19/04/2024

Τι αποφάσισαν Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νετανιάχου, Πομπέο για τον East Med

 

Οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν χθες στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους αφοσίωση στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται στην κοινή δήλωση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Τριμερούς τους Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Στη διακήρυξη αναφέρεται επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον μηχανισμό της Τριμερούς συνεργασίας, τονίζοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας.
 
“Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή” τονίζεται.
 
Τέλος, καλωσορίζουν την τελευταία ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και της προοπτικής να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η συνεργασία των τριών χωρών έγινε στρατηγικής σημασίας κάτι που επιβεβαιώνει η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για υπέροχη στιγμή και ευχαρίστησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την ιστορική σύνοδο στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο, η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στη Σύνοδο.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την πλευρά του χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της Ενέργειας και της Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στα 6 δισ. ευρώ ανέρχεται το εκτιμώμενο κόστος για τον EastMed, σύμφωνα με πληροφορίες από την τριμερή συνάντηση στο Ισραήλ μεταξύ των Α. Τσίπρα, Ν. Αναστασιάδη και Μπ. Νετανιάχου. 

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως συνομολογήθηκε ότι θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός στον κόσμο γιατί θα είναι σε μεγάλο βάθος, επομένως και απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Επιπλέον, αναμένεται ότι το μέγεθος του αγωγού μπορεί να διπλασιαστεί γιατί θα πρέπει να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες που θα βρεθούν στις έρευνες που γίνονται στο Ισραήλ. 

Τι συζητήθηκε

Στην πρώτη φάση του EastMed συμμετέχουν αποκλειστικά οι 4 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και η Ιταλία, η οποία αναμένεται να  υπογράψει προσεχώς) με τη στήριξη των ΗΠΑ. 

Σε επόμενη φάση ωστόσο θα υπάρξει συνεργασία και με τρίτες χώρες (κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου). 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ρητά ότι εάν  κατασκευάσουμε τον East Med σημαίνει την ταυτόχρονη και αναπόδραστη υποχρέωση για  να τον προστατεύσουμε. 

Ο κ. Πομπέο από πλευράς του ανέφερε ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά η βασική σημασία του είναι στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας. Για αυτό το λόγο και δεσμεύθηκε να στηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει ο αγωγός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια. 

Στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και ο Αλέξης Τσίπρας.

Capital.gr, ΑΠΕ, Φιλελεύθερος Κύπρου

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024