Αζερμπαϊτζάν: Έργο ενεργειακής ασφάλειας ο αγωγός ΤΑΝΑΡ

epa05530871 Workers stand in front of pipes for the Trans-Adriatic Pipeline (TAP), in Spitalle, Albania, 08 September 2016. TAP is a natural gas pipeline project which will start in Greece and cross Albania and the Adriatic Sea to end in southern Italy bringing gas from the Caspian region to European markets. EPA/ARMANDO BABANI

Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μετέφερε στην Τουρκία ο αγωγός Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) από την έναρξη λειτουργίας του, τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

 

Ο κ. Αλίεφ χαιρέτισε το έργο του νότιου αγωγού φυσικού αερίου ως σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας για να τροφοδοτήσει την Τουρκία και την Ευρώπη με φυσικούς πόρους της Κασπίας από το κοίτασμα Shah Deniz-2 στο Αζερμπαϊτζάν. Το έργο, μήκους 3.500 χιλιομέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με όγκο επενδύσεων περίπου 40 δισ. δολαρίων.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία είναι περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων περίπου το 12% καλύπτεται από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το υπουργείο ενέργειας της Τουρκίας. Το αέριο που μεταφέρεται μέσω του TANAP αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της κατανάλωσης της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι το τελευταίο σκέλος του νότιου αγωγού φυσικού αερίου, ο αγωγός Trans Adriatic Pipe (TAP), έχει ολοκληρωθεί κατά 85%. Υπογράμμισε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει 2,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου, στα οποία η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θα μπορούσε να επωφεληθεί ως νέα πηγή εφοδιασμού.

Ο αγωγός TANAP, ο μεγαλύτερος κρίκος της αλυσίδας του «Νότιου Διαδρόμου» σε μήκος 1.850 χιλιομέτρων, έχει χωρητικότητα 16 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η Τουρκία θα λάβει 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω του TANAP, ενώ 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα αποσταλούν στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TAP.

Πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023