14/07/2024

DW: Εκμετάλλευση της Αγίας Σοφίας προς άγραν ψήφων

Ο γερμανικός Τύπος για τις δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την χθεσινή παρενόχληση του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου από τουρκικά μαχητικά στην πτήση προς το Αγαθονήσι.

Η Suddeutsche Zeitung αναφέρεται σε εκτενές άρθρο στις προεκλογικές εμφανίσεις του προέδρου Ερντογάν ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή, στις οποίες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας, από μουσείο που είναι σήμερα, σε τζαμί. Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, “προεκλογικά ο Τούρκος πρόεδρος επαναφέρει ένα παλαιότερο ζήτημα: να ξαναγίνει τέμενος η Αγία Σοφία. Σε συνέντευξή του στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό TGRT ο Tούρκος πρόεδρος απέδωσε το νόμο, με τον οποίο η Αγία Σοφία έγινε το 1935 τζαμί, στην “νοοτροπία” του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές”.

Παράλληλα η Suddeutsche Zeitung δημοσιεύει σχόλιο για τις δηλώσεις Ερντογάν με τίτλο “Τροφή για ισλαμιστές”: “Μέχρι σήμερα το κόμμα του Ερντογάν υποσχόταν στους ψηφοφόρους επίγεια αγαθά, όπως ένα νέο μεγάλο αεροδρόμιο ή έναν αυτοκινητόδρομο. Τώρα όμως τους υπόσχεται τον παράδεισο, αν ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή στις αυτοδιοικητικές εκλογές το ΑΚP. Υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές δήλωσε μάλιστα σε συντηρητική συνοικία της Κωνσταντινούπολης ότι “έχουμε το κλειδί του παραδείσου στην τσέπη μας”. Σε καμία εκλογική αναμέτρηση, από την εντυπωσιακή πρώτη νίκη πριν από 17 χρόνια μέχρι σήμερα, το ΑΚΡ δεν απευθύνθηκε τόσο άμεσα στα θρησκευτικά συναισθήματα των ψηφοφόρων.

Τώρα ο πρόεδρος Ερντογάν προτίθεται προς άγραν ψήφων να παρέμβει σε ένα σύμβολο του τουρκικού κοσμικού κράτους. Προσπαθώντας να κερδίσει την εύνοια υπερεθνικιστών και ισλαμιστών αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και δείχνει με τον τρόπο αυτό πόσο νευρικό είναι το κόμμα του λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η Τουρκία πρέπει να είναι περήφανη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, διότι έτσι δείχνει σεβασμό προς ένα ξένο πολιτισμό. Αυτή ακριβώς την ένδειξη σεβασμού παίζει τώρα κορώνα-γράμματα για μερικές ψήφους ο πρόεδρος Ερντογάν. Το πιθανότερο είναι ότι μετά τις εκλογές δεν θα τολμήσει να αγγίξει αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τους υπαινιγμούς του ωστόσο αναβάθμισε ακραίους και ισλαμιστές, από τους οποίους δεν θα γλιτώσει τόσο εύκολα”.

Die Welt: “Δεν αποκλείεται” μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τζαμί

“Ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη χρονική συγκυρία. Παίρνοντας θέση σε όσα τραγικά συνέβησαν στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας επαναφέρει ένα παλαιότερο αίτημα στην ημερήσια διάταξη και προτίθεται να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος”, γράφει η Die Welt. H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο “δεν είναι απίθανη μια μετατροπή. Ίσως μάλιστα αλλάξουμε το όνομα σε Τζαμί Ayasofya. Στο παρελθόν ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αφήσει επανειλημμένα ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Ποτέ όμως με τόσο ξεκάθαρο τρόπο. Αντιδρώντας στο μανιφέστο του δράστη της διπλής επίθεσης εναντίον τζαμιών στη Νέα Ζηλανδία όπου εμφανίζονταν η Αγία Σοφία χωρίς μιναρέδες ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι “όσο υπάρχει τουρκικός λαός η Αγία Σοφία δεν θα ξαναγίνει ποτέ εκκλησία”.

Spiegel: “Τουρκικά μαχητικά παρενοχλούν το ελικόπτερο του Τσίπρα”

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στις ιστοσελίδες τους στα όσα συνέβησαν χθες στην πτήση του Έλληνα πρωθυπουργού προς το Αγαθονήσι για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου: Ενδεικτικοί τίτλοι: “Τουρκικά μαχητικά παρενοχλούν το ελικόπτερο του Τσίπρα” (SpiegelOnline) και “Τουρκική προσπάθεια παρενόχλησης πτήσης του Έλληνα πρωθυπουργού” (Handelsblatt). Το SpiegelOnline σημειώνει: “Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για “ανόητες ενέργειες” και “σπατάλη κηροζίνης”. Όπως όλα δείχνουν τουρκικά μαχητικά πλησίασαν επικίνδυνα το ελικόπτερο του πρωθυπουργού, εξαναγκάζοντας τον πιλότο σε ελιγμούς. Στην Τουρκία γίνεται λόγος για “αποστολή ρουτίνας”. Εδώ και δεκαετίες Τουρκία και Ελλάδα διαφωνούν για νησιά στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει “γκρίζες ζώνες” πολλά κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά κάνοντας λόγο για ασαφές καθεστώς που χρήζει αποσαφηνίσεων. Τουρκικά μαχητικά πετούν καθημερινά πάνω από τις αμφιλεγόμενες περιοχές. Οι εικονικές αερομαχίες έχουν οδηγήσει σε ατυχήματα. Σε πολλές περιπτώσεις τα χειρότερα αποτράπηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή”.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024