11/12/2024

Τhe Polar Silk Road: Η Κίνα επενδύει στη Γροιλανδία

_104611044_china_arctic_greenland_640-3x-nc

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Η Κίνα επενδύει στη Γροιλανδία και οι ΗΠΑ τρομάζουν 

Από το 2017 η κινεζική κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει  έκθεση με τίτλο «Όραμα για τη θαλάσσια συνεργασία υπό την πρωτοβουλία One Belt One Road». Το συγκεκριμένο project κάνει λόγο για μια αρκτική σύνδεση μεταξύ Κίνας και Δυτικής Ευρώπης, η οποία θα συμπληρώσει τα σχέδια της κινεζικής κυβέρνησης για την κατασκευή έργων υποδομών που θα συνδέουν τις εμπορικές διαδρομές της Κίνας με την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

 

Η Κίνα επιδιώκει να καταστεί δυναμικός παίκτης στην περιοχή του Αρκτικού Κύκλου και για το λόγο  αυτό το Πεκίνο θεώρησε ότι η Γροιλανδία είναι η απάντηση στις ταχύτερες ναυτιλιακές διαδρομές και την πρόσβαση σε κοιτάσματα ορυκτών για την προώθηση της πρωτοβουλίας One Belt One Road.

Η Κίνα ως η δεύτερη πλουσιότερη οικονομία στον κόσμο και μια χώρα που ανταγωνίζεται με κάθε τρόπο τις ΗΠΑ, εμπλέκεται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες παντού στον πλανήτη, από την Ασία και την Αφρική μέχρι και την Λατινική Αμερική.  Ήδη οι Κινέζοι αποκαλούν την χώρα τους near – Arctic power, παρά το γενονός ότι το Πεκίνο απέχει  3.000 χιλιόμετρα (1.800 μίλια) από τον Αρκτικό Κύκλο. Η Κίνα προκειμένου να αναπτύξει το όραμά της να προσεγγίσει και να εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο την περιοχή του Αρκτικού Κύκλου,  έχει αγοράσει ή έχει αναθέσει σε πολλούς παγοθραυστικούς μηχανισμούς – συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών – να ανακαλύψουν  νέες διαδρομές για τα εμπορεύματά τους μέσω του πάγου της Αρκτικής. Και στο συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνεται ως σταθμός και η Γροιλανδία, μια χώρα στρατηγικά σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διατηρούν μια τεράστια στρατιωτική βάση στη Θούλη.

Η Γροιλανδία  είναι περιοχή της Δανίας με αυτοδιάθεση. Το νησιωτικό αρκτικό αυτό κράτος τοποθετείται γεωγραφικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στη Βόρειο Αμερική, ενώ πολιτικά η Γροιλανδία αποτελεί μέρος της Ευρώπης. Νοτιοανατολικά της Γροιλανδίας βρίσκονται ο Ατλαντικός ωκεανός και η Ισλανδία, ανατολικά η Γροιλανδική θάλασσα, βόρεια ο Αρκτικός ωκεανός και δυτικά ο κόλπος Μπάφιν και ο Καναδάς. Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί και η μεγαλύτερη εξαρτώμενη περιοχή του κόσμου με βάση την έκταση. Περίπου το 81% της έκτασής της καλύπτεται με πάγο.
Η αμερικάνικη στρατιωτική βάση

Από τις 21 Ιουνίου 2009 η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει μεγαλύτερη αυτονομία από τη Δανία με περισσότερες αρμοδιότητες και δικαίωμα εκμετάλλευσης των πλούσιων φυσικών πόρων του εδάφους της. Κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων είναι η αλιεία. Η επεξεργασία των ψαριών αποτελεί επίσης σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα. Κύρια αλιευτικά προϊόντα είναι οι γαρίδες, οι πληθυσμοί των οποίων όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μείωση. Η Γροιλανδία ήταν η κύρια χώρα παραγωγής φυσικού κρυολίθου, ο οποίος χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία του αλουμινίου, αλλά στη δεκαετία του 1970 τα αποθέματα εξαντλήθηκαν. Η Γροιλανδία παρήγαγε μόλυβδο και ψευδάργυρο, αλλά και αυτά εξαντλήθηκαν τη δεκαετία του 1990. Υπάρχουν επίσης κοιτάσματα χρυσού, ουρανίου και λιθάνθρακα. Στην Γροιλανδία υπάρχουν, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.Στα εδάφη της επίσης βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα σπάνιων γαιών. Τόσο η παραγωγή πετρελαίου όσο και αυτή του φυσικού αερίου δεν είναι σε προχωρημένο επίπεδο, ενώ εκφράζονται διάφορες αντιρρήσεις σε αυτήν για περιβαλλοντολογικούς και πολιτιστικούς λόγους. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλημα με την εκμετάλλευση του ουρανίου και των σπάνιων γαιών (τα κοιτάσματα τους περιέχουν ουράνιο), καθώς ο νόμος που ισχύει στην Γροιλανδία δεν επιτρέπει την εξόρυξη ουρανίου, αν και έχουν γίνει συζητήσεις για σχετικές τροποποιήσεις τα τελευταία χρόνια. 

Όπως είναι κατανοητό, πρόκειται για μια τεράστια περιοχή (η 12η μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο, 10 φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο) καλυμμένη με πάγο και βράχους, η οποία είναι αραιοκατοικημένη και φτωχή. Οι επενδύσεις στη χώρα είναι ελάχιστες καθώς ούτε οι Αμερικάνοι ούτε οι Δανοί έχουν δείξει ενδιαφέρον και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας  Νουούκ νιώθουν παραμελημένοι. Αξιοσημειώτο είναι το γεγονός πως στη χώρα δεν υπάρχει δίκτυο συγκοινωνιών μεταξύ των 13  πόλεων  ενώ αυτή την στιγμή ο μόνος τρόπος για να φτάσεις στο Νουούκ είναι με μικρά αεροπλάνα. Όμως στα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση της Γροιλανδίας αποφάσισε να κατασκευάσει τρία μεγάλα διεθνή αεροδρόμια ικανά να αναλάβουν μεγάλες αεροπορικές πτήσεις και η Κίνα έχει υποβάλλει προσφορές για τις συμβάσεις. 

Το κινεζικό ενδιαφέρον ανησυχεί τόσο την Δανία όσο και τις ΗΠΑ που βλέπουν ότι με το σχέδιο One Belt One Road εισέρχεται δυναμικά στην περιοχή.
Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics με πληροφορίες από BBC και Geopolitical Futures 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!