25/04/2024

Σύντομη τοποθέτηση για τις εκλογές της Τουρκίας

Σύντομη τοποθέτηση για τις εκλογές της Τουρκίας, με το βλέμμα πάντα από ελληνική οπτική γωνία.

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Οι ήττες Ερντογάν στα αστικά κέντρα είναι αποτύπωση της αδυναμίας του ΑΚΡ να πείσει ότι μπορεί να δώσει ώθηση στην κοινωνία της Τουρκίας προς ανάπτυξη και παροχή δυνατοτήτων για μια καλύτερη ζωή. Αυτό σημαίνει πώς ο Ερντογάν θα γίνει ακόμα πιο επιθετικός προς εμάς (για να συσπειρώσει ακόμα περισσότερο), ενώ παράλληλα θα στραφεί και πάλι προς την Δύση , μειώνοντας απαιτήσεις τους προς θέματα που θα αφορούν μεταναστευτικό και άλλες συνεργασίες. Οχι όμως στο πεδίο της ενέργειας αφού αυτό θεωρείται ανώτατος στρατηγικός στόχος 20ετιας για την Τουρκία.

Η αποδυνάμωση της Τουρκικής οικονομίας ίσως αποτελέσει και τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη στρατιωτικής βιομηχανίας, όμως αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα όσον αφορά ότι έχει ανακοινωθεί για το Αναντολού και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Παράλληλα, θα ενταθούν οι προσπάθειες για επιρροές στην Βαλκανική, και να μην εκπλαγεί κανείς αν η Τουρκία επαναπροσεγγίσει Αίγυπτο, Ιράκ και Ισραήλ, ειδικά σε θέματα ενεργειακής συνεργασίας.

Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν παραμένει ισχυρό πρόσωπο, ειδικά όταν η αντιπολίτευση δεν έχει κάτι αντίστοιχο παρά την διαφαινόμενη νίκη της (δια αύξησης ποσοστών) στην Τουρκία στις δημοτικές εκλογές.

Παρόλα αυτά, είναι εμφανές πώς η Ισλαμοποίηση της Τουρκίας δεν έχει επιφέρει τα αποτελέσματα που θα ήθελε ο Ερντογάν και διαφαίνεται μια επανάκαμψη του Κεμαλικού πολιτικού σκηνικού, όπου για εμάς τουλάχιστον είναι απείρως πιο επικίνδυνο από ότι είναι το Θεοκρατούμενο Ισλαμικό που κρατά την Τουρκία απομονωμένη και στο περιθώριο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024