29/03/2024

Forbes: Πόσο σημαντική είναι η αποεπένδυση σε ορυκτά καύσιμα που ανακοίνωσε η Νορβηγία

Του Robert Rapier

Σε πλήρη αντίθεση με τη Βενεζουέλα, η Νορβηγία είναι ίσως το “παιδί-πρότυπο” σε ό,τι αφορά την υπεύθυνη διαχείριση του πετρελαϊκού πλούτου. Η Νορβηγία έχει μακρά ιστορία ως παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου και η χώρα χρησιμοποίησε τον πετρελαϊκό της πλούτο για την κατασκευή του μεγαλύτερου ταμείου κρατικών επενδύσεων στον κόσμο.

Πρόσφατα, το συγκεκριμένο ταμείο -το Government Pension Fund Global (GPFG)- έγινε πρωτοσέλιδο με την ανακοίνωση ότι θα εκποιήσει ορισμένες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Πόσο σημαντική είναι αυτή η ανακοίνωση; Είναι σίγουρα συμβολικά σημαντική, δεδομένου του μεγέθους του ταμείου και του γεγονότος ότι το ίδιο το ταμείο είναι προϊόν της ιστορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας. Αλλά αξίζει να περιγράψουμε το πλαίσιο.

Αν και η είδηση ​​αυτή μεταδόθηκε ευρέως ως ότι η “Νορβηγία εκχωρεί τα ορυκτά καύσιμα”, όπως σημείωσε ο συνάδελφος Jim Collins στο Forbes, “οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών ενέργειας -Exxon, Total, Petrobras, Royal Dutch Shell κλπ.- θα εξακολουθήσουν να περιλαμβάνονται στο ταμείο GPFG”. Ειδικότερα, το ταμείο θα διατηρήσει επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα που διαθέτουν τμήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στα τέλη του 2018, η GPFG είχε συνολικά 633 δισεκατομμύρια δολάρια επενδεδυμένα σε μετοχές. Από αυτά, το ταμείο διέθετε συμμετοχές 341 εταιρειών που ήταν καταχωρημένες ως “πετρέλαιο και φυσικό αέριο” με συνολική αξία λίγο πάνω από 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του GPFG, συνολικά 114 εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αποεπενδυθούν  “σταδιακά με την πάροδο του χρόνου”. Οι εταιρείες που έχουν μπει στο στόχαστρο περιλαμβάνουν τους μεγαλύτερους παραγωγούς των ΗΠΑ, όπως οι EOG Resources, Anadarko Petroleum, Apache, Cabot Oil and Gas, Devon Energy, Diamondback Energy και Occidental Petroleum.

Έτσι, βάζοντας τα πράγματα σε ένα πλαίσιο, το ταμείο θα διατηρήσει τις περισσότερες από τις επενδύσεις του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η μεγαλύτερη συμμετοχή που θα εκχωρήσει φαίνεται να είναι η EOG Resources. Στο τέλος του έτους, το ταμείο διέθετε συνολικά 488 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της EOG, που αντιστοιχούσε σε λίγο κάτω από το 1% της συνολικής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της S & P Global Market Intelligence, οι ενεργειακές εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο αξίζουν περίπου 5,0 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Αυτό είναι 135 φορές μεγαλύτερο από τις συμμετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου στο ταμείο GPFG (τα περισσότερα από τα οποία δεν εκχωρούνται).

Μεταξύ εκείνων που ταξινομούνται ως εταιρείες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπάρχουν 787 εταιρείες συνολικής αξίας 832 δισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη κατηγορία ανά αξία είναι οι ολοκληρωμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία κυριαρχείται από εταιρείες-μαμούθ όπως η ExxonMobil και η Shell. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν 51 εταιρείες στην κατηγορία αυτή αξίας 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι περισσότερες από τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που προορίζονται για αποεπένδυση κατέγραψαν ρευστοποιήσεις μετά την ανακοίνωση. Ο αντίκτυπος ήταν σαφώς ψυχολογικός, αλλά μπορεί να υπάρξει σημαντικότερος αντίκτυπος για τις εταιρείες στις οποίες το ταμείο κατέχει μεγαλύτερο μερίδιο ιδιοκτησίας.

Υπάρχουν πέντε συμμετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου στις οποίες το ταμείο κατέχει τουλάχιστον το 3% της εταιρείας, αλλά καμία από αυτές τις εταιρείες δεν είναι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών που προορίζονται για αποεπένδυση, το μεγαλύτερο μερίδιο ιδιοκτησίας αμερικανικής εταιρείας είναι το μερίδιο ύψους 2,6% του ταμείου στην Delek US Holdings.

Αλλά στη μεγάλη εικόνα, ακόμη και μια τέτοια σημαντική αποεπένδυση είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το πεδίο του παγκόσμιου τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν ο κόσμος εξακολουθεί να αγοράζει ορυκτά καύσιμα, οι εταιρείες θα εξακολουθήσουν να βγάζουν χρήματα πουλώντας τα, και οι επενδυτές θα βγάζουν χρήματα χρωστώντας τους.

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024