29/03/2024

Καρυώτης: Η Αλήθεια για την ΑΟΖ και η οριοθέτηση «κλειδί»

Άλλο συνεκμετάλλευση, άλλο συνδιαχείριση, το ρίσκο του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο αποκαλούμενος από πολλούς «πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ», ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μέρυλαντ Θεόδωρος Καρυώτης, μιλώντας από την Ουάσιγκτον στον 98.4 , ανέλυσε όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι στη παρούσα συγκυρία, με την Τουρκική προκλητικότητα αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, «κλειδί» για την Ελλάδα αναδεικνύεται, η άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ο κ. Καρυώτης, αφού εξήγησε την διαφορά συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης, επιτέθηκε με σφοδρότητα στις απόψεις Κοτζιά και όσα διατύπωσε για την επήρεια του Καστελόριζου και τα «δικαιώματα» ΑΟΖ της Τουρκίας, στην περιοχή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έχει το ρίσκο μίας καλής ή κακής απόφασης, όμως το κυριότερο είναι, πως ακόμη κι αν μια απόφαση ενός τέτοιου δικαστηρίου , τερμάτιζε την διαφορά μας με την Τουρκία, η τελευταία σε καμία περίπτωση δεν θα αποδέχονταν την όποια απόφαση, αφού, έτσι ουσιαστικά θα έπρεπε να εγκαταλείψει όλο το πλέγμα των αντιπαραθέσεων με την Ελλάδα , σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η Τουρκία με την στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» , επιχειρεί το ακριβώς αντίθετο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024