23/04/2024

O σκληρός µήνας Απρίλης για την Τουρκία

Γράφει ο Γιώργος Σκαφιδάς

Εάν πιστέψουµε όσα γράφονται στη γειτονική µας Τουρκία, τότε τον επόµενο µήνα ίσως δούµε… εντυπωσιακές ανατροπές.

«Ο Απρίλης είναι ο µήνας ο σκληρός», κατά τον Τ.Σ. Ελιοτ (σε µετάφραση Γιώργου Σεφέρη). Πέρα από κάθε φιλολογική διάθεση, ο Απρίλης αναµένεται «σκληρός» και στα καθ’ ηµάς εν έτει 2019, ως µήνας εξελίξεων σε Αθήνα και Αγκυρα. Εάν πιστέψουµε όσα γράφονται στη γειτονική µας Τουρκία, τότε µέσα στον Απρίλιο ίσως δούµε… εντυπωσιακές ανατροπές.

Το καθεστώς Ερντογάν ενδέχεται να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών S-400, υπό την πίεση των ΗΠΑ, επιλέγοντας αντιθέτως τους αµερικανικούς Patriot (κατά τον Αχµέτ Τακάν και την εφηµερίδα «Yeniçağ»). Παλαιοί συνοδοιπόροι του Ερντογάν ίσως προχωρήσουν στην ίδρυση νέων, όχι ενός αλλά ακόµη και δύο, πολιτικών δυνάµεων. Ο άλλοτε πρωθυπουργός Αχµέτ Νταβούτογλου λέγεται πως «καίγεται» να λανσάρει δικό του κόµµα.

Ο πρώην πρόεδρος Αµπντουλάχ Γκιουλ µαζί µε τον άλλοτε αντιπρόεδρο Αλί Μπαµπατζάν και τον πάλαι ποτέ υπουργό Οικονοµικών Μεχµέτ Σιµσέκ φέρονται επίσης να σχεδιάζουν τη σύσταση δικής τους πολιτικής παράταξης (µε πιθανό όνοµα το «Yeni Bir Parti»), αµέσως µετά τις τουρκικές αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Εάν µάλιστα πιστέψουµε τις φήµες, τότε ο Γκιουλ προκρίνει για ηγέτη του νέου κόµµατος τον Μπαµπατζάν. Ολοι οι προαναφερθέντες έχουν κάτι κοινό. Εάν τελικώς επιστρέψουν στο πολιτικό προσκήνιο, θα το κάνουν υποσχόµενοι δύο πράγµατα: την ανάκαµψη της τουρκικής οικονοµίας, που διανύει περίοδο ύφεσης για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια, και τη βελτίωση των σχέσεων της Αγκυρας µε τον έξω κόσµο (τη ∆ύση και τους γείτονες), που επίσης διανύουν περίοδο… πολλαπλών προβληµάτων.

Στο πλαίσιο οµιλίας του στις αρχές Φεβρουαρίου από την Αγκυρα, ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να υπενθυµίσει στην τουρκική κοινή γνώµη πως όταν εκείνος ήταν ακόµη πρωθυπουργός της χώρας ο πληθωρισµός δεν ξεπερνούσε το 3% (ενώ σήµερα έχει εκτοξευθεί κοντά στο 20%).

Πριν µπούµε στον Απρίλιο, ωστόσο, θα έχουν προηγηθεί στη γείτονα οι δηµοτικές εκλογές τις 31ης Μαρτίου. Εάν πιστέψουµε τις δηµοσκοπήσεις (ANAR, PIAR, KONDA κ.ά.), τότε το AKP και ο Ερντογάν κινδυνεύουν να «χάσουν» πόλεις όπως είναι η Αγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, πέρα από τη Σµύρνη που την έχουν ήδη χαµένη.

Και αν επέλθει το «µοιραίο» στις δύο µεγαλύτερες πόλεις, τότε λέγεται πως ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που σήµερα συµπορεύεται µε τον Ερντογάν, ίσως επιδιώξει να οδηγήσει ξανά την Τουρκία σε… πρόωρες εκλογές, τις όγδοες κάλπες στη χώρα από το 2014. Και αν τελικώς δεν συµβεί τίποτα από τα παραπάνω στην Τουρκία, το µόνο σίγουρο είναι ότι έρχονται εκλογές στην Ελλάδα, µε την τελική ηµεροµηνία (Μάιος ή Οκτώβριος) να αναµένεται επίσης να ξεκαθαρίσει τον… Απρίλιο.

Πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024