28/03/2024

Αμηχανία Μακρόν

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Οι εκλογικές προσδοκίες είναι µειωµένες, ενώ το ευρωπαϊκό όραµα του Μακρόν δεν έτυχε της δέουσας ανταπόκρισης.

Ο µεγάλος διάλογος µέσω του οποίου ο Μακρόν επιχείρησε να καταγράψει τη δυσαρέσκεια και τα αιτήµατα της γαλλικής κοινωνίας έχει τελειώσει από τα µέσα Μαρτίου.Πλέον, ουδείς συζητά τις φήµες για δηµοψήφισµα που είχαν κυκλοφορήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά ούτε υπάρχει βεβαιότητα για το πότε ο Μακρόν θα εξαγγείλει ένα πακέτο µέτρων µε στόχο την άµβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών.

Με τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» να συνεχίζονται παρά την κλιµάκωση της καταστολής, µε κορυφαία κίνηση την εµπλοκή του στρατού, είναι φανερό ότι στο περιβάλλον Μακρόν επικρατεί έντονος προβληµατισµός αν όλες οι σταθεροποιητικές πρωτοβουλίες πρέπει να ανακοινωθούν πριν από τις ευρωεκλογές ή να µετατεθούν για την αρχή του καλοκαιριού. Η δεύτερη επιλογή είναι µια έµµεση αλλά σαφής παραδοχή-οµολογία από το Μέγαρο των Ηλυσίων:

Πρώτον, να καταγραφούν στις ευρωεκλογές οι πολιτικοί συσχετισµοί τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ, ώστε ο Μακρόν να έχει τη δυνατότητα συνολικής πολιτικής αντεπίθεσης εντός ή εκτός συνόρων.

∆εύτερον, η όποια κυβερνητική πρωτοβουλία να συµπέσει µε την κόπωση από τις πολύµηνες κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», αλλά και µε την τρίµηνη περίοδο των θερινών διακοπών στη Γαλλία.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν µια σιωπηρή αλλά ουσιώδη αλλαγή της πολιτικής τακτικής του Μακρόν, µε αποµυθοποίηση-υποβάθµιση των ευρωεκλογών και τη µετάθεση των κρίσιµων αποφάσεων για την επόµενη µέρα.

Πρόκειται επίσης για έµµεση οµολογία για µειωµένες εκλογικές προσδοκίες, µια παραδοχή ότι η οµιλία Μακρόν στη Σορβόννη τον Σεπτέµβριο του 2017 και η πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του Γάλλου προέδρου, στην οποία συνόψιζε το ευρωπαϊκό του όραµα, δεν έτυχαν της δέουσας ανταπόκρισης ούτε από τις κυβερνήσεις των εταίρων της Γαλλίας ούτε από την ευρωπαϊκή κοινή γνώµη.Με τα σηµερινά δεδοµένα, το ενδιαφέρον για τις αναµενόµενες πρωτοβουλίες Μακρόν είναι αν η προσωρινή απόκλιση της Γαλλίας από τη δηµοσιονοµική πειθαρχία της Ευρωζώνης θα αποκτήσει µόνιµο χαρακτήρα.

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024