16/04/2024

DW: Η Γαλλία προετοιμάζεται για ένα άτακτο Brexit

«No deal» ή αλλιώς «Brexit-no deal». Δύο φράσεις που έχουν μπει πλέον στο λεξιλόγιο των Γάλλων και προκαλούν φόβο και ανησυχία για το χάος που θα μπορούσε να δημιουργηθεί μετά την 29η Μαρτίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί επισήμως το Brexit.

Το γαλλικό λιμάνι του Καλαί, ζωτικής σημασίας μέρος διέλευσης και προμήθειας ανάμεσα στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προετοιμάζεται πυρετωδώς για την αποφυγή πανικού, ενόψει μιας πιθανής επιβολής των τελωνειακών ελέγχων.

Κάθε χρόνο, περνούν από το Καλαί πάνω από 2 εκατομμύρια φορτηγά, εξ’ ου ο φόβος για τεράστιες ουρές αναμονής, με μεγάλη οικονομική ζημιά για τις μεταφορικές εταιρείες.

Nέες υποδομές στη Μάγχη

Eδώ και ένα χρόνο το λιμάνι προετοιμάζεται με νέες υποδομές, γραφεία και πάρκινγκ συνολικού κόστους 6 εκατομμυρίων ευρώ, όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής Ζακ Μαρκ Πουϊσεσό. «Τα φορτηγά από Γαλλία με προϊόντα εξαγωγής δεν θα έχουν δυσκολίες εάν και εφόσον έχουν τα απαραίτητα δελτία και τιμολόγια», τονίζει.

«Αντίθετα για τα φορτηγά από την άλλη πλευρά της Μάγχης με προϊόντα εισαγωγής, οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί». Έλεγχοι τελωνειακοί, υγειονομικοί και φορολογικοί για την προστασία τόσο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών.

Συγχρόνως η γαλλική κυβέρνηση με σειρά διαταγμάτων που έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα «για την προστασία των γαλλικών εταιρειών, των Γάλλων εργαζομένων στη Μεγάλη Βρετανία καθώς και των Βρετανών που ζουν στη Γαλλία, ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβώ.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024