Σρι Λάνκα: «Πριν και μετά την τρομοκρατική επίθεση»

 

 

 

Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος,
γεωστρατηγικός αναλυτής
geostrategical@yahoo.gr

 

Σύμφωνα με δηλώσεις Ινδών αξιωματούχων ασφαλείας, η υπηρεσία πληροφοριών της Σρι Λάνκα είχε ενημερωθεί για πιθανή τρομοκρατική επίθεση, από τις 4 Απριλίου.

Μια εβδομάδα αργότερα (11 Απριλίου), ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας της Σρι Λάνκα προειδοποίησε εγγράφως την υπηρεσία πληροφοριών ότι η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jamaath (NTJ) σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά εκκλησιών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν αναφέρθηκε ούτε από τις αρχές ούτε από κυβερνητικά στελέχη ότι δόθηκε εντολή για τη λήψη μέτρων προκειμένου να εξουδετερωθεί η απειλή, παρότι το εν λόγω έγγραφο, εκτός από το όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης, κατονόμαζε μεμονωμένα μέλη της, τις διευθύνσεις όπου θα μπορούσαν να αναζητηθούν, τους αριθμούς τηλεφώνων τους και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Μάλιστα, ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας ήταν γνωστός στις αρχές, καθώς είχε συλληφθεί πριν από μερικούς μήνες, με την κατηγορία του βανδαλισμού ενός αγάλματος του Βούδα.  Μια άκρως κατακριτέα και εριστική πράξη σε μια χώρα βουδιστικής πλειοψηφίας, όπου οι εθνο-θρησκευτικές εντάσεις αναμένεται να αυξηθούν και να επιδεινώσουν την εσωτερική κατάσταση ασφαλείας.

Την Κυριακή 21 Απριλίου, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ranil Wickremesinghe, δήλωσε ότι ούτε αυτός ούτε τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου είχαν ενημερωθεί για την προειδοποίηση των ινδικών αρχών και επισήμανε την υφιστάμενη διαμάχη για την εξουσία, μεταξύ αυτού και του προέδρου Maithripala Sirisena, ο οποίος είναι και υπουργός Άμυνας της χώρας.

Την επόμενη μέρα (Δευτέρα 22 Απριλίου), σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας της Σρι Λάνκα, Dr Rajitha Senaratne, επιβεβαίωσε ότι πράγματι υπήρξε προειδοποίηση στις 4 Απριλίου και ότι «ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ήταν εντελώς τυφλοί, στην κατάσταση που δημιουργήθηκε». Επιπρόσθετα, τόνισε αφενός την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, αφετέρου την άρνηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραστούν σε συνεδρίαση, μετά από εντολή του πρωθυπουργού.

Η διεξαγωγή της τρομοκρατικής επιχείρησης

Σχετικά με τη διεξαγωγή των πολλαπλών βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας (συνολικά οκτώ εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 321 άτομα και να τραυματισθούν περισσότερα από 500), θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η τρομοκρατική οργάνωση διέθετε υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα. Οι ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις σε πολλαπλούς στόχους απαιτούν εμπειρία στη σχεδίαση και προετοιμασία αρκετών εβδομάδων ή και μηνών. Πέρα από την εκπαίδευσή τους, οι επίδοξοι βομβιστές θα έπρεπε να παραμείνουν προσηλωμένοι στην αποστολή τους για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε να εξασφαλισθούν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, εργαστήρια κατασκευής βομβών και χώροι αποθήκευσης.

Η όλη επιχείρηση καταδεικνύει ότι η κύρια δύναμη των δραστών ανήκε σε τοπικές τρομοκρατικές ομάδες και έλαβε σημαντική βοήθεια (σχεδίαση, στρατολόγηση, κατασκευή βομβών, διοίκηση, στοχοποίηση, διεξαγωγή επιχείρησης και πιθανόν χρηματοδότηση) από ξένες ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Τόσο η Αλ Κάιντα όσο και το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσαν να είχαν εμπλακεί ενεργά.

Στις 23 Απριλίου, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας και ΜΜΕ, Ruwan Wijewardene, σχολίασε πως οι επιθέσεις πιθανόν να συνιστούν «πράξη εκδίκησης» για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις (15 Μαρτίου 2019) σε δύο τεμένη της  Νέας Ζηλανδίας. 

Να σημειώσουμε ότι το Νοέμβριο του 2016, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Wijeyadasa Rajapakse (2015 – 2017) είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο ότι 32 μουσουλμάνοι της Σρι Λάνκα, από οικογένειες που ανήκαν στην ελίτ της χώρας, εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα, γνώριζε και ορισμένους αλλοδαπούς μουσουλμάνους, οι οποίοι επιδίωκαν να εξαπλώσουν τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη χώρα. Επίσης, τον Ιανουάριο του 2019, έγινε γνωστό από αξιωματούχους ότι η αστυνομία της Σρι Λάνκα κατέσχεσε ποσότητα εκρηκτικών στα βορειοδυτικά του νησιού και συνέλαβε τέσσερα μέλη μιας νεοσύστατης ριζοσπαστικής μουσουλμανικής ομάδας.

Είναι απορίας άξιον πως η υπηρεσία πληροφοριών της Σρι Λάνκα δεν κατόρθωσε να συλλέξει κάποιες πληροφορίες για τις σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες, αφενός λόγω της συμμετοχής δεκάδων ατόμων στην προετοιμασία της τρομοκρατικής επιχείρησης, αφετέρου λόγω των ιδιαίτερα συγκεκριμένων πληροφοριών, τις οποίες διέθεταν από τις αρχές ασφαλείας της Ινδίας.    

 

 

 

Η επόμενη μέρα στη Σρι Λάνκα

 

Είναι προφανές πλέον ότι η εκ πρώτης όψης αδράνεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Σρι Λάνκα, καθώς και η απουσία επικοινωνίας σε κυβερνητικό επίπεδο θα προκαλέσουν περαιτέρω τριβές, έντονες πολιτικές αντιδράσεις και εξελίξεις, γεγονός που θα απασχολήσει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ και θα επηρεάσει τις έρευνες για τον καταλογισμό ευθυνών.   

Στην παρούσα φάση, δεν θα μπορούσε να αναφερθεί μετά βεβαιότητας ότι η καταστροφή της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού συνιστούσε στόχο των τρομοκρατών. Ωστόσο, η μείωση του τουρισμού (περίπου δύο εκατομμύρια ξένων τουριστών επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα), ως συνέπεια των συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην οικονομία της χώρας.

Το «μεγάλο στοίχημα» για τη Σρι Λάνκα είναι να αποφευχθούν οι αλληλοκατηγορίες και η βία μεταξύ των εθνο-θρησκευτικών κοινοτήτων, που απαρτίζουν τη χώρα. Αναμφίβολα, η στάση της πολιτικής ηγεσίας θα επηρεάσει αποφασιστικά την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023