16/04/2024

Παράταση Brexit και Julian Assange – Περίεργες συμπτώσεις;

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM – Νομικός

 

Αργά το βράδυ της Τετάρτης 10 Απριλίου σχεδόν μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών (01.00 Ελλάδας) άρχισαν να κυκλοφορούν οι ειδήσεις ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ των 27 Αρχηγών Κρατών Μελών της Ευρωπαικής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την παράταση του Brexit. Η παράταση δόθηκε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019 βάσει ορισμένων συμφωνηθέντων ενεργειών και υποχρεώσεων από την μεριά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το παρόν άρθρο δεν θα εξετάσει την συμφωνία αλλά το πως αυτό το τεραστίας σημασίας θέμα για την χώρα, τους πολίτες και την οικονομία της, ουσιαστικά αποσιωπήθηκε από το σύνολο του Βρετανικού τύπου. Προκαταβολικά προς αποφυγή παρεξηγήσεων να πώ ότι ο καθένας μπορεί να εξακριβώσει το αληθές του θέματος με το να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του BBC ή όποιου άλλου δικτύου επιθυμεί και να δεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης, της Παρασκευής και του Σαββάτου. Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα έτσι και στο ΗΒ όλα τα πρωτοσέλιδα είναι δημοσιευμένα για πολύ καιρό οπότε αυτό που θα γράψω είναι αυταπόδεικτο και μπορείτε να το διαπιστώσετε μόνοι σας.

Στο ΗΒ γύρω στις 23.00 με 23.30 (12.00 – 12.30 ώρα Βρυξελλών) (ή και πιο πρίν) σε εκπομπές του BBC και αλλού, γίνεται αναφορά και ανάλυση στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της επόμενης ημέρας. Επομένως με το να αργήσει τόσο πολύ η ανακοίνωση της απόφασης που έγινε επίσημα και με συνέντευξη τύπου μετά τα μεσάνυχτα – ξημερώματα Πέμπτης – ώρα Βρυξελλών κοντά 01.00 – (02.00 Ελλάδας – 12.00 ΗΒ) (με όλα τα στοιχεία κτλ) οι Βρετανικές εφημερίδες είχαν κλείσει και τα πρωτοσέλιδα τους είχαν ήδη ανακοινωθεί τηλεοπτικά.

Επομένως την επομένη του μεγάλου γεγονότος ο κόσμος δεν μπορούσε να πληροφορηθεί για το τι συνέβη. Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι η θεματολογία άλλαξε άρδην το πρωί της Πέμπτης 11ης Απριλίαου και από εκείνη την ώρα ο τύπος, τα ΜΜΕ γενικότερα αλλά και ο κόσμος στα social media ασχολείται με ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Το πρωί της Πέμπτης συνελήφθη και απομακρύνθηκε από την Πρεσβεία του Ισημερινού – Εκουαδόρ στο κέντρο του Λονδίνου ο γνωστός χάκερ/δημοσιογράφος/ιδρυτής των Wikileaks Αυστραλός Julian Assange. Συμπτωματικά βρισκόμουν στο Λονδίνο λόγω εργασίας τις ημέρες που πήγε εκεί το μακρινό πλέον 2012 όταν του χορηγήθηκε άσυλο από την Κυβέρνηση του Εκουαδόρ. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Πρεσβεία είναι σε πολύ κεντρικό σημείο του Λονδίνου απέναντι από το γνωστό πολυκατάστημα Harrods. Η σύλληψη έγινε σε ζωντανή μετάδοση και προξένησε αντιδρασείς από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου. Όταν η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκίνησε τη δήλωση της για να ενημερώσει το Κοινοβούλιο το μεσημέρι της Πέμπτης δεν ξεκίνησε την αναφορά της με το Brexit αλλά μίλησε για την επιτυχία της σύλληψης Assange.

Το παρόν δεν θα εξετάσει την υπόθεση Assange αλλά απλά αναφέρει ότι μετά την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής πλέον είχαν ως κύριο θέμα τη σύλληψη και οχι το μεγάλο θέμα που ταλανίζει τη χώρα εδώ και 3 χρόνια. Η πλειοψηφία των εφημερίδων ασχολήθηκε με τη σύλληψη και μόνο η κορυφαία εφημερίδα στο κόσμο που είναι βέβαια και οικονομικού χαρακτήρα οι Financial Times, έκαναν μνεία στο θέμα. Υπήρχαν και μικρές αναφορές σε άλλα φύλλα αλλά το κύριο θέμα ήταν άλλο.

Τέλος σήμερα Σαββάτο αν διαβάσει κανείς τα πρωτοσέλιδα θα δει – όχι με έκπληξη βέβαια – ότι οι αναφορές για την παράταση και το Brexit γενικότερα είναι ελάχιστες.

Είναι πρόδηλο και μάλιστα για αυτό το θέμα κατηγορήθηκε η Πρωθυπουργός από την μητέρα του Assange ότι το γεγονός ότι “θυμήθηκαν” να τον συλλάβουν ύστερα από 7 χρόνια, λίγες ώρες μετά την παράταση στις Βρυξέλλες δεν είναι περίεργη σύμπτωση αλλά πολιτική απόφαση. Μια απόφαση να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη και να αλλάξει η πολιτική ατζέντα.

Συμπληρωματικά, χθές Παρασκευή έκλεισε για το Δυτικό Πάσχα το Κοινοβούλιο οπότε το θέμα του Brexit έπαψε να απασχολεί τα ΜΜΕ που θα αφοσιωθούν στα σοβαρά θέματα που καίνε τον Βρετανικό λαό και την ευημερία του όπως το μωρό του Πρίγκιπα Harry και της Δούκισσας Meghan Markle. Το εντυπωσιακό είναι ότι ως τώρα, το μεσημέρι του Σαββάτου (14.00 ΗΒ) ξεκίνησαν δημοσιεύματα και διαψεύσεις για το αν το μωρό έχει ήδη γεννηθεί ή οχι.

 

 

*Ο Μιχάλης Αράπης είναι Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας. Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024