28/03/2024

Kινέζικη απόβαση στην Ιταλία

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επισκέπεται σήμερα τη Ρώμη, όπου η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να είναι η πρώτη από την ομάδα των G7 που θα υποστηρίξει τη κινέζικη πρωτοβουλία τουμεγαλεπίβολου σχεδίου Οne Belt One Road

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε στους βουλευτές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κίνηση «δεν θέτει σε αμφισβήτηση την ευρωατλαντική συμμαχία μας» και ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στις ιταλικές εξαγωγές. Στο μεταξύ οι ηγέτες της ΕΕ από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκονται σήμερα αναμένεται να συζητήσουν και την ευρωπαϊκή στρατηγική προς το Πεκίνο, πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που θα γίνει στις 9 Απριλίου.

Να σημειώσουμε πως η στρατηγική της ΕΕ στο θέμα της Κίνας που βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, δεν είναι μέχρι στιγμής ενιαία.

Η επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ιταλό πρόεδρο Sergio Mattarella. Το Σάββατο Κίνα και Ιταλία θα υπογράψουν μνημόνιο συμφωνίας ενώ το βράδυ του Σαββάτου ο Xi θα επισκεφτεί την Σικελία.

Τα κινέζικα μέσα αναφέρουν ότι ο Xi ελπίζει ότι οι δύο χώρες θα είναι σε θέση να συνεργαστούν σε τομείς όπως οι λιμένες, η ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες και τα φαρμακευτικά προϊόντα για “αμοιβαίο όφελος”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία Κίνας Ιταλίας αναμένεται να αφορά την αύξηση της συμμετοχής των Κινέζων στα λιμάνια της Τεργέστης και της Γένοβας, καθώς και συμφωνίες στις οποίες συμμετέχουν ιταλικές τράπεζες και βιομηχανικές εταιρείες.

Εκτός από την Ιταλία τις επόμενες ημέρες ο Κινέζος πρόεδρος θα επισκεφτεί το Μονακό και τη Γαλλία.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024