29/03/2024

Το Βrexit ως άλλοθι

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Ένα σκληρό Brexit είναι φανερό ότι φοβίζει τη Γερµανία περισσότερο από ό,τι το ίδιο το Ηνωµένο Βασίλειο, µε δεδοµένο το κόστος που θα είχε για το διµερές εµπόριο των δύο χωρών.

Όµως δεν είναι µόνο το πλήγµα στις γερµανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία που φοβάται το Βερολίνο ώστε να µην έχει µέχρι στιγµής θέσει το Λονδίνο προ των ευθυνών του, µε µια αδιαπραγµάτευτη καταληκτική ηµεροµηνία, πέραν της οποίας θα υπάρχει η αχαρτογράφητη περιοχή ενός Brexit χωρίς συµφωνία. Η συµµετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές και η παράταση της διαπραγµάτευσης εκ των πραγµάτων δίνουν τη χαριστική βολή στη βραχυκυκλωµένη από την αρνητική στάση της Γερµανίας και της Ολλανδίας πρόταση Μακρόν για µεταρρύθµιση της ΕΕ-Ευρωζώνης.

Μια υποθετική διεξαγωγή δεύτερου δηµοψηφίσµατος στη Βρετανία που θα ενέκρινε την παραµονή της χώρας στην ΕΕ θα ισοδυναµούσε µε «κλείδωµα» της ΕΕ και της Ευρωζώνης στο σηµερινό θεσµικό status quo της παρατεταµένης ακινησίας. Πέραν της Γερµανίας, πρόθυµοι να παρατείνουν σε ορίζοντα αορίστου χρόνου τη διαπραγµάτευση για το Brexit είναι η υπό την ηγεσία της Ολλανδίας οµάδα των «8» του Βορρά (Νέα Χανσεατική Ενωση), αλλά και η τετράδα του Βίσεγκραντ.

Τούτων λεχθέντων, ενδεχόµενη συµµετοχή του Ηνωµένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές, µε τις δηµοσκοπήσεις να προβλέπουν εκλογικό θρίαµβο των Εργατικών, είναι πιθανόν να έχει ανατρεπτικές συνέπειες για τους κοµµατικούς συσχετισµούς στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, όπως σηµείωσε την Πέµπτη 11 Απριλίου η ιστοσελίδα Eurointelligence. Θρίαµβος των Εργατικών στις ευρωεκλογές θα αναδείξει την οµάδα των Σοσιαλιστών σε πρώτη πολιτική δύναµη, µε τον Ορµπαν και το Fidesz να κρατούν στα χέρια τους τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος να κρατήσει την πρωτιά! Ετσι, το Brexit, που στη θεώρηση του Μακρόν θα επιτάχυνε και θα διευκόλυνε την αναζήτηση εµβάθυνσης της ΕΕ, αρχής γενοµένης από την Ευρωζώνη, κινδυνεύει να αποδειχθεί µοιραίο για το δραστικά «ψαλιδισµένο» ευρωπαϊκό όραµα του Γάλλου προέδρου.

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024