09/12/2024

Η σχέση Ευρώπης-Σαουδικής Αραβίας μετά τη δολοφονία Khashoggi

macron_binsalman_april2018

Της Beth Oppenheim
Centre for European Reform

Η ΕΕ απέφυγε να συγκρουστεί με τη Σαουδική Αραβία για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Τώρα είναι η στιγμή: η ΕΕ χρειάζεται μια σταθερή και ενωμένη πολιτική απέναντι στο Βασίλειο.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi τον Οκτώβριο του 2018, αποτελεί δοκιμασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη της και άλλες δυτικές δυνάμεις. Όταν ο Muhammad bin Salman (MbS) έγινε πρίγκιπας επί του στέμματος της Σαουδικής Αραβίας το 2017, υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και δημιούργησε ελπίδες για εκσυγχρονισμό και μετριοπάθεια. Αλλά η σαουδική επιθετικότητα στην Υεμένη, οι κατασταλτικές εγχώριες πολιτικές και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν ξεφουσκώσει τις ελπίδες για θετική αλλαγή.

Η Σαουδική Αραβία παραδοσιακά θεωρείται από τις δυτικές κυβερνήσεις ως πυλώνας σταθερότητας. Ωστόσο, η θλιβερή ρητορική του Βασιλείου εναντίον του Ιράν, η συμμετοχή του στις αιματηρές proxy συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και η συνεχιζόμενη προώθηση του θρησκευτικού δόγματος των Ουαχαμπιστών, υποδηλώνει ότι αυτή η αξιολόγηση χρειάζεται επικαιροποίηση.

Μια στενή σχέση είναι προς το συμφέρον και της Σαουδικής Αραβίας και της ΕΕ. Αλλά η σχέση στην τωρινή της μορφή δεν είναι ισορροπημένη και είναι αντιπαραγωγική για την ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις της Σαουδικής Αραβίας, φοβούμενες ότι θα χάσουν τους δεσμούς ασφάλειας και τις ενεργειακές προμήθειες. Αλλά η εξάρτηση είναι αμοιβαία: η Σαουδική Αραβία εξαρτάται από την Ευρώπη για προμήθειες όπλων και για επενδύσεις στο φιλόδοξο οικονομικό πολυσχιδές, και θα συνεχίσει να χρειάζεται την Ευρώπη ως μια αγορά για εξαγωγή πετρελαίου.

Η ΕΕ έχει δυσκολευτεί για να θεσπίσει μια ενιαία πολιτική απέναντι στη Σαουδική Αραβία. Τα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, κυριαρχούν στη σχέση. Διεξάγουν ανταγωνιστικές διμερείς πολιτικές, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.

Η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται ως Ένωση στις κατασταλτικές και διεκδικητικές πολιτικές του MbS. Ακολουθώντας βραχυπρόθεσμα οικονομικά και στρατηγικά κίνητρα, η ΕΕ έχει απομακρυνθεί από τις αξίες της.

Η ΕΕ χρειάζεται να υιοθετήσει μια αποφασιστική και συντονισμένη προσέγγιση εάν θέλει να προάγει τη σταθερότητα στην περιοχή και την πρόοδο στη Σαουδική Αραβία. Σε διαφορετική περίπτωση η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να απειλεί τους εγχώριους και διεθνείς επικριτές, και χρησιμοποιεί την οικονομική της ισχύ να αποτρέψει τους διεθνείς οργανισμούς από το να την κατηγορούν για το κακό ιστορικό της αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επί του παρόντος, υπάρχουν ήδη μέτρα τα οποία μπορεί να λάβει η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, όπως την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό των εξαγωγών όπλων προς την συμμαχία με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη, τον βαθύτερο διάλογο με τους Σαουδάραβες για περιφερειακά θέματα, την συνεχιζόμενη στήριξη για μια πλήρης έρευνα του ΟΗΕ σχετικά με τη δολοφονία του Khashoggi, να μιλήσει έντονα κατά της κράτησης -και σε πολλές περιπτώσεις τον  βασανισμό και τη δολοφονία- Σαουδαράβων αντιφρονούντων, και να αυξήσει τη στήριξη για εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές πρωτοβουλίες που απευθύνονται στους Σαουδάραβες.

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!