20/04/2024

Ζει ο αλ Μπαγκντάντι; Πώς επηρεάζεται η δράση του DAESH;

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι εμφανίστηκε για πρώτη φορά εδώ και 5 χρόνια σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Αν τελικά ο ηγέτης του DAESH είναι όντως εν ζωή (προσωπικά διατηρώ αμφιβολίες, αλλά η γνώμη μου ελάχιστο ρόλο παίζει) θα πρέπει να επισημάνουμε τα ακόλουθα: 

1. Το DAESH θα γίνει ακόμη πιο δραστήριο, κυρίως με άτομα που στηρίζουν τη τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να έχουν στο παρελθόν πάρει μέρος ως πολεμιστές ή εκπαιδευόμενοι του.

2. Η ύπαρξη του αρχηγού της οργάνωσης μπορεί να φέρει περισσότερα  οργανωμένα χτυπήματα και επιθέσεις εντός της Δύσης, καθώς ανεξάρτητα αν κάποιες οργανώσεις έχουν διαμόρφωση αυτόνομων πυρήνων, εντούτοις η ύπαρξη ενός ηγέτη θα τους δημιουργήσει νέα λίστα στόχων.

3. Η αναφορά του στην Σρι Λάνκα δείχνει πώς η επίθεση εκεί έγινε με πρωτοβουλία των τοπικών ομάδων και προφανώς η βοήθεια ΔΕΝ ΗΤΑΝ από το DAESH, αλλιώς σίγουρα ο Μπαγκνταντί θα το παρουσίαζε ως επιτυχία της οργάνωσης και όχι των αδερφών που στηρίζουν την οργάνωση του, όπως είπε επί λέξη.

Πηγή φωτογραφίας Twitter @DonKlericuzio

 

4. Προσωπικά, όπως είδα το βίντεο, θα έδειχνα ενδιαφέρον σε συγκεκριμένα, όπως ποιοι και πώς ήταν ντυμένοι οι μετέχοντες. Τι μπορεί να περιείχαν τα 2 ντοσιέ που διαβάζαν οι μετέχοντες με τον Μπαγκνταντί.

5. Πού βρίσκεται ο Μπαγκνταντί, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεται στην περιοχή του Λεβάντ. Εδώ δεν θα απέκλεια την περίπτωση της Λιβύης, όσο και αν φαίνεται παράδοξο.

 

Υ.Γ. Στις φωτογραφίες προσωπικά βλέπω κάποιες δομικές διαφορές στον σκελετό, αλλά θέλω να πιστεύω πώς ειδικότεροι και ικανότεροι άνθρωποι και υπηρεσίες έχουν τα εργαλεία να δουν αν όντως αυτός είναι ο τρομοκράτης και οχι κάποιος σωσίας του. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024