28/03/2024

DW: Το Brexit βλάπτει τα εισοδήματα των Ευρωπαίων

Ποια επίδραση θα έχει το Brexit στα ευρωπαϊκά εισοδήματα; Έκθεση του ιδρύματος Μπέρτελσμαν δείχνει ότι εκτός από τη Βρετανία επιβαρύνεται κυρίως η Γερμανία, ενώ κερδισμένοι της αποχώρησης θα είναι ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία.

Ουδείς γνωρίζει αν το επικείμενο Brexit θα είναι σκληρό ή μαλακό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια, τόσο στη Βρετανία, όσο και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα άτακτο Brexit σημαίνει για τη Γερμανία απώλειες εισοδήματος σχεδόν 10 δις ευρώ τον χρόνο, υπολογίζει έκθεση του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν για το κόστος του Brexit, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Οι συντάκτες διαπιστώνουν ότι η Βρετανία θα επιβαρυνθεί ετησίως, σε περίπτωση αποχώρησης δίχως συμφωνία, με 57 δις ευρώ, η Γαλλία με 8 δις και η Ιταλία με 4 δις.

Το μεγαλύτερο βάρος του Brexit στην ΕΕ θα επωμισθεί επομένως η Γερμανία, της οποίας η οικονομία βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές. Ας σημειωθεί ότι οι απώλειες 10 δις ευρώ το χρόνο αντιστοιχούν σε μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά μόλις 0,3%.

Στο 50% μειώνεται το κόστος του Brexit αν…

Η έκθεση του γερμανικού ιδρύματος εξέτασε το κόστος του Brexit και στην περίπτωση αποχώρησης βάσει συμφωνίας, για να διαπιστώσει ότι μειώνεται περίπου στο 50%. Έτσι οι απώλειες εισοδήματος στην ΕΕ, εκτός Βρετανίας, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 22 δις ευρώ και στη Γερμανία στα 5 δις. Σύμφωνα με τους συντάκτες, στις απώλειες εισοδήματος συμβάλλουν οι εμπορικοί δασμοί που αυξάνουν το κόστος των προϊόντων, αλλά και ο περιορισμός της ανταγωνιστικότητας εντός Ευρώπης με επιπτώσεις σε τιμές προϊόντων και μισθούς.

Κερδισμένοι του Brexit θα είναι, σύμφωνα με το Μπέρτελσμαν, οι ΗΠΑ, η Κίνα, αλλά και η Ρωσία. Όπως δήλωσε στην παρουσίαση της έκθεσης ο Ντόμινικ Πονάτου, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, «όσο ακριβότερο γίνεται το εμπόριο μέσα στην Ευρώπη, τόσο ελκυστικότερο καθίστανται οι εμπορικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο επικεφαλής του ιδρύματος Άαρτ Γιάν ντε Γκέους προειδοποίησε μάλιστα Λονδίνο και Βρυξέλλες να επιδιώξουν οπωσδήποτε ένα οργανωμένο Brexit με μια συγκεκριμένη συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δεχθεί βαρύ πλήγμα ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος, που είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου.

Γιουρίκο Βαλ-Ίμελ (dpa)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΠΗΓΗ:DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024