20/05/2024

Στη Δαμασκό ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας. Απάντηση στην περιοδεία Πομπέο;

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Ο Πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu την Τρίτη, τονίζοντας τη σημασία του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η συνάντηση ήρθε μια μέρα μετά τη συνάντηση των στρατιωτικών αρχηγών της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν στη Δαμασκό για να συζητήσουν τον συντονισμό μεταξύ των δυνάμεών τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Assad δήλωσε ότι ο συντονισμός μεταξύ της Μόσχας και της Δαμασκού αποτέλεσε βασικό παράγοντα για τη νίκη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την Al-Qaeda, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες  να ανακτήσει η συριακή κυβέρνηση τον έλεγχο  σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζουμε πως η Ρωσία υπήρξε βασικός παράγοντας στη συριακή σύγκρουση υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο τον πρόεδρο Assad.

Τα οκτώ χρόνια που διαρκεί η συριακή κρίση και οι εμπόλεμες συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 370.000 άνθρωποι ενώ εκατομμύρια είναι οι μετανάστες. Αυτή την στιγμή οι συριακές κυβερνητικές   δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν τα δύο τρίτα της χώρας.

Μόνο δύο περιοχές παραμένουν εκτός ελέγχου: η βορειοδυτική περιοχή του Idlib και το ένα τρίτο της χώρας που ελέγχεται από τον Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (Syrian Democratic Forces) ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Ο Assad και ο Shoigu συζήτησαν την κατάσταση στις περιοχές αυτές και συμφώνησαν ότι πρέπει να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί η ξένη επιρροή. 

Υπενθυμιζουμε πως την Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Ali Abdullah Ayoub δήλωσε ότι τόσο η Idlib όσο και οι περιοχές που ελέγχονται από το SDF θα ανακτηθούν από την κυβέρνηση. Nα τονίσουμε εδώ πως η περιοχή Idlib συνορεύει με την Τουρκία και βρίσκεται υπό τον έλεγχο της  Hayat Tahrir al-Sham (θυγατρική της Al-Qaeda στη Συρία).

Η επίσκεψη Shoigu στη Δαμασκό πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την περιοδεία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo σε Κουβέιτ,  Ισραήλ και Λίβανο. Υπενθυμίζουμε πως ο επικεφαλής του State Department, πρώην διευθυντής της CIA και άνθρωπος του κλειστού κύκλου εμπιστοσύνης του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ξεκίνησε την περιοδεία από το Κουβέιτ για να μεταβεί μετά στο Ισραήλ (όπου ήταν παρών στην υπογραφή του East Med) και στη συνέχεια θα βρεθεί στο Λίβανο με στόχο να ενισχύσει την αμερικανική επιρροή στην περιοχή και να επιτεθεί στο Ιράν που έχει συνάψει επαφές με Ρωσία και Τουρκία . Πρόσφατα μάλιστα οι ηγέτες των τριών χωρών επιχείρησαν για ακόμη μια φορά στο Σότσι να βρου λύση για την κατάσταση στην πόλη Idlib.

Το παιχνίδι στην περιοχή της Μέσης Aνατολής, παρά την ανακοίνωση Trump ότι το DAESH νικήθηκε, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και, όπως φαίνεται, τώρα μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του.

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024