15/04/2024

DW: Πόσο δημοκρατική είναι η Τουρκία του Ερντογάν;

Συνιστά το εκλογικό αποτέλεσμα όντως κόλαφο για τον Ερντογάν; Έχει τη δυναμική να οδηγήσει σε αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη χώρα; Και θα τον αναγκάσει να προχωρήσει τώρα σε αναθεώρηση της πολιτικής του;

Αυτά και άλλα ερωτήματα απασχολούν τους αναλυτές από την επομένη των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία. Όπως σχολίασε μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο διευθυντής του γραφείου του ιδρύματος Φρίντριχ-Νάουμαν στην Κωνσταντινούπολη Χανς-Γκέοργκ Φλεκ:

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγηση. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες αφού οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα γίνουν, ως γνωστόν, το 2023. Η συμβολική σημασία του εκλογικού αυτού αποτελέσματος ωστόσο είναι τεράστια. […] Ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στην Κων/πολη και φέτος και η Άγκυρα πέρασε για πρώτη φορά στα χέρια της αντιπολίτευσης. Θα μπορούσε να συμπεράνει λοιπόν κανείς ότι δρομολογείται μια αλλαγή σελίδας, αλλά ας είμαστε προσεκτικοί. Το πολιτικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει. Εξάλλου δεν ξέρουμε και που θα καταλήξουν οι αποφάσεις της εκλογικής επιτροπής σε Κων/πολη και Άγκυρα».

Τι θα γίνει στην Κων/πολη;

Πάντως, ο γερμανός ειδικός εκτιμά ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας σε περίπτωση που η εκλογική επιτροπή ανακηρύξει τελικά νικητή στην Κων/πολη τον υποψήφιο του AKP Γιλντιρίμ:

«Εάν όντως γίνει αυτό και με επιχείρημα τις χιλιάδες άκυρες ψήφους γίνει διόρθωση του εκλογικού αποτελέσματος, τότε αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες διότι θα έδειχνε ότι το AKP δεν είναι έτοιμο να αναγνωρίσει εκλογικές ήττες. Πολλά συνηγορούν υπέρ αυτού του σεναρίου αφού ο ίδιος ο Ερντογάν και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα τον οποίο διεξήγαγε με υπέρμετρη επιθετικότητα κατά της αντιπολίτευσης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αδιαφορήσει για τα εκλογικά αποτελέσματα και να καθαιρέσει νικητές εάν δεν ταιριάζουν στο πολιτικό του πλαίσιο. Όλα αυτά έχουν μελετηθεί ήδη. Ωστόσο εάν εφαρμοστεί ειδικά στην Κων/πολη, πιστεύω ότι θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στη χώρα».

Θα συνεχιστεί η επιθετικότητα έναντι της Δύσης

Πόσο δημοκρατική είναι όμως σήμερα η Τουρκία; ρωτήθηκε ο επικεφαλής του ιδρύματος Φρίντριχ-Νάουμαν στην Κων/πολη. «Οι επίσημες δημοκρατικές διαδικασίες συνεχίζουν να υφίστανται. Το διαπιστώσαμε και την Κυριακή. Το κύριο πρόβλημα στην Τουρκία είναι ότι δεν είναι πλέον ένα κράτος-δικαίου. Το δεύτερο πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Ο προεκλογικός αγώνας κατέδειξε πόσο μονόπλευρα ευνοούν τα μίντια -τόσο τα ηλεκτρονικά όσο και τα έντυπα- τον πρόεδρο και το κόμμα του. Οι δημοκρατικές διαδικασίες λοιπόν λειτουργούν και από την απόφαση της εκλογικής επιτροπής θα διαπιστώσουμε εάν λειτουργούν καλά».

Ο Χανς-Γκέοργκ Φλεκ εκτιμά ότι εκ των πραγμάτων πλέον ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει άρδην την οικονομική του πολιτική. Καμία απολύτως αλλαγή πλεύσης, αντιθέτως, δεν θα πρέπει να αναμένεται σε άλλα πεδία και κυρίως στην εξωτερική πολιτική του προέδρου η οποία θα συνεχίσει να έχει συγκρουσιακό προσανατολισμό έναντι της Δύσης.

Συνέντευξη: Φίλιπ Μέι (DLF)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΠΗΓΗ:DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024