20/04/2024

Επικίνδυνη ισοψηφία Σοσιαλδημοκρατών – Πράσινων

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Αν το SPD χάσει τη δεύτερη θέση προς όφελος των Πρασίνων, θα αντιµετωπίσει υπαρξιακή απειλή.

Στην τελευταία παγγερµανική δηµοσκόπηση για τις ευρωεκλογές, οι Σοσιαλδηµοκράτες καταγράφονται να ισοψηφούν µε τους Πράσινους, µε ποσοστό 18% και για τα δύο κόµµατα. Είναι πέραν πάσης αµφιβολίας ότι το SPD, αν χάσει έστω και µε ελάχιστη διαφορά τη δεύτερη θέση προς όφελος των Πρασίνων, θα αντιµετωπίσει υπαρξιακή απειλή, θα δυσκολευθεί πολύ να διατηρήσει την αξιοπιστία κόµµατος εξουσίας.

Ακόµη και µε παραµονή στη δεύτερη θέση µε ισχνό προβάδισµα, οι Σοσιαλδηµοκράτες θα έχουν κάθε λόγο να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του µεγάλου συνασπισµού για να βρουν µια διακριτή πολιτική ταυτότητα µε το στίγµα της Κεντροαριστεράς. Οταν το 1998 ο Σρέντερ στην προεκλογική εκστρατεία δήλωνε ότι πρότυπό του είναι ο Μπλερ και στόχος του η µετάλλαξη των Σοσιαλδηµοκρατών σε Νέο Κέντρο, οι Πράσινοι δεν είχαν προβάλει ακόµη ως στρατηγικών διαστάσεων απειλή για το SPD. Είχαν διαφοροποιηθεί από το στίγµα του ριζοσπαστικού εναλλακτικού πολιτικού ακτιβισµού που σφράγισε την πρώτη τους περίοδο, αλλά δεν είχαν ακόµη καταλάβει τη θέση του κεντρώου κόµµατοςγέφυρας που είχαν µονοπωλήσει για δεκαετίες οι Φιλελεύθεροι, προτού µετακινηθούν στα δεξιά της Χριστιανοδηµοκρατίας.

Σήµερα, µε τις δηµοσκοπήσεις να καταγράφουν ιστορικά χαµηλά για τους Σοσιαλδηµοκράτες, προφανώς το δίληµµα για την κοµµατική ηγεσία είναι ποια επιλογή θα έχει µεγαλύτερο εκλογικό κόστος: η παραµονή στην κυβέρνηση Μέρκελ και µετά τις ευρωεκλογές ή η χρέωση της ευθύνης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Στη µεταπολεµική Γερµανία, τρεις φορές έγιναν πρόωρες εκλογές: Από την κυβέρνηση Μπραντ τον Σεπτέµβριο του 1972, από την κυβέρνηση Κολ τον Ιανουάριο του 1983 και από την κυβέρνηση Σρέντερ τον Σεπτέµβριο του 2005.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις υπήρχε η βεβαιότητα εκλογικής νίκης και στην τρίτη η προσδοκία ανατροπής µιας δυσµενούς δηµοσκοπικής συγκυρίας, η οποία υλοποιήθηκε εν µέρει µε τους Σοσιαλδηµοκράτες να έρχονται δεύτεροι, σε απόσταση αναπνοής από τους Χριστιανοδηµοκράτες. Ενα κακό αποτέλεσµα για το SPD στις ευρωεκλογές θα µεγεθυνθεί αν ακολουθήσουν πρόωρες εθνικές εκλογές.

Πηγή:΄Εθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024