15/04/2024

Ρωσικό discounter στην ανατολική Γερμανία

Η ρωσική αλυσίδα εκπτωτικών σούπερ μάρκετ Torgservis φιλοδοξεί να κατακτήσει τη γερμανική αγορά ξεκινώντας από τη Λειψία με την επωνυμία «Mere». Στόχος να επεκταθεί και σε άλλες ανατολικογερμανικές πόλεις.

Μια ματιά στο πρώτο ρωσικό εκπτωτικό σούπερ μάρκετ που κάνει το ντεμπούτο του στη γερμανική αγορά θυμίζει τα αντίστοιχα πρώτα βήματα των γερμανικών ανταγωνιστών του: νέον φώτα, χάρτινα κιβώτια με τρόφιμα, μεταλλικά ράφια με στοιβαγμένες κονσέρβες και γυάλινα δοχεία. Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου γίνονται τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος της ρωσικής αλυσίδας discounter Torgservis στη Λειψία. Συγκεκριμένα σε μια συνοικία στο βόρειο τμήμα της πόλης, εκεί όπου παλιά στεγαζόταν ένα Aldi. Eίναι η πρώτη φορά που ρωσικό οικονομικό σούπερ μάρκετ προσπαθεί να εισέλθει στη γερμανική αγορά με την επωνυμία «Mere».

Θα είναι μια ρωσική ιστορία επιτυχίας;

Το μότο του πρώτου γερμανικού καταστήματος «Μere» είναι: «Κάθε μέρα οι χαμηλότερες τιμές». Η γκάμα των προϊόντων δεν είναι τεράστια. Κατά 70% πουλά τρόφιμα, ενώ το υπόλοιπο 30% μοιράζεται σε οικιακές συσκευές, προϊόντα περιποίησης, καθαριστικά και είδη ρουχισμού. Ο όμιλος Torgservis ιδρύθηκε το 2019 και μέχρι σήμερα έχει 928 υποκαταστήματα στην ανατολική Ευρώπη και την Ασία. Η διοίκηση του ομίλου είναι πολύ προσεκτική στις δημόσιες δηλώσεις, δεν αποκαλύπτει τα στρατηγικά πλάνα της και δεν επενδύει στη διαφήμιση. Τα ρωσικά ΜΜΕ από την πλευρά τους αναζητούν εναγωνίως μια νέα ιστορία επιτυχίας. Πολλοί εκτιμούν ότι η επέκταση της Torgservis στη Γερμανία θα μπορούσε να είναι τέτοια. «Σε αντίθεση με τη Ρωσία στη Γερμανία μια αντίστοιχη επιχείρηση πρέπει να τηρεί όσα ορίζει η αυστηρή νομοθεσία για τα τρόφιμα, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας και παράλληλα να μπορεί να πουλά τα προϊόντα της σε χαμηλές τιμές» αναφέρουν δημοσιεύματα στον ρωσικό τύπο. Στη Ρωσία η αλυσίδα Torgservis είναι ισχυρή και πολλοί θεωρούν ότι παρά τις προκλήσεις θα μπορούσε να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η ιντερνετική σελίδα της γερμανικής θυγατρικής της Τοrgservis, που ονομάζεται TS-Μarkt, γράφει ότι αναζητούνται ήδη κι άλλοι χώροι κυρίως στην ανατολική Γερμανία, κοντά σε βιομηχανικές ζώνες με καλή σύνδεση με το κέντρο πόλεων. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα μάρκετινγκ Μάρτον Φάσναχτ από την Οικονομική Σχολή WHU του Ντίσελντορφ δεν είναι τυχαία η επιλογή της ανατολικής Γερμανίας. Εκεί υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι χώροι σε χαμηλή τιμή, ενώ και το καταναλωτικό κοινό θα μπορούσε να υποδεχθεί εκεί ένα τέτοιο σούπερ μάρκετ πιο εύκολα, δεδομένου ότι η αγοραστική του δύναμη είναι χαμηλότερη σε σχέση με τη δυτική Γερμανία. Ωστόσο εκτιμά ότι η επενδυτική απόπειρα της Torgservis δεν θα έχει επιτυχία στον χώρο των discounter, που είναι πολύ ανταγωνιστικός. Θεωρεί ότι ένα εκπτωτικό σούπερ μάρκετ για να πετύχει πρέπει να έχει πολλά υποκαταστήματα. «Ακόμη και 100 υποκαταστήματα δεν αρκούν σε αυτόν τον χώρο» εκτιμά ο γερμανός ειδικός.

Δύσκολο τερέν η γερμανική αγορά

Γεγονός είναι ότι στο παρελθόν αντίστοιχες προσπάθειες της αμερικανικής αλυσίδας Walmart και της γαλλικής Intermarché –Gruppe να εισέλθουν στη γερμανική αγορά δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Η προσφορά είναι ήδη τεράστια και η γκάμα των επιλογών μεγάλη, ενώ τα τελευταία χρόνια η τάση είναι τα γερμανικά εκπτωτικά σούπερ μάρκετ να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων τους. Έτσι το αν θα πετύχει το μεγαλεπήβολο ρωσικό εγχείρημα μένει να φανεί στην πράξη. «Είμαι σίγουρος ότι το Aldi και το Lidl παρακολουθούν την πορεία του» αναφέρει ο ειδικός της Retailytics, Ματίας Κουέκ. Oι ανταγωνιστές θα μπορούσαν να δεχθούν το νέο «παίκτη» μόνο εάν προσέφερε σε χαμηλότερη τιμή προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας. Αν όμως προσέφερε προϊόντα συγκρίσιμης ποιότητας σε χαμηλότερες τιμές, αυτό θα προκαλούσε προβλήματα. Για την ώρα πάντως το πρώτο κατάστημα «Μere» στη Λειψία αναζητά προσωπικό, ενώ το σχεδιαζόμενο ακόμη κατάστημα στο Τσβίκαου… διευθυντή.

Αντρέ Γιάνκε, dpa

Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

πηγή: DW 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024