19/04/2024

Stress test για τον Μακρόν

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Τις επόµενες ηµέρες θα αναγγείλει τα µέτρα που θα αποσκοπούν να ικανοποιήσουν τα αιτήµατα της κοινωνίας.

Η ώρα της αλήθειας για τον Μακρόν έφθασε, καθώς τις επόµενες ηµέρες θα αναγγείλει τα µέτρα που θα αποσκοπούν να ικανοποιήσουν τα αιτήµατα της κοινωνίας, όπως αυτά καταγράφηκαν στον δίµηνο «Μεγάλο ∆ιάλογο» που οργάνωσε η κυβέρνηση, µε τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων να συνεχίζονται.

Με το ευρωπαϊκό του όραµα ακυρωµένο από τη Γερµανία και τους «8» του Βορρά υπό την Ολλανδία, ο Μακρόν δεν έχει και πολλές επιλογές. Ή θα προσαρµοστεί, όπως και οι προκάτοχοί του Σαρκοζί και Ολάντ, στο ασφυκτικό πλαίσιο της µόνιµης δηµοσιονοµικής λιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρωζώνη, ή θα αποκλίνει από αυτήν, µε τη Γαλλία και την Ευρωζώνη να εισέρχονται σε αχαρτογράφητη περιοχή.

Ούτως ή άλλως το πρώτο βήµα έχει γίνει, αλλά επικοινωνιακά παρουσιάστηκε ως έκτακτο και προσωρινό. Μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, ο Μακρόν εξήγγειλε ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών παροχών ύψους 10 δισ. ευρώ, µια απόφαση που οδήγησε τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσον το Παρίσι εγκαταλείπει τη δέσµευσή του για µείωση των ελλειµµάτων, ώστε να συµµορφώνεται µε τις επιταγές του Συµφώνου Σταθερότητας.

Ο ελιγµός-προσαρµογή στο Σύµφωνο σήµερα, ώστε να υπάρξει χρηµατοδότηση της ανάπτυξης αύριο από έναν προϋπολογισµό της Ευρωζώνης, ακυρώθηκε από την περικοπή του από το Βερολίνο και έτσι από τα εκατοντάδες δισ. στα οποία είχε αναφερθεί αρχικά ο Μακρόν, σήµερα µιλάµε για ένα ποσό µεταξύ 20 και 30 δισ., αν η Ολλανδία δεν τον ακυρώσει πλήρως… Λίγες εβδοµάδες πριν από τις ευρωεκλογές ο Μακρόν, όπως καταδείχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, δεν µπορεί ούτε να επηρεάσει έστω και σε επίπεδο επικοινωνιακών εντυπώσεων τη δυναµική εµβάθυνσης της ΕΕ – Ευρωζώνης, ούτε να εξαγάγει τον Μακρονισµό εκτός συνόρων. Ετσι, αν θέλει να ελέγξει την κοινωνική δυσαρέσκεια, δεν έχει άλλη επιλογή από την περαιτέρω δηµοσιονοµική χαλάρωση.

 

πηγή:Έθνος

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024