29/03/2024

Ο σκληρός πυρήνας της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Τουρκίας

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Το Πεντάγωνο έκανε σαφές ότι µπορεί να σταµατήσει τις προετοιµασίες για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Σχεδόν ταυτόχρονα µε την τριµερή-τετραµερή συνάντηση στην Ιερουσαλήµ, το αµερικανικό Πεντάγωνο κατέστησε σαφές ότι µπορεί σύντοµα να σταµατήσει τις προετοιµασίες για την παράδοση των µαχητικών F-35 στην Τουρκία, µια κίνηση που καταγράφεται µεταξύ µιας τελευταίας προειδοποίησης και υιοθέτησης κυρώσεων…

Είναι φανερό πως σε ό,τι αφορά τόσο τη συµµετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εκµετάλλευση της Ανατολικής Μεσογείου όσο και τη διαµάχη για την προµήθεια από την Αγκυρα των ρωσικών πύραυλων S-400, οι όποιες εξελίξεις δεν έχουν τη δική τους δυναµική. Βρίσκονται σε σχέση συγκοινωνούντων δοχείων, εξαρτώνται απόλυτα από την επίλυση ή όχι του σκληρού πυρήνα της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Τουρκίας, που δεν είναι άλλος από τη διαµάχη για το Κουρδικό στη Βορειοανατολική Συρία.

Για τον Ερντογάν, η αντίθεσή του στη δηµιουργία κράτους του ΡΚΚ στη Βορειοανατολική Συρία, και µάλιστα υπό την προστασία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, που θα ελέγχουν τη Ζώνη Ασφαλείας στην τουρκοσυριακή µεθόριο, είναι αδιαπραγµάτευτη και δεν εξισορροπείται µε οποιοδήποτε αντισταθµιστικό αντίτιµο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τις ΗΠΑ, όπως κατέδειξε και η πολύµηνη και τελικά µέχρι στιγµής επιτυχής προσπάθεια του Στέιτ Ντιπάρτµεντ και του Πενταγώνου να ακυρώσουν στην πράξη την απόφαση Τραµπ για αποχώρηση των αµερικανικών στρατιωτικών δυνάµεων από τη Βορειοανατολική Συρία, η κουρδική οργάνωση ΡΥD και η Πολιτοφυλακή της ΥΡG είναι οι µόνοι σύµµαχοί τους στη Συρία, οι οποίοι επιπλέον ισορροπούν την παντοδυναµία της ∆αµασκού µε τη στήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης στο υπόλοιπο τµήµα της χώρας.

Ποιος θα ελέγχει τη Ζώνη Ασφαλείας στην τουρκοσυριακή µεθόριο; Ελεγχος από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία σηµαίνει γεωπολιτική οµηρεία της Αγκυρας από τη Δύση και αδυναµία προώθησης τουρκικής ατζέντας στη Συρία και συνολικά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ελεγχος από την Αγκυρα θα καταγραφεί ως προδοσία από τις ΗΠΑ του κουρδικού κινήµατος στη Συρία, το οποίο θα στραφεί προς τον Ασαντ και τους προστάτες του, Ρωσία και Ιράν.

πηγή: Έθνος

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024