21/04/2024

FT: Το μεγάλο δίλημμα του Τραμπ για το πετρέλαιο

 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί να κρατήσει χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου, αλλά παράλληλα διατηρεί επιθετική στάση έναντι του Ιράν. Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και τα περιθώρια συμβιβασμού.

Του David Sheppard
Financial Times

Mέσα σε δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν αν θα εφαρμόσουν ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για τις υφιστάμενες κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν ή θα ανανεώσουν τις λιγοστές εξαιρέσεις που έχουν παραχωρήσει στους μεγαλύτερους πελάτες της Τεχεράνης. 

Δεν θα είναι μια απλή απόφαση.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να θέλει να αυξήσει την πίεση στην Τεχεράνη, αλλά θα πρέπει να αντιπαρατεθεί με το ισχυρό ράλι στις τιμές του πετρελαίου, όταν θα εξετάσει αν μπορεί να αντέξει να περιορίσει και άλλο την προσφορά.

Την Τετάρτη, το πετρέλαιο Brent άγγιξε τα 72 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο τη φετινή χρονιά, με τις τιμές να έχουν ανακάμψει περίπου 30% από το χαμηλό στα τέλη Δεκεμβρίου.

Εκτός από το ξεκάθαρο σήμα που στέλνει το ράλι στις τιμές στην αγορά σποτ, η δομή της αγοράς πετρελαίου προσφέρει επίσης ενδείξεις ότι η παγκόσμια προσφορά αργού είναι σφιχτή.

Οι traders είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σχεδόν 2 δολάρια το βαρέλι περισσότερο για συμβόλαια άμεσης παράδοσης σε σχέση με εκείνα τα οποία θα παραδοθούν στις αρχές του επόμενου έτους, ένα κλασικό σημάδι ότι τα διυλιστήρια δυσκολεύονται να βρουν το αργό που χρειάζονται.

Αν υπολογίσει κανείς και την πιθανή περαιτέρω πτώση στις εξαγωγές αργού από τη Βενεζουέλα, όπου η κυβέρνηση δυσκολεύεται να πληρώσει το ρεύμα και το νέο κύμα βίας στη Λιβύη, δεν φαίνεται μια ιδιαίτερα καλή στιγμή για να αρχίσει ο Λευκός Οίκος να αποσύρει περισσότερο αργό από την αγορά.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσει. Ο κ. Τραμπ μπορεί να είναι αποφασισμένος να καταστήσει τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου πυλώνα της καμπάνιας για την επανεκλογή του το 2020, αλλά έχει ταυτόχρονα υιοθετήσει επιθετική στάση απέναντι στο Ιράν και δεν θέλει να δείξει ότι κάνει πίσω.

Οι εξαιρέσεις που προσέφεραν οι ΗΠΑ στους πελάτες του Ιράν έφεραν ανάκαμψη στις εξαγωγές αργού της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες. Αν ο Λευκός Οίκος το δει αυτό ως προσβολή, μπορεί να θεωρήσει ότι πρέπει να απαντήσει.

Στοιχεία από την TankerTrackers, η οποία χρησιμοποιεί εικόνες και σήματα για να εντοπίσει φορτία πετρελαίου, δείχνουν ότι τον Μάρτιο, το Ιράν εξήγαγε 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα οποία τα 1,4 εκατ. βαρέλια ήταν αργό πετρέλαιο και οι 500.000 συμπύκνωμα, ένα είδος υπερελαφρού πετρελαίου το οποίο είναι περιζήτητο σε κάποια διυλιστήρια.

Το επίπεδο αυτό, αν και δεν είναι τόσο υψηλό όσο το μέγιστο επίπεδο παραγωγής, είναι κοντά σε αυτό που παρήγαγε η χώρα πριν την επανεισαγωγή των αμερικανικών κυρώσεων τον Νοέμβριο. Άλλες υπηρεσίες εντοπισμού τάνκερ δίνουν χαμηλότερα νούμερα εξαγωγών, αλλά όλες δείχνουν μια άνοδο σε σχέση με την αρχή του έτους.

Αυτό θα αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ να απαντήσει, ανεξάρτητα από την επιθυμία της να κρατήσει τις τιμές χαμηλά. Ένας συμβιβασμός, στον οποίο σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα κληθούν να μειώσουν, αλλά να μη διακόψουν τις ιρανικές εξαγωγές, μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική.

Η Ουάσιγκτον είναι επίσης πιθανό να βασιστεί στη Σαουδική Αραβία για την αύξηση της παραγωγής, αν και η επιτυχία μιας τέτοιας στρατηγικής δεν είναι εγγυημένη. Αλλά αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνουν οι ΗΠΑ ενέργειες για να περιορίσουν τις εξαιρέσεις, ακόμα και αν το ράλι στις τιμές του αργού φρενάρει τις επιδιώξεις τους.

Πηγή:Euro2day.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024