19/04/2024

Πολλαπλές εκλογές το 2019 και άρνηση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού

 

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM – Νομικός

Εσχάτως επανήλθε στην δημοσιότητα το ζήτημα του Συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος ψήφου στις εθνικές εκλογές που στερούνται οι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας που διαβιούν στο εξωτερικό. Το 2019 είναι χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων για την Πατρίδα μας. Θα διεξαχθούν 4 διαφορετικού τύπου εκλογές, εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές. Επομένως τους επόμενους μήνες, ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να εκλέξει σε όλες τις θέσεις, τους ανθρώπους που κρίνει ο ίδιος ότι διαφεντεύουν καλύτερα τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του.

Τι ορίζει το Σύνταγμα

 

Πρέπει να τονιστεί ότι το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας που διαβιούν στο εξωτερικό είναι Συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα. Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα Αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 51 § 4) προβλέπεται, ότι οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκτός της Ελληνικής Επικράτειας (δηλαδή εκτός της χώρας), δεν αποκλείονται αυτομάτως από την εκλογική διαδικασία αλλά μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικό τους δικαίωμα υπό προυποθέσεις. Για να συμβεί όμως αυτό, σύμφωνα με το προαναφερθέν άρθρο, το Κοινοβούλιο πρέπει να υιοθετήσει σχετικό εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή τα 2/3 των βουλευτών (200). Επομένως, πρέπει να περάσει άμεσα ο εφαρμοστικός νόμος ώστε να μπορούν οι Έλληνες πολίτες που ζούν στο εξωτερικό να εξασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στις προσεχείς εθνικές εκλογές όπως ισχύει ήδη για τους πολίτες 26 από τις 28 συνολικά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η παρούσα θητεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 και επομένως σε λιγότερο από 9 μήνες – το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2019 – θα διεξαχθούν οπωσδήποτε εθνικές εκλογές. Σε αυτές όμως, (εκτός αν υπάρξει αποτέλεσμα από τις τρέχουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και άμεση νομοθετική ρύθμιση), πάλι κατά παράβαση του Συντάγματος δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες που θα βρίσκονται στο εξωτερικό.

 

Ευρωεκλογές

Από την Πέμπτη 23 Μαίου έως την Κυριακή 26 Μαίου θα διεξαχθούν σε διαφορετικές ημέρες αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης οι Ευρωεκλογές. Σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού, μπορούν να ψηφίζουν λόγω των δικαιωμάτων που παρέχει η Ευρωπαική Ένωση. Στις εκλογές για την ανάδειξη Ευρωπαικού Κοινοβουλίου (που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 26 Μαίου) μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά οχι σε τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε). Δυστυχώς επειδή η κατάσταση είναι ιδιάζουσα στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), αν προχωρήσει το Brexit, το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην υπάρξουν Ευρωεκλογές για την ανάδειξη Βρετανών Ευρωβουλευτών. Από τη στιγμή που το ΗΒ θα γίνει τρίτη χώρα, αυτό μας επηρεάζει άμεσα.

Έτσι οι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας ή Κυπριακής Δημοκρατίας που ζούν στο ΗΒ και θέλουν να ψηφίσουν για τους Ευρωβουλευτές της χώρας τους δεν θα μπορούν να το πράξουν από τον τόπο κατοικίας τους. Αυτό θα συμβεί ακόμη και στην περίπτωση που δεν γίνει το Brexit διότι θα έχει παρέλθει πολύτιμος χρόνος και δεν θα μπορούν να γίνουν εγκαίρως οι ηλεκτρονικές εγγραφές και οι απαραίτητες διαδικασίες για την κατάρτιση εκλογικών καταλόγων όπως καθορίζονται από το ισχύον σύστημα. Σε κάθε περίπτωση εμείς στο ΗΒ, είμαστε για άλλη μια φορά και σε άλλο ένα θέμα θύματα του Brexit και τουλάχιστον για τις φετινές Ευρωεκλογές θα στερηθούμε των δικαιωμάτων μας.

Τέλος, υπάρχουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές ή Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2019 που θα διεξαχθούν την Κυριακή 19 Μαΐου 2019. Όπου χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές θα λάβουν χώρα μια εβδομάδα μετά, την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Σε αυτές εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να υπάρχει δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό, οπότε δεν γίνεται περαιτέρω αναφορά.

Εν κατακλείδι σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές, το ελληνικό κράτος οφείλει να σεβαστεί το ίδιο του το Σύνταγμα και να το εφαρμόσει άμεσα.

 

 

*Ο Μιχάλης Αράπης είναι Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας. Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο. Στοιχεία επικοινωνίας: 00447414657351 και info@michaelarapis.com

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία (εβδομαδιαία ανεξάρτητη ελληνική εφημερίδα που κυκλοφορεί στο Λονδίνο). Ολόκληρη την εφημερίδα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024