20/04/2024

Bloomberg: Οι Τούρκοι επενδυτές μαθαίνουν πώς να κρατούν κακία

Του Marcus Ashworth 

Το τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δείχνει να επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διεθνείς τράπεζες είναι έτοιμες να ξαναριχτούν στη μάχη.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει αρχίσει εκ νέου τις καθημερινές δημοπρασίες για χρήμα μιας εβδομάδας με το τυπικό επιτόκιο του 24% και αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, η λίρα υποχώρησε περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, καθώς με την ανανεωμένη δυνατότητα δανεισμού επανέρχεται η προοπτική νέου σορταρίσματος στο νόμισμα.

Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Η πλήρης ρευστότητα δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί και ακόμη σπανίζει στις μεγαλύτερες ωριμάνσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που θα έρθει στο μέλλον.

Τουρκία: Πίσω στο φυσιολογικό
Το επιτόκια χρηματοδότησης έχουν επιστρέψει στο 24% καθώς η κεντρική τράπεζα ανανέωσε τις ημερήσιες δημοπρασίες 

 

view

Αλλά εξίσου σοβαρή είναι η κατάρρευση της εμπιστοσύνης μεταξύ των διεθνών τραπεζών και των τούρκικων τραπεζών. Η αποτυχία των εγχώριων τραπεζών να παρέχουν ρευστότητα ή χρηματοδότηση σε ξένες επιχειρήσεις και τους πελάτες τους τις τελευταίες εβδομάδες δημιούργησε κακά συναισθήματα που θα αργήσουν να διαλυθούν.

Μετά το γρονθοκόπημα της λίρας τον περασμένο μήνα από την απροσδόκητη πτώση στα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, η κεντρική τράπεζα ενήργησε γρήγορα για να την υποστηρίξει με την αναστολή των δημοπρασιών ρευστότητας. Αυτό προκάλεσε απότομη άνοδο των επιτοκίων βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης έως και 1.300% και σχεδόν έκλεισε τις πόρτες των χρηματοπιστωτικών αγορών της χώρας για τους ξένους.

Η βουτιά της λίρας το περασμένο καλοκαίρι είχε ήδη υπονομεύσει τη γοητεία της Τουρκίας για τους επενδυτές και η πρόσφατη κρίση χειροτέρεψε τα πράγματα. Οι ξένοι επενδυτές που είχαν παγιδευτεί στα περιουσιακά στοιχεία του έθνους, ανίκανοι να αγοράσουν ή να πουλήσουν, μπορούν απλώς να ρευστοποιήσουν τα τουρκικά τους πάγια και να υποχωρήσουν σε άλλες αγορές όπου θα μπορούν να είναι πιο σίγουροι ότι θα πάρουν το κεφάλαιό τους πίσω. Πούλησαν καθαρό ποσό 602 εκατ. δολαρίων σε τουρκικές μετοχές την εβδομάδα έως τις 29 Μαρτίου, το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας που πιθανότατα θα επιδεινωθεί.

Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια πόσο έχουν επηρεαστεί οι τουρκικές τράπεζες από αυτή την αλλαγή στο συναίσθημα. Το προηγούμενο έτος, παρέμειναν μακριά από τις δημόσιες αγορές. Στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις διεθνείς επιχειρήσεις για την παροχή της πολυπόθητης ρευστότητας σε δολάρια και ευρώ, ιδίως για μεγαλύτερες προθεσμίες λήξης, και εδώ τα σημάδια δεν είναι καλά. Για πρώτη φορά, ο αριθμός των τραπεζών που συμμετέχουν σε δάνεια προς εγχώρια ιδρύματα έχει μειωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη εμπειρία μιας τράπεζας. Η Akbank Τ.Α.S. έλαβε ένα κοινοπρακτικό δάνειο 367 ημερών ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Μάιο, με spread 130 μονάδων βάσης πάνω από το Libor. Ωστόσο, όταν προσπάθησε να το αναχρηματοδοτήσει τον περασμένο μήνα, κατάφερε να αντλήσει μόνο το ήμισυ αυτού του ποσού και το spread σχεδόν διπλασιάστηκε. Το χρονοδιάγραμμα της Akbank μπορεί να αποδειχθεί τυχερό, καθώς άλλες τράπεζες ενδέχεται να μην έχουν καθόλου κοινό. Είναι μια εμπειρία που δεν αναμένεται να ενθαρρύνει άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν.

 

Capital.gr
 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024