ISIS.
Γιατί έχει σημασία: Η διακήρυξη του Trump σηματοδοτεί άλλη μία ανησυχητική εξέλιξη στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, η οποία (εξέλιξη) μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω τα αντί-αμερικανικά αισθήματα στην Τουρκία.
Αν και αναπάντεχα απείλησε την Τουρκία με οικονομικά αντίποινα, ο Trump υποχώρησε στο μακροχρόνιο αίτημα της Άγκυρας για μια ζώνη ασφαλείας, μια λωρίδα γης 20 μιλίων που θα αποτρέψει τις Κουρδικές δυνάμεις της Συρίας (YPG) από το να έρθουν σε άμεση επαφή με τους Κούρδους αντάρτες στην Τουρκία (ΡΚΚ), τους οποίους η Τουρκία βλέπει ως μια ενιαία, ολοκληρωμένη επιχείρηση που θα διασχίζει τα σύνορα. Ο Trump υπογράμμισε περαιτέρω ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν οποιαδήποτε πρόκληση από τους Κούρδους της Συρίας με την Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι μάχονται για την επιβίωσή τους από τις σφαγές του ISIS και για την αναγνώριση της πολιτιστικής και πολιτικής τους ταυτότητας από τη Δαμασκό, η νέα διακήρυξη του Trump σημαίνει ότι θα μείνουν μόνο με μια ασαφή υπόσχεση στήριξης των ΗΠΑ από τις αεροπορικές βάσεις εκτός της Συρίας.
Κατά συνέπεια, οι Κούρδοι της Συρίας θα έρθουν ακόμη πιο κοντά στο καθεστώς του Assad από ό,τι είναι τώρα, ελπίζοντας να διασφαλίσουν τη δική τους επιβίωση με το να κερδίσουν την στήριξη της Μόσχας και να αποκτήσουν έναν σημαντικό βαθμό αυτονομίας (κάτι που είναι λιγότερο πιθανό).
Στο μεταξύ, η Ρωσία και το Ιράν -υποτίθεται εχθροί των ΗΠΑ- θα έχουν μια πιο εύκολη δουλειά βοηθώντας τη Δαμασκό να ανακτήσει τον έλεγχο όλων των συνόρων στο Βορά, πιθανώς εις βάρος της Τουρκίας.
Τι να προσέξουμε: Οι ΗΠΑ θα έχουν τώρα έναν ασθενέστερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις (που δεν έχουν ακόμη προγραμματιστεί) στο πλαίσιο του ΟΗΕ για τις μελλοντικές συνταγματικές ρυθμίσεις στη Συρία, καθώς η αποχώρηση των ΗΠΑ (και της Γαλλίας) θα αφήσει τη Ρωσία και το Ιράν ως τις μόνες ξένες δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας. Αυτό με τη σειρά του θα ενισχύσει τη θέση του Assad, ενώ η κατά του Assad στάση της Τουρκίας εξουδετερώνεται από την πολιτική της συμμαχία με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.