29/03/2024

Τέταρτος μήνας στο δρόμο για τα κίτρινα γιλέκα

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

 

Η εικόνα στα ΜΜΕ ότι οι διαµαρτυρίες φυλλορροούν διαψεύστηκε από την εσπευσµένη επιστροφή του Μακρόν στο Παρίσι.

Το νέο κύµα βίαιων συγκρούσεων προχθές Σάββατο στο κέντρο του Παρισιού ανάµεσα στα «Κίτρινα Γιλέκα» και στην αστυνοµία σηµάδεψε την παρέλευση τεσσάρων µηνών αναταραχής στη Γαλλία και συνέπεσε µε το τέλος του «Μεγάλου ∆ιαλόγου», µε ζητούµενο την αναζήτηση νέας κοινωνικής συναίνεσης που οργάνωσε ο Μακρόν στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ερώτηµα που τίθεται πλέον είναι αν υπάρχουν άλλα όπλα στη φαρέτρα του Μακρόν ώστε να µη χάσει την πρωτοβουλία κινήσεων στο δίµηνο που αποµένει µέχρι τις ευρωεκλογές. Ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων συνδύασε µια πρωτοφανή στα χρονικά της χώρας σκληρή καταστολή µε µέτρα ενίσχυσης των εισοδηµάτων των ασθενέστερων στρωµάτων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Με τα σηµερινά δεδοµένα δεν είναι ξεκάθαρο αν η βίαιη καταστολή εµποδίζει τη διαµαρτυρία να πάρει τη µορφή γενικευµένης εξέγερσης ή αν είναι ο αποφασιστικός παράγων που συντηρεί τις κινητοποιήσεις κάθε Σάββατο. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα µέτρα ενίσχυσης των χαµηλών εισοδηµάτων που δηµοσκοπικά δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώµενα αποτελέσµατα στον Μακρόν, ενώ στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο έχουν καταγραφεί ως αποµάκρυνση της Γαλλίας από την προσαρµογή στις επιταγές του Συµφώνου Σταθερότητας.

Στο επίπεδο των πολιτικών προσδοκιών για τις ευρωεκλογές είναι φανερό ότι ο Μακρόν επενδύει στις λίστες που θα διεκδικούν την εκπροσώπηση των «Κίτρινων Γιλέκων», για να µειωθούν τα εκλογικά ποσοστά τόσο του Εθνικού Συναγερµού της Λεπέν όσο και της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν. Σε κάθε περίπτωση η κυρίαρχη στα ΜΜΕ εικόνα µέχρι το Σάββατο ότι οι διαµαρτυρίες φυλλορροούν διαψεύστηκε από την εσπευσµένη επιστροφή του Μακρόν στο Παρίσι.

Εκεί όπου υπάρχει σιγή ασυρµάτου είναι η πιθανότητα προκήρυξης δηµοψηφίσµατος, µε απροσδιόριστο ερώτηµα, που θα διεξαγόταν ταυτόχρονα µε τις ευρωεκλογές, µια διαρροή που είχε καταγραφεί στα τέλη του Ιανουαρίου, µια προσπάθεια ανανέωσης της λαϊκής νοµιµοποίησης της εξουσίας. Τέλος βαρύνουσα δυσκολία για τον Μακρόν έχει η απόρριψη της πρότασής του για µεταρρύθµιση της Ευρωζώνης από το Βερολίνο.

Πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024