29/03/2024

Διαχειρίσιµη φθορά για τον Ερντογάν

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Το αποτέλεσµα των δηµοτικών εκλογών στην Τουρκία ανέδειξε τις αντοχές του Ερντογάν.

Σε µια εξαιρετικά δυσµενή πολιτική συγκυρία για τον ίδιο και το κυβερνών κόµµα ΑΚΡ, µε επίκεντρο την οικονοµία, ο Ερντογάν απέδειξε ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσµα των χθεσινών δηµοτικών εκλογών ότι έχει αυξηµένη αντοχή στη φθορά µιας µακράς θητείας στην εξουσία, την οποία ασκεί συνεχώς από τον Νοέµβριο του 2002.

Η φθορά από µόνη της δεν παράγει δυναµική εναλλαγής στην εξουσία, αν δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική συνολική πρόταση διαχείρισης. Απ’ ό,τι φαίνεται η συµµαχία ΑΚΡ – ΜΗΡ και το µείγµα εθνοϊσλαµισµού που έχει διαµορφώσει ο ίδιος ο Ερντογάν διασφαλίζουν στην κυβερνητική παράταξη ένα αδιαµφισβήτητο προβάδισµα έναντι όλων των άλλων πολιτικών δυνάµεων. Ετσι άλλωστε εξηγείται η σιωπή της παλαιάς φρουράς του ΑΚΡ των Γκιουλ, Νταβούτογλου και Μπαµπατζάν, που φέρονταν να σχεδιάζουν δηµόσια αντιπαράθεση µε τον Ερντογάν.

Εκ των πραγµάτων η σταθεροποίηση στην Τουρκία είναι συνώνυµη σήµερα µε την πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν και του προσωποπαγούς καθεστώτος που διαµορφώθηκε µετά τη συνταγµατική µεταρρύθµιση. Με τις χθεσινές δηµοτικές εκλογές κλείνει σχεδόν µία πενταετία συνεχών εκλογικών αναµετρήσεων: προεδρική εκλογή το 2014, δύο βουλευτικές εκλογές το 2015, δηµοψήφισµα για τη συνταγµατική µεταρρύθµιση το 2017 και προεδρική εκλογή – βουλευτικές εκλογές το 2018.Κοινός παρονοµαστής των παραπάνω αναµετρήσεων ήταν η ακραία δραµατοποίησή τους από τον Ερντογάν ως κρίσιµης δοκιµασίας για την επιβίωση της χώρας, µια συνταγή που φαίνεται να αποδίδει.

Η επόµενη εκλογική αναµέτρηση είναι η προεδρική εκλογή – βουλευτικές εκλογές το 2023, µε άλλα λόγια ο Ερντογάν έχει περιθώριο να αναλάβει το κόστος τόσο της σταθεροποίησης στην οικονοµία όσο και της ρεαλιστικής προσαρµογής των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας. Η επίσκεψητου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ και έπειτα από λίγες µέρες η συνάντηση του Ερντογάν µε τον Πούτιν θα µας επιτρέψουν να διαπιστώσουµε αν η καταγραφή της πολιτικής αντοχής του προέδρου της Τουρκίας επηρεάζει τις ισορροπίες της Αγκυρας µε την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

πηγή:Έθνος

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024