15/09/2024


Το 2019 θα καθορίσει το μέλλον των πολιτικών ηγετών στον πλανήτη

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Μια ματιά στις ειδήσεις των διεθνών ΜΜΕ αρκεί για να πούμε με βεβαιότητα ότι ο κόσμος μας δείχνει ασταθής και το 2019, από τους πρώτους κιόλας μήνες, φαίνεται πως είναι έτος που οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα καθορίσουν το μέλλον των ηγετών.

Την ίδια ώρα οι λαοί άλλοτε μοιάζουν προβληματισμένοι και διχασμένοι, όπως στην περίπτωση των Βρετανών που δεν γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί το Brexit, είτε ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τα κεκτημένα τους, όπως στην περίπτωση των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι, είτε διψούν για ουσιαστική αλλαγή, όπως στη Βενεζουέλα όπου εξεγείρονται ενάντια στην κυβέρνηση Μαδούρο.
Το μείγμα μοιάζει εκρηκτικό και οι ισορροπίες ισχύος αμφιταλαντεύονται με μη προβλέψιμα αποτελέσματα.

Τα πιθανά ενδεχόμενα που θα προκύψουν ανησυχούν ειδικούς και αναλυτές οι οποίοι έχουν βάλει στο τραπέζι όλα τα δεδομένα προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες εκτιμήσεις. Για να έχουμε την εικόνα του πλανητικού παζλ, ας εξετάσουμε τα τέσσερα βασικά κομμάτια της κατάστασης όπως διαμορφώνονται τους δυο πρώτους μήνες του 2019:

1.Τραμπ, shut down και το τείχος στο Μεξικό.Στις 20 Ιανουαρίου πέρασαν δυο χρόνια από την ορκωμοσία του Αμερικανού πρόεδρου, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπόρεσε να το γιορτάσει. Οι φωνές απελπισίας από τους κρατικούς υπαλλήλους που βρέθηκαν σε καθεστώς αργίας λόγω του λουκέτου στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες ήταν δυνατότερες από κάθε προσπάθεια πανηγυρισμού. Ταυτόχρονα, η αντιπαράθεσή του με τους Δημοκρατικούς, μια αντιπαράθεση που δεν οφείλεται μόνο στην προσπάθεια του να χτίσει το τείχος, αλλά και στην εμμονή του ιδίου να υπηρετεί τις αρχές του Άντριου Τζάκσον ( 7ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος κέρδισε τον τίτλο «ο άνθρωπος του λαού», καθώς ήταν ο πρώτος πρόεδρος που τα έβαλε με το κατεστημένο -και κυρίως τους τραπεζίτες- της χώρας του) επισκιάζει κάθε άλλη πολιτική του κίνηση.

2.Κίνα, η ανερχόμενη δύναμη. Το 9 ως αριθμός τρομάζει τους Κινέζους, καθώς τα έτη που τελειώνουν σε 9 σηματοδοτούν επετείους για την χώρα του ασιατικού δράκου. Φέτος, στις 4 Μαΐου συμπληρώνονται 100 από την 4η Μαΐου του 1919, όπου το φοιτητικό κίνημα διαδήλωσε στην Πλατεία Τιεν αν μεν, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, και την απόδοση κινεζικής επικράτειας στην Ιαπωνία. Αυτή ήταν και η γενεσιουργός αιτία της ίδρυσης του ΚΚΚ το 1921.Σήμερα το κόμμα και η εξουσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ δεν αμφισβητούνται από κανέναν στη χώρα, παρά τους προβληματισμούς που προκάλεσε ο οικονομικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Το 2019 αναμένεται να κορυφωθεί και, ενδεχομένως, να ξεκαθαρίσει το πεδίο των οικονομικών σινο-αμερικάνικων αντιπαραθέσεων, ενώ θα κριθεί και η σχέση της χώρας με την Ρωσία.

3.Πούτιν και εσωτερικά προβλήματα. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση ο δείκτης εμπιστοσύνης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο του σε 13 χρόνια. Φαίνεται πως η φήμη του ισχυρού άνδρα της χώρας φθείρεται και αιτία είναι τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δημιούργησε δυσαρέσκεια που δεν αμβλύνεται με όποιες επιτυχίες και αν παρουσιάσει ο Πούτιν στο εξωτερικό. Η προσάρτηση της Κριμαίας έχει πλέον ξεφτίσει και ο πόλεμος στη Συρία δεν αποτελεί ικανό επιχείρημα. Ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να βρει νέο πολιτικό αφήγημα και σίγουρα οι επιτυχίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυβερνοεπιθέσεων (αν δεχθούμε ότι οι Ρώσοι χάκερς είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει) δεν αρκούν.

4.Η κουρασμένη γηραιά ήπειρο και οι ευρωεκλογές. Βrexit, Κίτρινα Γιλέκα, μετανάστευση και οικονομική κρίση αποτελούν τα τέσσερα κομμάτια του πολύπλοκου ευρωπαϊκού παζλ μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άνοδο του λαϊκισμού και την γενικότερη πολιτική αποσταθεροποίηση της Γερμανίας, δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης και ανησυχία για την εικόνα της από το καλοκαίρι κι έπειτα. Μέχρι στιγμής Τερέζα Μέι, Εμμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ αποδεικνύονται κατώτεροι των πολιτικών προσδοκιών των λαών τους με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Τα παραπάνω τέσσερα σημεία με τις επιμέρους αντιπαραθέσεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Λατινική Αμερική και σε συνδυασμό με την οικολογική καταστροφή, που είτε παγώνει είτε καίει τον πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις νέες μορφές πολέμου, θα κρίνουν το μέλλον ηγετών και κρατών αυτή τη χρονιά.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024