20/07/2024

DW: Όλα πιθανά μετά τη δεύτερη απόρριψη της συμφωνίας Μέι

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε για δεύτερη φορά τη συμφωνία Μέι – Bρυξελλών για το Brexit. “Καλύτερη συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει” δήλωσε η πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια.

Με διαφορά 149 ψήφων η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε για δεύτερη φορά σε ενάμιση μήνα την συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, παρά τις επιπλέον διευκρινίσεις και εγγυήσεις που συμφώνησαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η βρετανή πρωθυπουργός και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

242 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 391 κατά της συμφωνίας, διαφορά μικρότερη μεν από την προηγούμενη ψηφοφορία του Ιανουαρίου, αρκετή ωστόσο ώστε να καταδείξει τον βαθύ διχασμό στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Βάσει των αριθμητικών ισορροπιών, 76 συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν την συμφωνία, περίπου 60 σκληροπυρηνικοί Brexiteers μέλη της ευρεωσκεπτικιστικής ομάδος European Research Group (ERC) και περίπου 16 από το φιλοευρωπαικό στρατόπεδο που πιέζουν για την διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος.

 

Οι δέκα βουλευτές των Ενωτικών Προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), που στηρίζουν την κυβέρνηση, καταψήφισαν για δεύτερη φορά. Οι τελευταίοι στηρίχθηκαν στην πόρισμα του Νομικού Συμβούλου της κυβέρνησης, Τζέφρι Κοξ, που έκρινε ως μη ικανοποιητικές τις επιπλέον διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών για την χρονική διάρκεια του backstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.

Ωστόσο η έκπληξη ήλθε από την Τερέζα Μέι, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Αφού εξέφρασε την απογοήτευση της για την απόρριψη της συμφωνίας της και επανέλαβε ότι καλύτερη δεν πρόκειται να υπάρξει, η πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως για την αυριανή(13 Μαρτίου)  ψηφοφορία, που θα κρίνει κατά πόσο το κοινοβούλιο θα επιτρέψει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως συμφωνία.

Η κ. Μέι πρόσθεσε ότι η ψηφοφορία θα είναι ελεύθερη και κατά συνείδηση. Στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο καταψηφίσει την έξοδο δίχως συμφωνία και την Πέμπτη  στην τρίτη ψηφοφορία συγκατανεύσει στην παράταση της ενεργοποίησης του άρθρου 50, δηλαδή της ημερομηνίας αποχώρησης, η Τερέζα Μέι, προειδοποίησε, για πρώτη φορά ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και αυτό του νέου δημοψηφίσματος. Κάτι που κατέλαβε εξ απήνης το Κοινοβούλιο.

Οι εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Οι νέες προτάσεις Βρυξελλών και Λονδίνου που προστέθηκαν στο περιθώριο της συμφωνίας, η οποία καταψηφίστηκε την Τρίτη το βράδυ, αναφέρονται:

– Πρώτον στην εφαρμογή κοινού ερμηνευτικού οργάνου, το οποίο θα διασφαλίζει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης της εμπορικής συμφωνίας στα επόμενα δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ενεργοποιήσει το backstop. Στην αντίθετη περίπτωση η Βρετανία θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει σε ανεξάρτητη διαιτησία.

– Δεύτερον στην πολιτική διακήρυξη, θα προστεθεί ότι οι δύο πλευρές θα επεξεργαστούν νέες τεχνολογίες ελέγχου των συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία, που θα ακυρώνουν το backstop έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι άνωθι διευκρινήσεις δεν φαίνεται να έπεισαν τους σκληρούς ευρωσκεπτικιστές Τόρηδες και τους βορειο-ιρλανδούς Προτεστάντες Ενωτικούς, που καταψήφισαν για δεύτερη φορά την συμφωνία και καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Όμως παρά τις συνεχείς ήττες της, η Τερέζα Μέι δείχνει μια ασυνήθιστη για πολιτικό επιμονή. Αν και ιδιαίτερα ενοχλημένη, απάντησε στους εσωκομματικούς εχθρούς της πως δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη. “Θα το παλέψω μέχρι τέλους”, τόνισε.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024