Οι 10 πόλεις που κινδυνεύει να χάσει ο Ερντογάν στις 31 Μαρτίου και η Αγία Σοφία
Υπό το βάρος δυσοίωνων δημοσκοπήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει τους τόνους μόλις λίγα 24ωρα πριν τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. «Τυράκι» για τους ισλαμιστές ψηφοφόρους οι αναφορές στην Αγία Σοφία αλλά και προσπάθεια αποδόμησης των αντιπολιτευόμενων κεμαλιστών.
Με ένα αυστηρό διάβηµα διαµαρτυρίας «απάντησε» χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε όσα προκλητικά είχαν προηγηθεί µια ηµέρα νωρίτερα, όταν τουρκικά µαχητικά παρενόχλησαν το στρατιωτικό ελικόπτερο που µετέφερε τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι για τον εορτασµό της 25ης Μαρτίου.
Συγκεκριµένα, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα εκλήθη χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του επιδόθηκε σχετικό διάβηµα διαµαρτυρίας.
Είχαν προηγηθεί, όµως, πολλά που µόνο διαθέσεις καλής γειτονίας δεν δείχνουν από την πλευρά της Τουρκίας: η παρενόχληση του ελικοπτέρου που µετέφερε τον Ελληνα πρωθυπουργό, οι περίπου 50 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου ανήµερα, µάλιστα, εθνικής εορτής, οι απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωµατούχων περί επικείµενης µετατροπής της Αγίας Σοφίας από µουσείο σε τζαµί κ.ά.
Οι τουρκικές προκλήσεις της 25ηςΜαρτίου έρχονται να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο όξυνσης της έντασης εκ µέρους της Άγκυρας, µόλις λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιµες δηµοτικές εκλογές που είναι προγραµµατισµένο να πραγµατοποιηθούν στη γείτονα την ερχόµενη Κυριακή, 31 Μαρτίου.
Εάν πιστέψουµε, µάλιστα, τις αναλύσεις στον τουρκικό Τύπο (του Αχµέτ Τακάν, για παράδειγµα, στην εφηµερίδα «Yeniçağ»), τότε το καθεστώς Ερντογάν «φοβάται» επερχόµενες ήττες σε τουλάχιστον δέκα πόλεις, στις οποίες η αντιπολίτευση εµφανίζεται να διατηρεί ένα προβάδισµα 4-5 ποσοστιαίων µονάδων.
Οι περιοχές που αναφέρονται ως πηγές ανησυχίας για το ισλαµοσυντηρητικό κυβερνητικό στρατόπεδο εν όψει των εκλογών της 31ης Μαρτίου είναι συγκεκριµένα οι: Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Αδανα, Αττάλεια, Σαµψούντα, Χατάι (Αντιόχεια), Σανλιούρφα, Αντιγιαµάν και Μπαλίκεσιρ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος Ερντογάν και οι συν αυτώ (Ακάρ, Τσαβούσογλου, Κουρτουλµούς, Σοϊλού κ.ά.) εµφανίζονται τα τελευταία 24ωρα να ανεβάζουν τους τόνους έχοντας το βλέµµα (και) στην κάλπη.
Ειδικά οι αναφορές στην Αγία Σοφία έρχονται να λειτουργήσουν διττά: ως προσπάθεια αποδόµησης του αντιπολιτευόµενου κεµαλικού Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP) που «έκανε» την Αγία Σοφία µουσείο πίσω στη δεκαετία του 1930 (µε απόφαση τότε του ιδίου του Μουσταφά Κεµάλ), αλλά και ως «τυράκι» προς όλους τους ισλαµιστές ψηφοφόρους και τους αναποφάσιστους, τους οποίους παράλληλα το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να πείσει ότι «απειλούνται» και από εξωτερικούς εχθρούς, εργαλειοποιώντας ακόµη και µεµονωµένες τραγωδίες όπως ήταν το πρόσφατο πολύνεκρο µακελειό στα τεµένη της µακρινής Νέας Ζηλανδίας.
Οι τουρκικές προκλήσεις έρχονται, όµως, παράλληλα να επαναθέσουν εµφατικά και εκείνο το πλέγµα των πάγιων τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωµάτων, ένα πλέγµα που δεν υπόκειται σε προεκλογικές ερµηνείες. Το Αγαθονήσι ξεχωρίζει, άλλωστε, ως ένα από τα νησιά που οι αντιπολιτευόµενοι κεµαλιστές της Τουρκίας αναφέρουν εδώ και χρόνια ως «παρανόµως κατεχόµενα από την Ελλάδα».