29/03/2024

Παιχνίδια κατασκόπων και η σύλληψη Ασάνζ

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Αστυνομία στον λογαριασμό της στο twitter, «o Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη την Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού».

Προσωπικά μου έκανε τρομερή εντύπωση πως η σύλληψη συνέβη την επόμενη  της παράτασης του Brexit.

Να τονίσω εδώ πως ο ιδρυτής του Wikileaks δυο χρόνια πριν, στην εκπνοή της θητείας του Ομπάμα είχε κάνει έκκληση ο Μπαράκ Ομπάμα να απονείμει χάρη στην εδώ και έξι χρόνια φυλακισμένη whistleblower. (Τσέλσι Μάνινγκ ή Μπράντλει Μάνινγκ πριν την αλλαγή φύλου στην οποία υπεβλήθη) η οποία είχε διαρρεύσει μέσω Wikileaks απόρρητα έγγραφα αλλά και είχε δώσει στη δημοσιότητα το βίντεο με αμερικανικό μαχητικό ελικόπτερο να βάλλει εναντίον αμάχων πολιτών στο Ιράκ, σκοτώνοντάς τους, τον Ιούλιο του 2007 .

 

Την ίδια έκκληση είχε κάνει και ο Σνόουντεν, πρώην συμβασιούχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας της και πλέον βρίσκεται στη Ρωσία (στη φωτογραφία η έκκληση του μέσω του λογαριασμού του στο twitter) .

Ο Ομπάμα στο παρά ένα έδωσε τελικά χάρη στη διαφυλική, γνωστή κατά το το παρελθόν ως στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ/πρώην αναλυτής του αμερικάνικου στρατού που είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια κάθειρξη γιατί διέρρευσε απόρρητα αμερικάνικα αρχεία -700.000 διαβαθμισμένοι φάκελοι, βίντεο και διπλωματικών εγγράφων. Λίγες ώρες αργότερα και ενώ ο Τραμπ ετοιμαζόταν να ορκιστεί, η Ρωσία έδωσε άλλα τρία χρόνια άδεια παραμονής στον Σνόουντεν, παρά την πρόταση του πρώην αναπληρωτή διευθυντή της CIA Mάικλ Μορέλ, ο οποίος είχε αναφέρει πως η έκδοση Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν ένα «δώρο» για την ορκωμοσία Τραμπ.

Ο Σνόουντεν ζει στη Ρωσία, όπου του έχει δοθεί άσυλο, από το 2013, όταν διέφυγε από τις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη του εύρους της κατασκοπείας της NSA σε διεθνές επίπεδο.

Όμως εδώ θα ήθελα να πω ότι ήδη και εν αναμονή του Brexit οι μυστικές υπηρεσίες των Ευρωπαϊκών κρατών αναβαθμίζονται (ιδιαίτερα οι γερμανικές) καθώς μεγάλο μέρος πληροφοριών για τρομοκρατικές κινήσεις το παρείχαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι πληροφορίες στο χώρο των ατόμων που ασχολούνται με κατασκοπεία (και σε συζητήσεις στο dark net ) λένε ότι μόλις επιτευχθεί (αν τελικά επιτευχθεί) το Brexit, η ροή πληροφοριών από Βρετανία αλλά και ΗΠΑ στην Ευρώπη θα σταματήσει.

WikiLeaks: Τα κυβερνο-όπλα της CIA και ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών

 

Ενδεχομένως οι περισσότεροι να μην το θυμάστε αλλά τον Μάρτιο του 2017, χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα που φέρεται να αποκαλύπτουν τη δράση και τα εργαλεία Hacking της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) με στόχο συσκευές τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple και η Samsung είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks.

Βάσει των εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα και που χρονολογούνται από τον Ιούνιο του 2014, η CIA εμφανίζεται να είχε αναπτύξει κυβερνο-όπλο με την κωδική ονομασία «Weeping Angel» με στόχο να εισβάλει σε «έξυπνες» τηλεοράσεις της σειράς F8000 της Samsung.

Μέσω του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού η τηλεόραση εμφανιζόταν κλειστή αλλά στην πραγματικότητα κατέγραφε ηχητικές συνομιλίες, οι οποίες αργότερα μεταφέρονταν μέσω Διαδικτύου στους σέρβερ της CIA όταν η τηλεοράσεις βρίσκονταν σε κανονική λειτουργία.

Τότε με ανάρτηση του στο twitter o Έντουαρντ Σνόουντεν έκρινε ότι τα αρχεία της CIA που δημοσιοποίησε το WikiLeaks μοιάζουν «αυθεντικά» και είναι «μεγάλη υπόθεση», με ανάρτησή του στο Twitter.

Έγκριση Δανείου στον Ισημερινό πριν τη σύλληψη Τζ.Ασάνζ

Στη φωτογραφία: Ο υπουργός Οικονομίας του Ισημερινού Ρίτσαρντ Μαρτίνεζ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με άλλους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ ως περίεργη σύμπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου δάνειο ύψους 4,2 δισ. Δολαρίων για τη Δημοκρατία του Ισημερινού, μέρος ενός ευρύτερου πακέτου βοήθειας για την υποστήριξη του κυβερνητικού προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης. Από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η έγκριση με τους όρους της χρηματοδότησης είχε ληφθεί στις 20 Φεβρουαρίου  και η τελική έγκριση του συμβουλίου του ΔΝΤ έγινε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, όπου αποδεσμεύτηκε και η πρώτη δόση των 652 εκατομμυρίων δολαρίων.

“Οι αρχές του Ισημερινού εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και ανοίγει το δρόμο για ισχυρή, σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη”, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να δημιουργήσουν ένα περίεργο παζλ συνωμοσίας σχετικά με τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ αλλά και το μέλλον του. Η σχέση του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του στην πρεσβεία είχε επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα  από το Φεβρουάριο του 2017 όταν στις εκλογές της χώρας ο Λένιν Μορένο διαδέχθηκε τον Ραφαέλ Κορέα στην προεδρία. Επίσης, του είχε την προηγούμενη χρονιά του είχε απαγορευθεί και η  πρόσβαση στο Διαδίκτυο του . Ήδη από τον Οκτώβριο του 2018, ο Ασάνζ είχε προειδοποιήσει ότι η Δημοκρατία του Ισημερινού και ο πρόεδρος Λένιν Μορένο επιδιώκουν να τερματίσουν το άσυλό του και να τον παραδώσυν στις ΗΠΑ, όπου ιδιαίτερα για την πλευρά Κλίντον (με την δημοσιοποίηση emails)  αποτελεί κόκκινο πανί. 

 

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024