25/04/2024

Ελληνισμός στην Ουαλία και ανάγκη Επίτιμου (Άμισθου) Προξενείου

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM – Νομικός

Σε προηγούμενο άρθρο αναλύθηκε το γιατί πρέπει να επαναλειτουργήσει στο Κάρντιφ, Επίτιμο (Άμισθο) Προξενείο ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών της Ουαλίας και της Νοτιοδυτικής Αγγλίας. Σε συνέχεια αυτού, θα παρατεθούν ορισμένα στοιχεία για την ελληνική παρουσία στο Κάρντιφ και την Ουαλία γενικότερα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), είναι ένα ήμι-ομόσπονδο κράτος που αποτελείται από 4 κρατίδια, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία. Η Ουαλία έχει πληθυσμό περίπου 3 εκ. και η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι το Κάρντιφ. Το Κάρντιφ ανακηρύχθηκε επίσημα ως πόλη το 1905 και ως πρωτεύουσα το 1955. Έχει πληθυσμό περίπου 350.000 κατοίκους και είναι η 9η μεγαλύτερη πόλη του ΗΒ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1999 η Ουαλία έχει το δικό της Τοπικό Κοινοβούλιο το οποίο εδράζεται στο λιμάνι του Κάρντιφ το Cardiff Bay, που θυμίζει το Πασαλιμάνι ή το Μικρολίμανο του Πειραιά μας. Η πόλη αποτελεί πόλο έλξης γιατί εδώ εδράζονται 3 Πανεπιστήμια οπότε υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητών, εκ των οποίων πολλοί Έλληνες από την Ελληνική και την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης πολλοί διδάσκουν ή κάνουν έρευνα. Στην πόλη υπάρχει επίσης το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ουαλίας (και τρίτο σε όλο το ΗΒ) στο οποίο εργάζονται πολλοί ιατροί, νοσηλευτές αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι. Σε άλλα σημεία της πόλης υπάρχουν και άλλα μεγάλα νοσοκομεία.

Κοινότητα σχεδόν 150 ετών

Στην Ουαλία κατοικούν περίπου 2.000 Έλληνες πολίτες, εκ των οποίων οι 1.000 στο Κάρντιφ. Η ιστορική μας κοινότητα ιδρύθηκε το 1873 από Έλληνες ναυτικούς που βρέθηκαν εδώ λόγω του εμπορίου του άνθρακα. Μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες του Λονδίνου ξεκίνησαν την εμπορική τους δραστηριότητα από την πόλη μας και γι’αυτό έφτιαξαν Εκκλησία και την αφιέρωσαν στον Άγιο Προστάτη των ναυτικών, τον Άγιο Νικόλαο. Μεταξύ αυτών είναι η οικογένεια Κολλάκη και οι γνωστές στην Ελλάδα οικογένειες  Εμπειρίκου, Φαφαλιού, Βεντούρη, Καλαμοτούση και Βεργωτή. Λόγω αυτής της μεγάλης ανάπτυξης και εμπορικής ακμής υπήρχε στην πόλη και το ελληνικό προξενείο που λειτουργούσε μέχρι την δεκαετία του 1980.

Ο Ιερός μας Ναός λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1906 και είναι ένας από τους πέντε Ιερούς Ναούς στο ΗΒ που κτίστηκε από την αρχή ως Ελληνορθόδοξος Ναός. Μάλιστα φέτος θα εορταστούν τα 100 χρόνια από τον Καθαγιασμό της Εκκλησίας μας, στις 24 Απρίλίου 1919. Υπαγόμαστε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας που ανήκει στην Μητέρα Εκκλησία της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Στο ΗΒ δεν υπάρχει οργάνωση των κοινοτήτων όπως σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και όλες οι κοινότητες είναι εκκλησιαστικού χαρακτήρα υπό την Αρχιεπισκοπή. Συνολικά υπάρχουν 120 αναγνωρισμένες εκκλησιαστικές κοινότητες και η δική μας είναι από τις παλαιότερες με ιδιαίτερη ιστορία και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκκλησίες του εξωτερικού είναι αυτοχρηματοδοτούμενες και διατηρούνται με τις εισφορές και δωρεές των πιστών καθώς και την διακονία των μελών και επιτρόπων που συνεισφέρουν εθελοντικώς και αφιλοκερδώς. Δεν υπάρχει καμία επιχορήγηση από την Αρχιεπισκοπή που εδράζεται στο Λονδίνο και ούτε φυσικά από την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Ως κοινότητα εδώ στην Νότια Ουαλία, καλλιεργούμε συνεχώς και έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τοπικούς βουλευτές και βουλευτές που εκπροσωπούν την Ουαλία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Καλούμε συχνά εκπροσώπους όλων των κομμάτων στην Εκκλησία και σε γεύματα για να προβάλουμε την πατρίδα και τον πολιτισμό μας.

Δίπλα ακριβώς στην εκκλησία μας και το κοινοτικό χώλ, (στο απέναντι πεζοδρόμιο!) υπάρχει το κτήριο της Ελληνοκυπριακής Αδελφότητας Ουαλίας στο οποίο στεγάζεται επί περίπου μια δεκαετία το Ελληνικό Σχολείο Ουαλίας. Το σχολείο έχει περίπου 90 παιδιά και χρηματοδοτείται εν μέρει από την Κυπριακή εκπαιδευτική αποστολή (ΚΕΑ). Δεν είναι τυχαίο ότι ο δρόμος σε αυτή την ελληνική γωνιά έχει όνομα Greek Church St. (δρόμος ελληνικής εκκλησίας). Σε αυτό το προσφάτως ανακαινισμένο κτίριο όπου υπάρχουν αρκετές αίθουσες και γραφεία θα μπορούσε να εδράζεται το επίτιμο/άμισθο προξενείο και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ομογενών μας.

Η δημιουργία αυτής της θέσης θα εξυπηρετούσε την κοινότητα της Ουαλίας αλλά και τους περίπου 4.000 συμπατριώτες μας που ζούν σε πόλεις της Νοτιοδυτικής Αγγλίας. Αρκετοί ζούν στο Μπόρνμουθ (Bournemouth) και το Μπρίστολ (Bristol) που έχουν μεγάλες κοινότητες. Επίσης υπάρχουν κοινότητες και σε μικρότερες πόλεις όπως το Μπάθ (Bath), το Γουέστον (Weston-super-Mare) και άλλες περιοχές.

Η ομογένεια του ΗΒ υπολογίζεται στις 100.000 και η Πατρίδα μας οφείλει να σταθεί αρωγός στον απόδημο ελληνισμό. Η έγκριση επαναλειτουργίας του Επίτιμου Προξενείου στο Κάρντιφ αφενός δεν θα στοιχίσει τίποτα στο ελληνικό κράτος, αφετέρου θα διευκολύνει την καθημερινότητα και θα βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής πολλών Ελλήνων.

 

 

*Ο Μιχάλης Αράπης είναι Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας. Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο.
Στοιχεία επικοινωνίας:00447414657351 info@michaelarapis.com

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο (31/1/19) της  Ανεξάρτητης Εβδομαδιαίας Ελληνικής Εφημερίδας του Λονδίνου Ελευθερία

Η Εφημερίδα σε PDF ΕΔΩ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024