20/04/2024

Forbes: Τι θέλει η Κίνα από την Αφρική; Τα πάντα

Τι θέλει η Κίνα από την Αφρική; Τα πάντα

Του Panos Mourdoukoutas

Η Κίνα θέλει τα πάντα από την Αφρική: τη στρατηγική της θέση, το πετρέλαιο, τις σπάνιες γαίες και τα ψάρια της, αφήνοντας τα αφρικανικά κράτη χρεωμένα στο Πεκίνο.

Στη μακρά ιστορία της, η Αφρική έχει υπηρετήσει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες πολλών ξένων. Οι ξένοι προσέγγισαν την Αφρική ως ιεραπόστολοι, τραπεζίτες και κατασκευαστές. Υποσχέθηκαν να βάλουν την ήπειρο στον χάρτη της παγκοσμιοποίησης και να βοηθήσουν τους ανθρώπους της να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Αλλά κατέληξαν να αρπάζουν τα πλούτη της Αφρικής, να αποικίζουν το ένα έθνος μετά το άλλο και να αφήνουν τους λαούς τους να βυθίζονται στη φτώχεια.

Αυτό μπορεί να συμβεί και πάλι, με τα πρόσφατα επενδυτικά έργα υποδομών της Κίνας στην ήπειρο.

Εκ πρώτης όψεως, τα έργα αυτά φαίνεται να υπηρετούν το αίτημα των αφρικανικών εθνών για την οικοδόμηση μιας υγιούς υποδομής. Ωστόσο, εξετάζοντας προσεκτικότερα, υπηρετούν τις φιλοδοξίες της Κίνας να γράψει τους κανόνες του επόμενου σταδίου της παγκοσμιοποίησης.

Η Κίνα θέλει να χρησιμοποιήσει την Αφρική ως τοποθεσία για να εξασφαλίσει θαλάσσιες οδούς (και τα έργα της πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”) που διευκολύνουν τις κινεζικές εξαγωγές, όπως αποδεικνύεται από τη μεγάλη στρατιωτική παρουσία του Πεκίνου στο Τζιμπουτί.

Έπειτα, υπάρχουν οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της Αφρικής, πετρέλαιο, μέταλλα σπάνιες γαίες και ψάρια.

Διαβάστε επίσης:2020-2030: Αφρική. Ήπειρος των νέων ευκαιριών.

 

“Ως Νοτιοαφρικανός, έχω δει από κοντά τις δραστηριότητες της Κίνας στην ήπειρο”, λέει ο Ted Bauman, ανώτερος αναλυτής ερευνητής της Banyan Hill Publishing. “Είναι σαφές ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κίνας με τις ξένες επενδύσεις είναι γεωπολιτικός, όχι οικονομικός. Οι πιο σχετικές επενδύσεις πραγματοποιούνται από κρατικές εταιρείες και όχι από κινεζικό ιδιωτικό κεφάλαιο. Τείνουν να επικεντρώνονται σε υποδομές όπως αυτοκινητόδρομους, λιμάνια και φράγματα και σε δημόσια δίκτυα όπως το ηλεκτρικό δίκτυο.”

πηγή:Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024