21/05/2024

Προεκτάσεις και επιπτώσεις της τουρκικής άσκησης

Προεκτάσεις και επιπτώσεις της τουρκικής άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα/ΜΑVI VATAN/BLUE HOMELAND 2019”

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

1)Η συγκεκριμένη άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι θαλασσοκεντρική, διευρυμένη εκτασιακά, πολυσχιδής, θα εξελιχθεί σε 3 θάλασσες και αποτελεί συνέχεια σειράς ασκήσεων, που έλαβαν χώρα τους τελευταίους 12 μήνες και τώρα είναι κάτω από “ομπρέλα” της Γαλάζιας Πατρίδας. Εμπλέκονται οι δύο κορυφαίοι ναύσταθμοι του Γκολτσούκ και του Ακσάζ, σχεδόν όλοι οι τύποι πολεμικών πλοίων, ειδικές μονάδες της Ακτοφυλακής, ενώ επικρατεί η τάση να εμφανιστεί η Άγκυρα ότι έχει για τα καλά υιοθετήσει ισχυρές ναυτικές απόψεις των τελευταίων δύο χρόνων , δηλαδή των ναυάρχων Οζμπαλ, Μπακτζιόγλου, Γιαγκτζί και Τσεμ Γκουρντενίζ(εα), σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς εκφρασθείσες θέσεις του πρώην Αρχηγού των Ναυτικών Δυνάμεων ναυάρχου (εα) Μποστάντζογλου, ως και του θεωρητικού μιας ενισχυμένης ναυτικής ισχύος της Τουρκίας από την περίοδο 1995-1997 ναυάρχου Γκιουβέν Ερκαγιά.

2)Η άσκηση κατ αρχάς αποτελεί επίδειξη ισχύος, και προβολή ενδυναμωμένων ναυτικών δυνάμεων σε συνδυασμό με αμφίβιες-ειδικές και συνδυασμένες δυνάμεις και αποστολές. Η Άγκυρα επιδιώκει να φανεί ότι ενεργεί ταυτόχρονα σε 3 θάλασσες , ενώ όπως αναφέρεται σε σχετικό εσωτερικό έγγραφο, θα ενσωματώσει διεθνείς και άλλες εμπειρίες από την παρουσία ναυτικών της δυνάμεων στον Κόλπο των πετρελαίων, στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Μεσόγειο, στον Κόλπο του Άντεν, στον Κόλπο της Βεγγάλης, καθώς και σε διάφορε Νατοϊκές ασκήσεις που συμμετείχε ειδικά σε Μαύρη Θάλασσα και Αδριατική.

3)Η συγκεκριμένη “συσσωρευτική ¨άσκηση στοχεύει στο να στείλει μηνύματα προς Αθήνα. Λευκωσία, Καίρο και Τελ Αβίβ, ότι υπερτερεί των οποιονδήποτε ναυτικών δυνάμεων Παράλληλα μέσω εμπρηστικών σχολίων βίντεο , πολλών συνεντεύξεων Τούρκων στρατιωτικών και ναυτικών αναλυτών σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Κοτς της Κωνσταντινούπολης ασκεί ψυχολογικές επιχειρήσεις και “δοκιμάζει” τα νεύρα των Ανατολικομεσογειακών κρατών.

4)Συνδυάζει την προβολή στρατιωτικής/ναυτικής ισχύος με τις τελευταίες κα κατά μεθοδευμένες κινήσεις των υδρογραφικών/ερευνητικών και άλλων πλοίων της με τις προκλητικές και κλιμακωτές ενέργειες της στο Κυπριακό(έρευνες του πλοίου “Μπαρμπαρός” σε πολλά ενεργειακά τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ,, επανάληψη γνωστών κινήσεων της μέσα στη “νεκρή ζώνη” της Κύπρου και αμφισβητήσεις μικρών περιοχών σε αυτή , όπως στα Στροβίλια και στην Δένεια. Αυτές οι κινήσεις σε συνδυασμό με αμφισβητήσεις αδειοδοτημένων και μη ενεργειακών πεδίων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι χρονικά και τοπικά συνδεδεμένες .Επιθυμεί να περάσει το ψευδοκράτος ως συν διαχειριστή πολλών χερσαίων και θαλάσσιων επιλογών. Είναι μία μορφή ιδιάζουσας “Ταιβανοποιήσης ” του ψευδοκράτους.(και αυτό πολύ σύντομα θα το αναλύσω)

5)Δεν είναι τυχαίο ότι “πλασάρει” την συμμετοχή πολλών κρατών στις δικές της ασκήσεις(πρόσφατα έκανε στην “Χειμώνας 2019”) ως και την παρουσία πολλών στρατιωτικών-ναυτικών και αεροπορικών ακολούθων διάφορων χωρών που πολλές από αυτές δεν έχουνε καν έξοδο σε ανοικτές θάλασσες(πχ Βοσνία Ερζεγοβίνη-Κόσοβο-Ουγγαρία-Κράτη της Κεντρικής Ασίας-Μογγολία-Σκόπια κα). Αυτό έχει την σημασία του. Γιατί προωθεί ναυτική διπλωματία στο φως δύο πολύ μεγάλων ασκήσεων που θα γίνουνε μέσα στην διετία 2019-2020 και στις οποίες επιδιώκει να έχει ενισχυμένη παρουσία. Αυτό σε διπλωματική βάση, αλλά παράλληλα ετοιμάζεται να προωθήσει σε 3 ειδικά σχολεία της COURSES που θα ξαφνιάσουν….(σε αυτό το θέμα θα επανέλθω πολύ σύντομα).Επίσης τις τελευταίες δύο ημέρες θα καλέσει ο Ερντογάν το σύνολο των ισχυρών ανδρών της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Όλα έχουνε τον σκοπό τους.

6)Μέσω της άσκησης σε διακλαδική βάση εμφανίζει τα σπουδαία και πολλαπλά επιτεύγματα της Τουρκικής Πολεμικής Βιομηχανίας Μεταξύ των διαφόρων νέων οπλικών συστημάτων είναι η νέα κορβέτα, τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Μπαιρακτάρ και το ΑΝΚΑ, τα πυραυλικά συστήματα CIRIT-UMTAS κα. Δηλαδή η συγκεκριμένη άσκηση θα προβληθεί και ως πόλος για εξαγωγή οπλικών συστημάτων, πράγμα που εξηγεί και την παρουσία τόσων πολλών ξένων στρατιωτικών τις τελευταίες 3 ημέρες της άσκησης.

7)Επίσης η Άγκυρα θέλει με την συγκεκριμένη άσκηση να δείξει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει ταυτόχρονα πολλαπλές επιχειρήσεις και ότι δεν είναι μια αεροχερσαία ισχυρή δύναμη που φάνηκε ι στις δύο επιχειρήσεις δυτικά του Ευφράτη(εννοώ σε Γαιραμπλούς/Αλ Μπαμπ/κα καθώς και στο Αφρίν), ως και στο Βόρειο Ιράκ(Σιντζάρ). Αλλά ότι έχει και ευρύτερη ναυτική δυναμική και μπορεί να προχωρήσει σε POWER PROJECTION.

Αμέσως μετά την περάτωση της άσκησης θα προχωρήσουμε σε LESSONS LEARNED , και γενικότερη ως και ειδικότερη ανάλυση.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024