19/04/2024

Forbes: Τι σημαίνει η συμφωνία Disney-Fox για την περιουσία του Murdoch

της Madeline Berg

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, η συγχώνευση-μαμούθ, ύψους 71,3 δισ. δολαρίων, μεταξύ της Disney και της 21ης Century Fox -μια συμφωνία που βρισκόταν στα σκαριά για πάνω από ένα χρόνο- επιτέλους επισημοποιήθηκε. Για την Disney, αυτό σημαίνει ένα πλήθος νέων περιουσιακών στοιχείων, όπως τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο της 20th Century Fox, ένα πρόσθετο μερίδιο 30% στην Hulu, τα καλωδιακά κανάλια FX και National Geographic και ο ινδικός όμιλος ΜΜΕ, Star India. Για την Fox, αυτό σημαίνει μια νέα εταιρεία, την Fox Corporation, η οποία θα περιλαμβάνει το κανάλι Fox News και το δίκτυο μετάδοσης Fox.

Αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά μαζί για τον Rupert Murdoch, τον δισεκατομμυριούχο κροίσο των μίντια που ίδρυσε την 21st Century Fox και τη διοικούσε (και την προκάτοχό της, News Corporation) για 39 χρόνια; Ο Murdoch, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της νέας Fox Corp., είχε εκτιμώμενη περιουσία ύψους περίπου 18,4 δισ. δολαρίων το μεσημέρι της Τετάρτης, μόλις 12 ώρες μετά την επισημοποίηση του deal. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατά περίπου 4,3 δισ. δολάρια πλουσιότερος σε σχέση με τις 13 Δεκεμβρίου 2017, την ημέρα προτού η Fox και Disney ανακοινώσουν για πρώτη φορά τη συμφωνία.

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας του Murdoch ήταν το μερίδιό του στην 21st Century Fox. Το μερίδιο του ύψους 17% στην εταιρεία άξιζε περίπου 13,3 δισ. δολάρια στο peak του στις αρχές του μήνα. Τώρα, η συμμετοχή αυτή χωρίστηκε σε μετοχές της Disney και της Fox Corp. Την Τρίτη έλαβε το ένα τρίτο μιας μετοχής της Fox Corp. για κάθε μετοχή της 21st Century Fox που κατείχε. Επιπλέον, ο Murdoch είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει τις μετοχές του στην 21st Century Fox με είτε ένα τμήμα της μετοχής της Disney (διαπραγματεύεται στα $107 ανά μετοχή) είτε σε 51,57 δολάρια ανά μετοχή. Το Forbes υπολόγισε την περιουσία του Murdoch την Τετάρτη υποθέτοντας ότι επέλεξε να πάρει τις μετοχές της Disney παρά τα μετρητά. 

Υποθέτοντας ότι τα αντάλλαξε όλα με μετοχές από τη συμφωνία της Disney, ο Murdoch κατέχει πλέον μετοχές της Disney αξίας 10,5 δισ. δολαρίων. Το μερίδιο του, ύψους 39%, στη νέα Fox Corporation ανέρχεται σε 4,2 δισ. δολάρια και η υπόλοιπη καθαρή του αξία προέρχεται από τη συμμετοχή του στην News Corp., την ιδιοκτήτρια της Wall Street Journal, της New York Post και των Times του Λονδίνου. Έχει επίσης στην κατο΄χη του ακίνητα, έργα τέχνης και άλλες επενδύσεις.

Ενώ ο Murdoch μπορεί να έχασε την εξουσία του ως εκτελεστικό μέλος – δεν θα έχει καμία επίσημη θέση στη Disney – βγαίνει κερδισμένος σε ό,τι αφορά την περιουσία του. Οι αναλυτές αναμένουν ότι θα χτίσει ακόμη μεγαλύτερη.

“Βλέπουμε τη New Fox ως καλά τοποθετημένη μεταξύ των παραδοσιακών δικτύων ΜΜΕ λόγω της στρατηγικής εστίασής της στον αθλητισμό και στις ειδήσεις με ελάχιστη έκθεση στην ψυχαγωγία”, ανέφεραν οι John Hodulik, Charlie Costanzo και Batya Levi, αναλυτές της UBS. Πιστεύουν ότι η Fox News, η κότα με το χρυσό αυγό της Fox Corp., θα μπορέσει να αυξήσει τα έσοδά της και να βελτιώσει τα κέρδη της και τα περιθώρια κέρδους Ebitda, επικαλούμενοι τις επικείμενες εκλογές του 2020 ως παράγοντα ανάπτυξης που θα ενσωματώσει το δίκτυο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Yahoo Finance συγκλίνουν σε σύσταση αγοράς για τη  μετοχή της νέας εταιρείας.

Η Disney, η οποία διευθύνει σήμερα τα κινηματογραφικά στούντιο Marvel, Pixar, LucasFilm και μια νέα σειρά προγραμμάτων Fox και πνευματικής ιδιοκτησίας (συμπεριλαμβανομένων των Simpsons, X-Files και Deadpool), είναι έτοιμη να γίνει ακόμα μεγαλύτερος παίκτης στο Χόλιγουντ. Η νέα πνευματική ιδιοκτησία θα μπορούσε να βοηθήσει τον κολοσσό να αυξήσει τα έσοδά του από θεματικά πάρκα, προϊόντα, εισιτήρια κινηματογράφου και άλλα. Και θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση στην επερχόμενη, προσανατολισμένη σε οικογένειες, υπηρεσία streaming της Disney, η οποία η εταιρεία ελπίζει ότι θα ανταγωνιστεί την Netflix και θα γίνει σημαντικός παίκτης στον κόσμο της on-demand ψυχαγωγίας.

 

Πηγή:Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024