Το Μακεδονικό ζήτημα και το βρετανικό fake news
Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας
Κάποτε η φημισμένη εταίρα Λαΐδα πλησίασε τον επίσης γνωστό κυνικό φιλόσοφο Διογένη, λέγοντάς του ότι τον θαυμάζει και γι’ αυτό θα κοιμηθεί μαζί του δωρεάν, αρκεί να μην υπάρχει κανένα φως στο υπνοδωμάτιο. Ο Διογένης δέχτηκε. Την επόμενη ημέρα, όμως η Λαΐδα, ίσως γιατί φοβόταν μήπως μαθευτεί και δυσαρεστήσει τους πελάτες της που της έδιναν υπέρογκα ποσά για τις υπηρεσίες της, ισχυρίστηκε ότι εξαπάτησε τον Διογένη και του έστειλε τη γριά υπηρέτριά της. Ο Διογένης, όταν το άκουσε, δίχως ούτε να ξαφνιαστεί ούτε και να διαψεύσει την είδηση (που μπορεί να ήταν και αληθινή, μπορεί και fake news), απάντησε: Με σβηστό το φως, όλες οι γυναίκες είναι Λαΐδες. Εξευτέλισε, έτσι, ως ένα σημείο, τις πολυθρύλητες σεξουαλικές ικανότητες της γνωστής εταίρας.
Η αναφορά του BBC σε Μακεδονική «καταπιεζόμενη» εθνότητα και η δήθεν δηλωμένη αναγνώρισή της, μαζί με την αναγνώριση εθνότητας και γλώσσας «Μακεδονικής» δεν θα έπρεπε, επίσης να ξαφνιάσει κανέναν. Ως γνωστόν, πολλοί δημοσιογράφοι λειτουργούν ως σύγχρονες «εταίρες», παρέχοντας υπηρεσίες ποικίλου τύπου σε πολιτικά κι άλλα πεδία. Με τη διαφορά ότι σήμερα, ενώ πληθαίνουν οι εταίρες, σπανίζουν οι Διογένηδες.
Η εξωτερική πολιτική συνιστά μια από τις πιο δαιδαλώδεις και δυσεπίλυτες πολιτικές εκφάνσεις. Γι’ αυτό και όσοι την ασκούν, από τα αντίστοιχα Υπουργεία και τους συμβούλους, μέχρι και τους πρέσβεις, οφείλουν να διαθέτουν, εκτός από γνώσεις, και ηγετικές δεξιότητες, ώστε να αντιμετωπιστούν καίρια προβλήματα που, έτσι κι αλλιώς, αναμένεται να ενσκήπτουν.
Η Βρετανική πολιτική αυτή τη στιγμή, με όργανο το πολύ γνωστό BBC, δημιουργεί μια κατάσταση πολύ επικίνδυνη στην Ελλάδα. Η, έστω και δημοσιογραφικά, αποδοχή ή η χλιαρή πολιτική αντιμετώπιση του θέματος θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Αν αποδεχτεί η ελληνική πλευρά την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας που καταπιέζεται, απλώς ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου.
Δεν με απασχολεί το πόσο εύκολο είναι να στήσει ένα «έγκριτο» και «έγκυρο» Μέσο Ενημέρωσης, με παγκόσμιο μάλιστα βεληνεκές, ένα Fake news τέτοιου μεγέθους. Ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο είναι. Με απασχολεί η έλλειψη ηγετικής συμπεριφοράς τόσο της κυβέρνησης, όσο και του πρέσβη, η διαμαρτυρία του οποίου, ας με συγχωρήσει ο ίδιος, είναι τουλάχιστον αστεία. Η απάντησή του κάνει λόγο για αδικία της συμφωνίας (!) κι όχι της χώρας. Αντί να εγκαλέσει το BBC για ξεκάθαρη εξαπάτηση και τη βρετανική κυβέρνηση για παραχώρηση εδάφους ανάπτυξης επεκτατικού μεγαλοϊδεατισμού στη γειτονική χώρα, προβαίνει σε μια χλιαρή διαμαρτυρία που φανερώνει δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη και προκρίνει τα… καλά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα ηγεσίας, στιβαρής εξωτερικής πολιτικής. Ξεκάθαρη ανικανότητα – τουλάχιστον των εδώθε κυβερνώντων – και απίστευτη μεμψιμοιρία, προχειρότητα και επαρχιωτική πολιτική αντίληψη.
Όμως, η σοβαρότητα της δημοσίευσης έγκειται στο γεγονός ότι οι δημιουργοί της ανήκουν σε χώρα – σύμμαχο. Με προβληματίζει έντονα αυτό. Μιλάμε για παραδοσιακό σύμμαχο, για χώρα μέλος της ΕΕ (ακόμα τουλάχιστον). Η ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ασκείται από τους καθ’ ημάς πάει χέρι – χέρι με τη σαθρή και ανάρμοστη πολιτική που ασκείται από τους όποιους «συμμάχους». Δείγμα της γενικότερης παρακμής που διέπει αυτή τη στιγμή την παγκόσμια πολιτική σκηνή.