29/03/2024

Κόντρα ΗΠΑ- Τουρκίας και απόνερα για την Ελλάδα

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


Αυτή η νέα κόντρα Τουρκίας και ΗΠΑ έχει διαφορά απόνερα που θέλουν μεγάλη προσοχή.

Η ένταξη της Τουρκίας στο Ρωσο-σιτικό τόξο (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν) έχει προκρίνει εμάς στις ΗΠΑ και το Ισραήλ ως αντίβαρο στον έλεγχο της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων .

Οι πρόσφατες ενέργειες απαγόρευσης παροχής και προμήθειας εξοπλισμού των ΗΠΑ προς την Τουρκία και η προσπάθεια να δοθούν σε μας (μέχρι στιγμής υπάρχει παροχή ατομικού εξοπλισμού σε ΣΞ δωρεάν και έπονται και άλλα) όπως και η προσπάθεια παροχής των S400, αλλά και η ενεργοποίηση ξανά του πυρηνικού έργου της ROSATOM είναι κινήσεις που δείχνουν ξεκάθαρα πως οι μεγάλοι παίκτες στη σκακιέρα (Ρωσία, ΗΠΑ) κοιτούν να ελέγχουν την περιοχή δια proxies (όπως συνηθίζεται ).

Το πρόβλημα εδώ είναι πως η μεγαλομανία του Ερντογάν τον καθιστά χρήσιμο ηλίθιο σ’ αυτό το παιχνίδι που φέρνει όλο και πιο κοντά την ολοκλήρωση μιας τέτοιας πράξης, που ανέκαθεν γινόταν με σύγκρουση. Η Ιστορία είναι γεμάτη από αντιπαραθέσες τέτοιου είδους όπως Ιράν-Ιράκ, Βιετνάμ, Εμφύλιος Ουκρανίας και άλλες περιπτώσεις.

Από την πλευρά της χώρας μας θέλει πολύ προσοχή, διότι όσα “δώρα έρχονται”, εξυπηρετούν συμφέροντα και θα αναζητηθούν “χάρες” από κάθε λογής προστάτη. Η χώρα μας πρέπει να περπατήσει σε τεντωμένο νήμα για να πάρει όσα της χρειάζονται (και είναι πολλά αυτά ) αλλά να μην περάσει στο σταδιο του υποτακτικού και αποτελέσει “μισθοφορικό πιόνι” ενάντια στη Τουρκία, μόνο και μόνο, για να πάρει ο Τραμπ μια νίκη επιρροής έναντι του απέναντι τόξου. Αν μπούμε ποτέ σε μια τέτοια διαμάχη, θα πρέπει να γίνει για το δικό μας συμφέρον.

 

Με απλά λόγια δηλαδή να λάβουμε θέση ισχύος στα μέτρα μας και να λειτουργήσουμε ως σύμμαχοι και όχι ως διεθνείς είλωτες.

Δεν ξέρω αν υπάρχει στρατηγική για αυτό από πλευράς ΝΔ ως, μάλλον, επόμενη κυβέρνηση (οι σημερινοί είναι απλά για τσίρκο), όμως αυτή είναι ήδη η απαίτηση του status quo που έχει διαμορφωθεί και μας ωθεί σαν βάρκα δίχως κουπιά.

 

Διαβάστε επίσης:Οι ΗΠΑ πιέζουν την ‘Aγκυρα μέσω Αθήνας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024