Οι κινεζικές επενδύσεις και η νομοθεσία της ΕΕ
Των Steven Blockmans και Weinian Hu
Τhinking ahead for Europe
Για χρόνια, η ΕΕ απέφευγε να επικρίνει τις προσπάθειες της Κίνας να διαμορφώσουν την παγκοσμιοποίηση σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα. Τα κράτη-μέλη έχουν επιτρέψει την πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος (BRI) να ανατρέψει την ισορροπία της εξουσίας προς τις επιχειρήσεις που η Κίνα κατέχει ή επιδοτεί.
Ανήσυχη από τις πρόσφατες εξαγορές στις οποίες προχώρησε η Κίνα στους βασικούς βιομηχανικούς τομείς, η ΕΕ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τις ροές ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη. Η ολοκαίνουρια Στρατηγική Προοπτική της ΕΕ για την Κίνα, υιοθετεί μια πολύπλευρη προσέγγιση και ορίζει το “Μεσαίο Βασίλειο” ταυτόχρονα ως έναν εταίρο συνεργασίας και διαπραγμάτευσης, με τον οποίο η Ένωση πρέπει να βρει μια ισορροπία συμφερόντων, έναν “οικονομικό ανταγωνιστή” στην επιδίωξη της τεχνολογικής ηγεσίας, και έναν “συστημικό αντίπαλο” που προάγει εναλλακτικά μοντέλα διακυβέρνησης.
Αυτό το CEPS Policy Insights, αξιολογεί τις επενδύσεις της BRI στην Ευρώπη και τις ανησυχίες των κρατών-μελών για την οικονομική και εθνική ασφάλεια. Εξετάζει τα πανευρωπαϊκά νομικά όρια και ρυθμιστικές απαντήσεις που σκοπό έχουν την αντιστάθμιση των αθέμιτων πρακτικών.
Καταλήγει ότι ενώ μια πιο ρεαλιστική και διεκδικητική ευρωπαϊκή προσέγγιση προς την συμπεριφορά της κινεζικής αγοράς είναι ευπρόσδεκτη, η ΕΕ θα πρέπει να θέσει την Κίνα ενώπιον της δέσμευσής της για την ενίσχυση της BRI με “ήπια συνδεσιμότητα”, δηλαδή με νομικές υποδομές, αντί να ρισκάρει αμοιβαία βλάβη, υιοθετώντας μια υπερβολικά προστατευτική στάση. Αυτό θα πρέπει να ωφελήσει όχι μόνο την ΕΕ και την Κίνα, αλλά επίσης τις υπόλοιπες “16+1” χώρες κατά μήκος του κεντρικού διαδρόμου της BRI, ο οποίος περνάει από τον Καύκασο, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη -όλα στο πνεύμα της στρατηγικής σύνδεσης της ΕΕ με την Ασία.
Ολόκληρη η ανάλυση σε pdf εδώ: https://www.ceps.eu/system/files/PI_2019_04_SB-WH_EU-China.pdf