29/03/2024

ΣΚΟΠΙΑ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Γράφει ο Νότης Μαριάς

 

Παρά την καθολική αντίδραση του Ελληνικού λαού στο ξεπούλημα της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας με την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Τσίπρας και οι διάφοροι πρόθυμοι βουλευτές προχωρούν στην επόμενη φάση του Σκοπιανού που είναι η ένταξη του μορφώματος στο ΝΑΤΟ. Έτσι δρομολόγησαν την κύρωση από την Βουλή του Πρωτοκόλλου «για την προσχώρηση των Σκοπίων στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού».

Είχε προηγηθεί στις 6 Φεβρουαρίου η υπογραφή στις Βρυξέλλες από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, του σχετικού Πρωτοκόλλου προσχώρησης των Σκοπίων στην Βόρειο-Ατλαντική Συμμαχία, με την επισήμανση στο Προοίμιο του Πρωτοκόλλου ότι με την προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ «θα ενισχυθεί η ασφάλεια στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού»!!! Δηλαδή σε απλά ελληνικά αντιστρέφουν την πραγματικότητα καθώς θεωρούν ότι τα Σκόπια ενισχύουν δήθεν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και όχι το αντίστροφο, που είναι άλλωστε και η σκληρή πραγματικότητα. Μάλιστα αυτό το τραγελαφικό κείμενο κύρωσε στη Βουλή και η περί τον Τσίπρα πλειοψηφία-κουρελού. Βεβαίως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ήταν πιο προσεκτικός επισημαίνοντας στον Ντιμιτρόφ: «Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ» (Η Καθημερινή 7/2/2019, σελ.4). Μάλιστα μόλις το Πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων επικυρωθεί από όλα τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, τα Σκόπια θα αποτελέσουν το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Και ενώ δεν στέγνωσε ακόμα το μελάνι στο Πρωτόκολλο εισδοχής, ο Τσίπρας έσπευσε να δρομολογήσει μετά βαϊων και κλάδων την κύρωση από την Βουλή της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δρομολογώντας έτσι μια επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων όπου ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία ανταγωνίζονται σκληρά για σφαίρες επιρροής ενόψει μάλιστα και των νέων ενεργειακών διαδρόμων.

Έχουμε άλλωστε επισημάνει επανειλημμένα και βέβαια το πράξαμε για άλλη μια φορά την Κυριακή 3/2 στο κατάμεστο Βελλίδειο κατά την ομιλία μας, ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα βάλει σε περιπέτειες την Πατρίδα μας καθώς σε περίπτωση σύγκρουσης Σκοπίων με Κόσοβο ή Σερβία, ο Ελληνικός στρατός σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προστατεύσει τα Σκόπια. Δηλαδή θα στείλουμε τα δικά μας παιδιά να σώσουν τους σκοπιανούς!!!
Τα τραγελαφικά μάλιστα σε σχέση με την προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ συνεχίζονται καθώς σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους επί του σχετικού σχεδίου νόμου για την κύρωση του Πρωτοκόλλου προσχώρησης των Σκοπίων, η Ελλάδα θα έχει δήθεν και οικονομικό όφελος καθώς «από τις προτεινόμενες διατάξεις, αναμένεται εξοικονόμηση δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού καθόσον εκτιμάται από το αρμόδιο Υπουργείο ότι θα μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδος στους προϋπολογισμούς του ΝΑΤΟ (πολιτικό -στρατιωτικό και πρόγραμμα επενδύσεων)» μετά την ένταξη του μορφώματος στην Βόρειο-Ατλαντική Συμμαχία. Βεβαίως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την άμυνα και ασφάλεια των Σκοπίων και μονομερώς όπως έχουν πράξει με τη Ν. Κορέα και τις Φιλιππίνες συνυπογράφοντας με το μόρφωμα διμερή αμυντική Συμφωνία. Όμως επειδή θέλουν να στείλουν το λογαριασμό προστασίας των Σκοπίων σε όλα τα «κορόϊδα», δηλαδή στα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, προέκριναν την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία ρίχνοντας έτσι τα βάρη προστασίας των σκοπιανών πρωτίστως στον Ελληνικό στρατό.

Πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση της Βουλγαρίας η οποία παρότι είχε προ καιρού διαμηνύσει ότι θα το έπαιξε σκληρή ευθυγραμμίστηκε άμεσα με τους Αμερικάνους και υπέγραψε σε επίπεδο εκπροσώπων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ το σχετικό Πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων. Θα δούμε βέβαια ποια θα είναι η συνέχεια σε επίπεδο βουλγαρικού κοινοβουλίου κατά την διαδικασία κύρωσης του εν λόγω Πρωτοκόλλου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στόχος του ΝΑΤΟ είναι η ένταξη των Σκοπίων «κατά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Δεκέμβριο στο Λονδίνο» (Η Ναυτεμπορική 7/2/2019, σελ 20). Πάντως τα Σκόπια κατά το ίδιο δημοσίευμα θα συμμετάσχουν κατά δήλωση Στόλτεμπεργκ ως προσκεκλημένη χώρα στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον. Και επειδή βέβαια το τζάμπα έχει πεθάνει στις διεθνείς σχέσεις ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επισήμανε με νόημα ότι «η κυβέρνηση των Σκοπίων ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ για το 2024 και έχει αρχίσει να τις αυξάνει». (Η Ναυτεμπορική 7/2/2019, σελ 20). Και όλα αυτά αφού παρατηρήσουμε ότι τα Σκόπια συμμετέχουν ήδη στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024