19/04/2024

Περί ασμάτων – συνθημάτων κατά τη διάρκεια των παρελάσεων

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης
Αντιστράτηγος ε.α.

– Όσοι διαθέτουμε εθνική συνείδηση και έχουμε συμμετάσχει ή έχουμε παρακολουθήσει παρελάσεις κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών νοιώθουμε ψυχική ανάταση και υπερηφάνεια. Κάθε φορά που ακούμε άσματα όπως το «Μακεδονία Ξακουστή» ή το «Περνάει ο Στρατός» αισθανόμαστε ρίγη συγκινήσεως που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στις μέρες μας. Η υπενθύμιση της ιστορίας και η απόδοση της οφειλόμενης τιμής σ΄ αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας αποτελεί ιστορική εθνική επιταγή.

– Τα εμβατήρια και τα συνθήματα που ακούγονται από στρατιωτικά τμήματα κατά τη διάρκεια των παρελάσεων εντάσσονται στο πλαίσιο της ανύψωσης του ηθικού των Ε. Δ. στις οποίες έχει ανατεθεί το ύψιστο αγαθό για τους ανθρώπους, δηλ. η ελευθερία. Η προάσπιση αυτού του αγαθού προϋποθέτει ακόμα και εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η φύση και η αποστολή των Ε.Δ. απαιτεί να έχουν υψηλό φρόνημα, αποφασιστικότητα και επιθετικότητα. Το προσωπικό των Ε.Δ. πρέπει να είναι έτοιμο αν απαιτηθεί να πεθάνει για την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Αυτό ορκιζόμαστε όταν κατατασσόμαστε στο Στρατό να «Υπερασπιζόμαστε μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός μας τας σημαίας». Οι Ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αποτελούν μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη και όχι ένα χαρούμενο τμήμα που θα τραγουδάει το «Ήταν ένα μικρό καράβι».

– Η ιστορία έχει αποδείξει, ότι η επιθυμία για ελευθερία ήταν αυτή που έδωσε πάντα τη νίκη στους Έλληνες και όχι η υπεροπλία και η αριθμητική υπεροχή. Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του Ελληνικού Έθνους, μόνο δέος προκαλεί όταν αναλογίζεται κάποιος τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, που το διακύβευμα ήταν ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του ελληνισμού. Αυτό εκφράζεται απόλυτα μέσα από τα λόγια του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά : «Η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024