Άραγε τι να περιμένουμε από τη δεύτερη συνάντηση Trump Kim;
γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Καθώς ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un πρoετοιμάζονταν για μια ιστορική συνάντηση πρόσωπο στη Σιγκαπούρη τον περασμένο Ιούνιο, ένα ερώτημα απασχολούσε αναλυτές και ειδικούς: Άραγε η οργή που χαρακτήρισε την σχέση τους το προηγούμενο διάστημα θα επέστρεφε;
Η σύνοδος κορυφής της Σιγκαπούρης τελικά πραγματοποιήθηκε και οι δυο ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση που δέσμευσε τη Βόρεια Κορέα με μια μάλλον ασαφή δέσμευση – «να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου» Φωτογραφίες των Trump και Kim κουνώντας τα χέρια μπροστά από τις σημαίες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας κυκλοφόρησαν και η κρίση στις σχέσεις των δυο ηγετών παρήλθε. Το πιο σημαντικό ήταν πως την δεδομένη στιγμή
ιδρύθηκε η βάση για μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο χώρες. Ας μην λησμονούμε πως η ιστορία υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν τέλειες εκβάσεις στις σχέσεις/επαφές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας.
Τους μήνες που ακολούθησαν τις εργασίες της διάσκεψης στη Σιγκαπούρη, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν μια σειρά ιδιωτικών επιστολών και φαίνεται, από τα λεγόμενα Trump, ότι ανέπτυξαν μια φιλική σχέση.
Τώρα ο Donald Trump και ο Kim Jong Un προετοιμάζονται για μια νέα συνάντηση στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ Ανόι, όπου βρίσκεται ήδη ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Stephen Biegun για συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του. Ήδη αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συζητούν με τη Βόρεια Κορέα την πιθανότητα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την κορεατική χερσόνησο και δεν είναι βέβαιες αν η Πιονγκγιάνγκ έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πλήρη αποπυρηνικοποίησή της. Η χώρα εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 20 έως 60 πυρηνικά όπλα.
Πάντως πριν από μερικές εβδομάδες ο Mike Pompeo, επικεφαλής του State Department, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τη διαφορετική μεταχείριση που έχει η Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν και την Βόρεια Κορέα, τόνισε ότι η Τεχεράνη προκαλεί περισσότερη «αποσταθεροποίηση» από όσο η Πιονγκιάνγκ. «Η Βόρεια Κορέα συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά. Δεν αποσταθεροποιούν την Υεμένη, δεν αποσταθεροποιούν τη Συρία, δεν εξαπολύουν τεράστιες εκστρατείες δολοφονιών» σε αντίθεση με το Ιράν, υποστήριξε.
Ωστόσο, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δικαίως κατηγορείται για χρόνια από την Ουάσινγκτον για αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Ασίας με την εξοπλιστική κούρσα της Πιονγκιάνγκ για πυρηνικά όπλα και πυραύλους που στοχεύουν τη Σεούλ. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για την έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Νότια Κορέα, που βρίσκεται, όπως και η Ιαπωνία, υπό την προστασία του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εδώ να θυμίσουμε πως η κυβέρνηση της Β. Κορέας σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις του State Department θεωρείται ως μία από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ οι ΗΠΑ επανατοποθέτησαν τη Βόρεια Κορέα στη μαύρη λίστα «των κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία». Το σίγουρο πάντως είναι πως στο άνοιγμα που επιχειρει στην Ανατολή ο Τrump επιθυμεί καλές σχέσεις με την Β.Κορέα σε μια προσπάθεια να μπουν οι ΗΠΑ σφήνα στην περιοχή που ελέγχει η Κίνα.