29/03/2024

Forbes: Έκθεση Μάλερ: Tρία επιχειρηματικά project διαπραγματευόταν ο Τραμπ στη Ρωσία

 

Των Dan Alexander, Noah Kirsch και Chase Peterson-Withorn
Forbes

Ο Ντόναλντ Τραμπ “κυνήγησε” τρεις επιχειρηματικές συμφωνίες στη Ρωσία την περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας ή χρονικά πολύ κοντά σε αυτήν, δηλώνει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ στην 448 σελίδων έκθεσή του, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Ποιες όμως είναι οι συγκεκριμένες συμφωνίες;

Aras Agalarov

Αρχίζοντας από το 2013, ο Οργανισμός Trump επεδίωξε συνεργασία στον τομέα του real estate με την Crocus Group, κατασκευαστική ακινήτων με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Aras Agalarov και τον γιο του, Emin, σύμφωνα με την έκθεση. Το σχέδιο ήταν να κατασκευαστεί ένας πύργος Trump στη Μόσχα, ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 800 μονάδες χώρου.  Ο Trump είχε προηγουμένως συνεργαστεί με τους Agalarov ώστε να φιλοξενηθεί ο διαγωνισμό για την Μις Κόσμος στη Ρωσία. Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ κατείχε τα δικαιώματα της διοργάνωσης και έλαβε περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια σε τέλη αδειοδότησης ως μέρος αυτής της συμφωνίας.

Ο όμιλος Crocus και ο Οργανισμός Trump υπέγραψαν προσύμφωνο για τον πύργο, με βάση τον οποίο οι Τραμπ θα λάμβαναν ποσοστό 3,5% επί των πωλήσεων, με βάση πάντα την έκθεση. Η Ivanka Trump συναντήθηκε με τον Emin Agalarov στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2014, αναφέρει ο Μάλερ, και τα δύο μέρη συνέχισαν να συζητούν τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου σχεδίου. Ωστόσο, από το φθινόπωρο του ίδιου έτους, οι επικοινωνίες μεταξύ των ομάδων των δύο ομίλων επιβραδύνθηκαν πριν σταματήσουν τον Νοέμβριο.

Τον Φεβρουάριο του 2017, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ από τον Trump, αλλά πριν τον διορισμό του Μάλερ ως ειδικού εισαγγελέα, το Forbes είχε μιλήσει με τον Emin Agalarov, ο οποίος καυχήθηκε για την απρόσκοπτη πρόσβαση στον στενό κύκλο του προέδρου, συμπεριλαμβανομένων των γιων του, Eric και Donald Trump Jr. “Τώρα που εξελέγη, φαίνεται ότι δεν ξεχνά τους φίλους του”.

Felix Sater

Με τη συμφωνία του Agalarov να “κολλά”, ο Οργανισμός Trump στράφηκε στον Felix Sater, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με το brand του Trump στο Μανχάταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το σχέδιο του Sater ήταν μια εταιρεία με την επωνυμία I.C. Expert Investment Company, που διευθύνεται από τον Andrei Rozov, να έχτιζε έναν τεράστιο πύργο στη Μόσχα και να χρησιμοποιούσε την επωνυμία Trump σε αυτόν. Σύμφωνα με τον Μάλερ, ο Donald Trump – τότε ήδη προηγούμενος στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών εν όψει προεδρικών εκλογών – έδωσε άδεια στον Cohen να προχωρήσει και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία.

“Σύμφωνα με τους όρους, ο Οργανισμός Trump θα κέρδιζε σημαντικά ποσά κατά τη διάρκεια του έργου, χωρίς να αναλάβει σημαντικές υποχρεώσεις ή χρηματοδοτικές δεσμεύσεις”, ανέφερεται στην έκθεση Μάλερ.

Οι Sater και Cohen πίστευαν ότι ένα σχέδιο αυτού του μεγέθους θα απαιτούσε σίγουρα την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης. “Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ο Πούτιν στο πλευρό μας και θα θησαυρίσουμε”, γράφει ο Sater στον Cohen στις πρώτες φάσεις της διαδικασίας. Ο Sater απευθύνθηκε στην κυβέρνηση Πούτιν μέσω μιας επιχειρηματικής επαφής, σύμφωνα με την έκθεση. Τον Ιανουάριο του 2016, ο Cohen έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προοριζόταν για τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο Τύπου της ρωσικής Προεδρίας, ζητώντας μια συνάντηση με τον επιτελάρχη του προέδρου Πούτιν. Η βοηθός του Πέσκοφ απάντησε από τον προσωπικό της αριθμό τηλεφώνου και ο Cohen  την κάλεσε για να της εξηγήσει τη συμφωνία και να ζητήσει βοήθεια για την εξασφάλιση τόσο της γης όσο και της χρηματοδότησης.

Η βοηθός του Πεσκόφ έκανε λεπτομερείς ερωτήσεις και κράτησε σημειώσεις, τόνισε ο Cohen στον Μάλερ, ωστόσο από τότε δεν επικοινώνησε ξανά μαζί του.

Giorgi Rtskhiladze

Την ίδια στιγμή που μιλούσε με τον Sater, ο Cohen απευθύνθηκε ταυτόχρονα και στον Giorgi Rtskhiladze, με τον οποίο είχε συνεργαστεί σε ένα project του Οργανισμού Trump στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας. Αντάλλασσαν για καιρό μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο Rtskhiladze κατέστησε σαφές ότι ήθελε την εμπλοκή φορέων της ρωσικής κυβέρνησης.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Rtskhiladze έστειλε ένα σχέδιο επιστολής που σχεδίαζαβ να στείλουν στον δήμαρχο της Μόσχας. “Είναι ενήμερος για το πιθανό έργο και θα δώσει την υποστήριξή του”, έλεγε ο Rtskhiladze στον Cohen. Στο σχέδιο επιστολής, ο Rtskhiladze παρουσίαζε την επιχειρηματική συμφωνία ως ευκαιρία προσέγγισης της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, αποκαλώντας το έργο “σύμβολο ισχυρότερων οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Μόσχας και επομένως των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

Το Forbes ήλθε σε επαφή με τον Rtskhiladze τον Ιούλιο του 2017, όταν ο τελευταίος “μαγείρευε” ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο για έναν πύργο Trump στη Γεωργία, γεμάτος αυτοπεποίθηση. “Δεν με νοιάζει καν αν έρθει εδώ ο Μάλερ”, έλεγε, καθισμένος αναπαυτικά στην παραθαλάσσια πόλη Μπατούμι της Γεωργίας. “Δεν μπορούν να βρουν τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα”.

Σύντομα, η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ ήλθε σε επαφή μαζί του για να τον εξετάσει.

 

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024