20/04/2024

Η επίθεση στη Σρι Λάνκα δημιουργεί ερωτηματικά. Ποιος ο ρόλος της al-Qa’ida.

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


Η επίθεση στην Σρι Λάνκα έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα, τόσο για τη δυνατότητα που έχουν οι Ισλαμιστές να επιτεθούν σε περιοχές  απομακρυσμένες από την Μέση Ανατολή, που είναι η κατεξοχήν περιοχή τους, όσο και για τη δυνατότητα οργάνωσης πολύπλοκων επιθέσεων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα υπήρξε ανάληψη ευθύνης από μια τοπική οργάνωση Ισλαμιστών η οποία δήλωσε υποταγή και πίστη στην ισλαμική τζιχάντ του DAESH. Αυτό τουλάχιστον δόθηκε στη δημοσιότητα και κατ’ επέκταση υπήρξε ανακοίνωση από κάποια φίλια μέσα των Ισλαμιστών στο Dark Web για το πώς μέσω των συγκεκριμένων επιθέσεων πραγματοποιήθηκε μια νίκη έναντι των απίστων. Όμως πολλά είναι τα αμφιλεγόμενα σημεία όσον αφορά τους συσχετισμούς των επιθέσεων.

1. Γνωρίζουμε πώς είναι Ισλαμιστές καθώς οι ίδιοι ως οργάνωση επισήμαναν πώς στόχος τους ήταν Δυτικοί και Χριστιανοί. Εκείνο όμως το σημείο που θέλει προσοχή είναι πώς είπαν ότι “ορκίζονται στους σκοπούς της οργάνωσης” αλλά οι ίδιοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα διότι, είτε για κάποιο λόγο προσπαθούν να μειώσουν την σύνδεση τους μ’ αυτή του DAESH (που δεν έχει και λογική καθώς όλοι θέλουν απήχηση), είτε δηλώνουν “θαυμαστές” αλλά η βοήθεια τους ήρθε από αλλού.

2. Η ανάληψη ευθυνών από το DAESH έγινε από ΜΜΕ προσκείμενα σ’ αυτό, όμως είναι δεδομένο πώς δεν δόθηκε κανένα νέο στοιχείο και καμία πράξη ή επιχείρημα που να δένει με τις επιθέσεις. Αντίθετα, μάλιστα, ήταν επαναλήψεις των λεγόμενων της τοπικής οργάνωσης και των στοιχείων που έδωσε η κυβέρνηση της χώρας. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός πώς θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο όρκος που έδωσαν οι δράστες στον Αλ Μπαγκνταντί δείχνει την ανυπαρξία της τρομοκρατικής οργάνωσης σε επίπεδο ηγεσίας.

Τι θέλω να πω ουσιαστικά με τα παραπάνω; Θα ήταν σοβαρή σκέψη να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην είναι ο συνεργάτης της τοπικής οργάνωσης το DAESH αλλά τα δίκτυα της Al Qaeda. Γιατί το αναφέρω αυτό;

1. Η οργάνωση εδώ και αρκετό καιρό έχει καταγραφεί πώς έχει ανοδική τάση παρέμβασης και επιρροής στον ισλαμικό κόσμο. Μάλιστα αναφέρεται πώς η άνοδος του Hamza Bin Laden έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, αφού πολλοί οπαδοί της Σαρία βλέπουν σ’ αυτόν μια ηγετική μορφή, ενώ μόλις πρόσφατα οι ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης με την οργάνωση, επικύρηξαν τον γιό του τρομοκράτη Οsama με 1.000.000$

2. Η οργάνωση του DAESH δεν έχει δείξει ποτέ δυνατότητα εκτέλεσης πολύπλοκων επιθέσεων σε χρονισμό και μεθοδικότητα. Αντίθετα, η οργάνωση της Μεγάλης Βάσης ( Al-Qaeda σημαίνει βάση), όπως την αποκαλούν, έχει αρκετές τέτοιες επιθέσεις στο ιστορικό της (Λονδίνο, Μαδρίτη, Νέα Υόρκη [απετράπη], Αεροπορικές εταιρίες Λονδίνο [απετράπη] , κ.α. )

Επίσης η οργάνωση της Μεγάλης Βάσης έχει αποδεδειγμένα συνδέσμους και δίκτυα σε περιοχές όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν που βρίσκονται κοντά στην Σρι Λάνκα.(Διαβάστε το αφιέρωμα του Geopolitics & Daily News στο κίνημα Tablighi Jamaat για να κάνετε τη σχετική σύνδεση).  Εκτός αυτού, έχει ήδη επισημανθεί ένα κύμα διδασκαλίας Ιμάμηδων που ανήκουν στην μερίδα της Ούμα που υποστηρίζει την οργάνωση του Μπιν Λάντεν, σε αντίθεση με την καταφρόνηση που δείχνουν στο DAESH που ζητούσε τον ρόλο του πνευματικού ηγέτη διά του πρώην αρχηγού του. Θα ήταν εξαιρετικά πιο εύκολο για την οργάνωση της Μεγάλης Βάσης να δώσει τεχνογνωσία και να συγχρονίσει την επίθεση, ενώ ταυτόχρονα να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μυστικά και δυναμικά στη Σρι Λάνκα, αφού όλοι πλέον θα έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε ένα ανύπαρκτο κατά τα άλλα δίκτυο εκεί.

Λέγοντας αυτά δεν θα απέκλεια καθόλου την πιθανότητα να έχουμε πλέον ένα περίεργο συνδυασμό τακτικών και στρατηγικών της νέας Al Qaeda που αρχίζει και προσεγγίζει πάρα πολύ κόσμο των Ισλαμιστών, που έχασε το “καταφύγιο” του στην Ισλαμιστική οργάνωση του DAESH, αλλά ελκύεται έντονα από την ηγετική φυσιογνωμία του Hamza Bin Laden.

Ξαναλέω πώς είναι μια θεωρία βασισμένη σε σοβαρά δεδομένα που ενδεχομένως να θέλουν εξέταση και ανάλυση είτε ως μια υπόθεση όπως προαναφέρθηκε είτε σε συνδυασμό, δημιουργώντας ίσως ακόμα και διάφορα σχετικά σημεία σύνδεσης όλων των οργανώσεων έναντι του Dar Al Harb όπως το αποκαλούν.

Υ.Γ. Για την άνοδο της Al Qaeda και την επιστροφή της έχω παραθέσει στοιχεία από το 2018 που δείχνουν σημεία ανάκαμψης τόσο της οργάνωσης όσο και του Hamza Bin Laden 1-2 χρόνια νωρίτερα (2016-2017)

 

Διαβάστε επίσης:Η ισχυρή επάνοδος της al-Qa’ida

Islamic Terrorism Report – 2018 ( executive summary)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024