29/03/2024

Περιορίζεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τους πολίτες  στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές και τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

Η Αλγερινή κυβέρνηση προσπάθησε να διακόψει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο πριν από τις εκλογές, αλλά οι περιορισμοί απέτυχαν να αποτρέψουν την εξάπλωση των διαμαρτυριών.

Αυτοί οι περιορισμοί ως πρακτικές φαίνεται πώς έχουν εξαπλωθεί πλέον και στις δημοκρατίες και όχι μόνο σε καθεστώτα. Για παράδειγμα, η Ινδία έχει συνήθως περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο ως τακτική αντιμετώπισης απέναντι σε πολιτικές  και κοινωνικές αναταραχές.

Πέρα από την φίμωση και τον περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων στην επικοινωνία και στην πληροφόρηση, πρόσθετα οι περιορισμοί αυτοί οδηγούν σε σοβαρές οικονομικές συνέπειες, με αποτέλεσμα να χάνονται δισεκατομμύρια δολάρια πιθανής οικονομικής δραστηριότητας.

Μέσα σε όλα αυτά όμως κάνει εντύπωση και η πρόσφατη νομοθεσία της Ε.Ε. που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητεί περιορισμό της ενημέρωσης και της αναμετάδοσης ειδήσεων, ενώ παράλληλα είναι και οι δηλώσεις του Ζούκεμπεργκ που ζητεί από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στο διαδίκτυο έτσι ώστε να μειωθεί η παραβατικότητα και ο λόγος μίσους που έχει αυξηθεί, όπως αναφέρει.

Επιμένω λοιπόν πώς απέναντι σε όλα αυτά, θα βιώσουμε ραγδαία αύξηση χρήσης του DARKNET και των Mesh Δικτύων σε τοπικό επίπεδο (για τους γνώστες, μιλώ για περιπτώσεις όπως αυτές παλαιότερα του AWMN) καθώς εκεί θα υπάρχει ελευθερία μετάδοσης πληροφοριών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πώς η πρώτη μορφή του διαδικτύου ήταν το στρατιωτικό arpanet, που με τον καιρό και τις πράξεις αρκετών hackers οδήγησε στο internet δωρεάν στους χρήστες του, τόσο με την χρήση δωρεάν λογισμικών για πλοήγηση όσο και για διάφορες μορφές παροχής γνώσεων μέσω των παλιών μαυροκίτρινων bulletin boards.

(Στη φωτογραφία με γκρι χρώμα είναι εκεί που δεν υπάρχει διαδίκτυο υπό δομή, μπλε είναι εκεί που δεν έχει λογοκρισία, κίτρινο οι χώρεςμε μικρή λογοκρισία, με κόκκινο εκεί που υπάρχει αρκετός έλεγχος και λογοκρισία, και με μαύρο εκεί που ελέγχεται απόλυτα το διαδίκτυο και περνάει ισχυρή λογοκρισία γνωστό και ως “μαύρη τρύπα του ίντερνετ”)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024