19/09/2024

Οι ναυτικές προκλήσεις απαιτούν ανάπτυξη

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 


Οι αυτοκρατορίες διαχρονικά και σε κάθε επιλεκτικό σημείο της Ιστορίας, κυριαρχήσαν λόγω του ναυτικού τους. Οι Αρχαίοι Έλληνες απώθησαν τους Πέρσες λόγω του ισχυρού ναυτικού των Αθηναίων. Οι Ρωμαίοι ισοπεδώσαν την Καρχηδόνα με σκάφη εξοπλισμένα με καταπέλτες και ωμή ισχύ. Οι Βυζαντινοί κυριάρχησαν στην Μεσόγειο με το υγρό πυρ πάνω στα σκάφη, οι Ισπανοί με την Αρμάδα, οι Βρετανοί με τα ισχυρά κανόνια, οι Ναζί με τα U-boats, οι ΗΠΑ τώρα με αεροπλανοφόρα και τα πυρηνικά υποβρύχια.

Στην Ελλάδα, παραδοσιακά, το ναυτικό μας ήταν από τα κύρια όπλα αιχμής και προβολής ισχύος, αφού δήλωνε απευθείας με την παρουσία του πώς όποιο σκάφος έμπαινε στο Αιγαίο είχε εγκλωβιστεί, είχε οδηγηθεί σε απομόνωση και στο τέλος σε βύθιση αν χρειαζόταν. Αυτό συνέβαινε είτε με υποβρύχιο, είτε με σκάφη επιφάνειας.

Αυτό όμως πλέον φαντάζει όλο και πιο δύσκολο, καθώς τα σκάφη παλιώνουν, ενώ και τα εξοπλιστικά μοντέλα έχουν αναπτυχθεί δίνοντας ικανότητα εγκλωβισμού πλοίων παλαιότερης τεχνολογίας σε ελάχιστο χρόνο και αδρανοποίησης τους με βολή από την στεριά σχεδόν. Παράλληλα, η ανάπτυξη υβριδικών απειλών μέσω τεχνολογίας δείχνει ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα που προκύπτει, αφού ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει πώς οι υποδομές της χώρας σε επίπεδο τεχνολογίας είναι ικανές να αντιμετωπίσουν μια μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο.

 

 

Διαβάστε επίσης: Πόλεις: Μοντέρνα πεδία συγκρούσεων 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024