29/03/2024

Πώς ερμηνεύονται οι Βρετανικοί ελιγμοί

Του Κώστα Ράπτη

Η πορεία προς το Brexit πέρασε το τελευταίο 24ωρο στην πιο παράδοξη φάση της, καθώς τόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όσο και ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προχώρησαν σε σημαντικές μετατοπίσεις, με το νου στραμμένο πρωτίστως στη συνοχή των παρατάξεών τους, ενώ ταυτόχρονα κλιμάκωσαν τη μεταξύ τους ρητορική σύγκρουση, προετοιμάζοντας στην πραγματικότητα το έδαφος για έναν μεγάλο συμβιβασμό.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της εμφάνισης στο βρετανικό κοινοβούλιο μίας νέας ομάδας ανεξαρτήτων, μετά την αποχώρηση 8 κεντρώων φιλοευρωπαίων βουλευτών από τους Εργατικούς και 3 από τους Συντηρητικούς. Πρόκειται επίσης για το αποτέλεσμα της πίεσης του χρόνου, καθώς μέχρι την “ώρα μηδέν” της 29ης Μαρτίου απομένουν μόλις 19 ημέρες κοινοβουλευτικών εργασιών, ενώ οι “27” εμφανίζονται απρόθυμοι, όπως προέκυψε κατά τις επαφές τους τόσο με τη Μέι όσο και με τον Κόρμπιν, να προβούν σε ουσιαστικές παραχωρήσεις προς τη βρετανική πλευρά. 

Έτσι, ο ηγέτης των Εργατικών τάχθηκε τη Δευτέρα υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποστρέψει το δημόσιο ενδιαφέρον από το πρόσφατο ρήγμα στους Εργατικούς και να αποτρέψει περαιτέρω αντίστοιχες κινήσεις από άλλους φιλοευρωπαίους βουλευτές. Ωστόσο, μια νομοθετική πρόταση για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων (καθώς μάλιστα θα υπάρξουν διαρροές και από Εργατικούς Brexiteers), ενώ τυχόν διατύπωση του ερωτήματος ως επιλογή ανάμεσα στην προσφερόμενη συμφωνία αποχώρησης και την μη υλοποίηση του Brexit, περισσότερο συσπειρώνει παρά αποσυσπειρώνει το στρατόπεδο της πρωθυπουργού. 

Η Μέι από την άλλη πλευρά, βρέθηκε αντιμέτωπη με την ανοικτή ανταρσία τουλάχιστον τεσσάρων μελών του υπουργικού της συμβουλίου, που απειλούσαν να παραιτηθούν, εάν δεν έφευγε από το τραπέζι η επιλογή του Brexit χωρίς συμφωνία. Όμως η επίκληση αυτής της πιθανότητας έναντι των “27” είναι διαπραγματευτικά απαραίτητη στη Μέι.

 

Ο ελιγμός που επέτρεψε τη διατήρηση της συνοχής του υπουργικού συμβουλίου προέκυψε από τη σημερινή τοποθέτηση της ενοίκου της Ντάουνινγκ Στριτ ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων. Ισχυριζόμενη ότι οι διαπραγματεύσεις με τους “27” βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και κινούνται εποικοδομητικά (ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με εναλλακτικές τεχνικές λύσεις, ώστε να μην κλείσει το ιρλανδικό σύνορο), η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέφυγε για άλλη μία φορά να παρουσιάσει το αναθεωρημένο σχέδιό της στην κρίση των βουλευτών. Δεσμεύθηκε, ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει μέχρι τις 12 Μαρτίου, και αν και τότε η απόφαση του Κοινοβουλίου είναι αρνητική, θα πραγματοποιηθεί την επομένη ψηφοφορία σχετικά με το αν οι βουλευτές συγκατατίθενται στον τερματισμό της διαπραγμάτευσης και την έξοδο χωρίς συμφωνία. Εάν, όπως αναμένεται, η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει το σκληρό Brexit, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου ψηφοφορία, ώστε να αιτηθεί η Βρετανία από τους “27” ολιγόμηνη παράταση της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου, οπότε κατά το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας πραγματοποιείται η βρετανική έξοδος από την Ε.Ε. 

Η Μέι θέλει την παράταση αυτή να είναι σύντομη, ώστε να μην βρεθούν οι Βρετανοί να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, πράγμα που θα έδινε μήνυμα περιφρόνησης της ετυμηγορίας του λαού στο δημοψήφισμα του 2016. Επισημαίνει παράλληλα, ότι μία παράταση (την οποία οι “27” δεν θα χορηγήσουν παρά άπαξ) δεν αποτελεί απάντηση στο ερώτημα αν η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. ή όχι και αν αυτό θα γίνει με συμφωνία ή όχι. Το ερώτημα θα πρέπει κάποτε να απαντηθεί και ας μην υφίσταται αυτή τη στιγμή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για καμία από τις απαντήσεις. 

Στην πραγματικότητα, αξιοποιώντας υπέρ της τον εκβιασμό του χρόνου, η Μέι προσανατολίζεται, πιθανότατα, όπως εκτιμά το Eurtointelligence, στη μετάθεση όλων των δύσκολων εκκρεμών ερωτημάτων στην επόμενη διαπραγμάτευση σχετικά με τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με τους “27” – και σε αυτό ο Κόρμπιν δεν μπορεί να έχει αντίρρηση.  

Capital.gr

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024