28/03/2024

Η Σερβία απομονώνεται στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Σερβία απομονώνεται στα Δυτικά Βαλκάνια- Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

 


Ακόμα και η αναμενόμενη συμφωνία για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δεν πρόκειται να εξαλείψει τις εντάσεις.

Η αντιπαράθεση Σέρβων και Αλβανών έχει πολύ βαθιές ρίζες, τουλάχιστον από την μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389 -πέντε χλμ. από την σημερινή Πρίστινα-, όταν ο σουλτάνος Μουράτ Α΄ κατενίκησε τον σερβικό στρατό, και έκτοτε η περιοχή εξισλαμισθείσα, πέρασε αργότερα σε αλβανικά χέρια.

Ως εκ τούτου, ακόμη και η αναμενόμενη συμφωνία για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δεν πρόκειται να εξαλείψει τις εντάσεις. Ήδη αναμένονται έντονες διαμαρτυρίες αύριο στα Τίρανα, όπου θα αφιχθεί ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να λάβει μέρος στη Βαλκανική Σύνοδο Κορυφής.

Αλβανοί ακτιβιστές κάνουν έκκληση στον αλβανικό λαό να συμμετάσχει σε διαμαρτυρία με την ευκαιρία της άφιξης του προέδρου της Σερβίας. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Προς όλο το αλβανικό έθνος. Στις 7 Μαρτίου, ο πρώην υπουργός του Μιλόσεβιτς και πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτισιτς έρχεται στα Τίρανα. Οι Αλβανοί είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στην πατριωτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν τα παιδιά της Αλβανίας; Ο Βούτστις δεν πρέπει να έρθει στην Αλβανία. Θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη από το αλβανικό έθνος για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στο λαό μας το 1998-1999..»!

Η Σερβία, αποκλεισμένη ουσιαστικώς από την Αδριατική και περιτριγυρισμένη από αλβανικούς πληθυσμούς στα δυτικά και νότια, έχει ανεμπόδιστη επαφή με λιμάνι μόνον με αυτό της Θεσσαλονίκης. Και δεν είναι τυχαίο, ότι ο σερβικός λαός προσβλέπει στην φιλία των Ελλήνων.

Προ καιρού, σχετική δημοσκόπηση στην Σερβία έδειξε ότι στο πρόσωπο των Ελλήνων βλέπουν οι Σέρβοι το μοναδικό φιλικό έθνος, στο σύνολο των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ενώ εάν η αξιολόγηση μετατοπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάλογο προνόμιο με τη χώρα μας απολαμβάνουν μόνο η Ρωσία και η Κίνα].

Στον αντίποδα, ως μεγαλύτεροι εχθροί για τους Σέρβους πολίτες εμφανίζονται η Αλβανία και οι ΗΠΑ, ενώ χώρες -Κροατία και Βοσνία- που στο πρόσφατο παρελθόν κατείχαν περίοπτη θέση στη λίστα των εχθρών, πλέον δεν ονοματίζονται ως τέτοιες. Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από έρευνα που εκπόνησε το Κέντρο για την Πολιτική Ασφάλειας του Βελιγραδίου, το οποίο συμπεραίνει, επίσης, ότι καθοριστικό ρόλο για τη στάση που τηρούν οι Σέρβοι, έναντι άλλων κρατών, έχει διαδραματίσει η θέση τους σε σχέση με το Κόσσοβο.

«Αυτό που συνδέει την Ελλάδα με την Ρωσία και την Κίνα είναι ότι και οι τρεις χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου», ανέφερε το Κέντρο, προσθέτοντας ότι «η Κροατία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη που κάποτε αντιμετωπίζονταν ως οι χειρότεροι εχθροί της Σερβίας, δεν εμφανίζονται πια στον κατάλογο των εχθρών της χώρας».

Αξίζει να σημειώσω, ότι την εποχή που ηγούντο των δύο χωρών οι Μιλόσεβιτς και Κων. Μητσοτάκης, ήταν πολύ φιλικές οι σχέσεις τους, ώστε ο Μιλόσεβιτς να σκεφθεί σοβαρά την ιδέα της δημιουργίας μια συνομοσπονδίας μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας, όπως απεκάλυψε ο Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς, που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών.

Λίγο αργότερα, όταν είχε αναλάβει πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Μιλόσεβιτς ερχόμενος στην Αθήνα με τον Γιοβάνοβιτς, δήλωσε το σχέδιό του: «Εγώ θα προτείνω μια Συνομοσπονδία». Είχε γράψει κάτι σημειώσεις για τις κινήσεις του αυτές και τις έδωσε στο Γιοβάνοβιτς “να ρίξει μια ματιά”. Ο υπουργός Εξωτερικών εξεπλάγη, είπε. Προσπάθησε να αποτρέψει αυτήν την ιδέα.

«Πώς ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας θα ενωθεί με άλλη χώρα;» τον ρώτησε, αλλά ο Μιλόσεβιτς ήταν πρόθυμος να σπάσει το διεθνή αποκλεισμό, είπε ο Γιοβάνοβιτς. «Μάταια προσπάθησα να αποτρέψω την κίνησή του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την πρότασή του. Φυσικά, με πολύ κομψό τρόπο, αρνήθηκε».
Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από τότε, παραμένει όμως η συμπάθεια μεταξύ των δύο λαών. Να σημειωθεί πάντως, πως η μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα, δεν οφείλεται σε φιλοσερβική στάση, αλλά στην πρόληψη μήπως δημιουργηθεί κάτι ανάλογο στην Θράκη, ή και να αναγνωριστεί το παράνομο τουρκοκυπριακό κράτος.

Πηγή: https://www.voria.gr

 

 

Σχόλιο Geopolitics & Daily News:  Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Βαλκανικό Περισκόπιο  έρευνα δείχνει τις διαθέσεις των Σέρβων προς τους άλλους λαούς των Βαλκανίων. Πρώτη αγάπη για τους Σέρβους στα Βαλκάνια είναι οι Έλληνες, δεύτερη, αρκετά χαμηλά, είναι οι Μαυροβούνιοι και τρίτη αγάπη οι Σλάβοι της Βόρειας Μακεδονίας.Από την άλλη πλευρά, εκείνους που μισούν περισσότερο είναι οι Κροάτες και ακολουθούν οι Αλβανοί.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024