24/04/2024

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ Η ΠΙΟ ΤΡΑΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

 

Γράφει ο Θανάσης Χλιάρας
Αρχαιολόγος, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης.

Το Θέατρο είναι μία από τις σημαντικότερες εκφράσεις Τέχνης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Το Θέατρο προϋποθέτει ένα αλφάβητο μαθηματικής διανοίας ώστε με ελάχιστα γράμματα να παράγονται άπειρες λέξεις απολύτου σαφήνειας.

Το Θέατρο λειτούργησε στην αρχαιότητα μόνο από τους Έλληνες για τους Έλληνες μέσω του «ομόγλωσσου» του Κοινού των Ελλήνων. Κανείς άλλος πολιτισμός και με καμία άλλη γλώσσα παρουσίασε στην αρχαιότητα θεατρικά έργα και παραστάσεις.


Το Θέατρο δημιούργησε χαρακτήρες τεράστιους, όπως Αντιγόνη, Μήδεια, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια, που η σημασία τους και οι διάλογοι τους γράφτηκαν μόνον για όσους μιλούσαν ελληνικά.

Το Θέατρο ήταν κατανοητό μόνον από τους Έλληνες. Δεν υπήρχαν υπότιτλοι ή υπέρτιτλοι. Το Θέατρο τιμήθηκε από τον Ευριπίδη που δίδαξε τραγωδίες του στο Δίον της Μακεδονίας. Κανείς δεν πάει να παρακολουθήσει θέατρο σε γλώσσα που δεν ομιλεί.Η γλώσσα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου σε πρωτότυπο κείμενο εμπεριέχει λυρισμό, αυτοσκηνοθεσία και αυτοκινησιολογία που μόνον οι Έλληνες μπορούσαν να κατανοήσουν. Το Θέατρο λειτούργησε και σαν μέσον δραματοθεραπείας σε όλα τα Ασκληπιεία.


Στη Μακεδονία έχουν βρεθεί και χρησιμοποιούνται τα θέατρα Δίου, Αιγών, Φιλίππων, Θάσου και Μίεζας, υπό ανασκαφή είναι της Αμφίπολης και αναμένεται η εύρεση των θεάτρων Πέλλας, Βεροίας, Ολύνθου, Θεσσαλονίκης, Σταγείρων. Στην FYROM δεν έχουν βρεθεί αρχαία θέατρα. Υπάρχουν αλλά δεν κάνουν ανασκαφές για ευνόητους λόγους.

Οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες.Τα θέατρα της Μακεδονίας με χωρητικότητες 5.000-15.000 είναι η μέγιστη επιστημονική και ιστορική απόδειξη της ελληνικότητας των Μακεδόνων.
Ο Δημοσθένης κατηγόρησε μόνον τον Φίλιππο ως βάρβαρο και όχι όλους τους Μακεδόνες.

Ακολουθούν κτίρια Ιωνικού Ρυθμού, Ναοί Ελλήνων Θεών, Πόλεις με ελληνικά ονόματα και ρυμοτομία, τάφοι απλών ανθρώπων με ελληνικά ονόματα και ελληνικό αλφάβητο, η συμμετοχή των Μακεδόνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες που μετείχαν μόνον οι Έλληνες, νομίσματα μόνον με ελληνική γραφή Μακεδόνων βασιλέων.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ;
Στις εικόνες τα θέατρα Δίου, Αιγών, Φιλίππων, Θάσου, Μίεζας και Αμφίπολης. Απολαύστε ομορφιά!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024